- 27 maart 2024
- Door Wouter Peeters
Extra welzijn bij Skiall dankzij lasrookafzuiging
Skiall is een moderne toeleverancier, gespecialiseerd in plaatbewerking en lasconstructies in zowel inox als aluminium en staal. Als toonaangevende onderneming heeft het klanten in de meest diverse sectoren. Vakkundige medewerkers staan er garant voor uitstekende producten en een kwaliteitsvolle dienstverlening. Skiall werkt hiervoor met een goed uitgerust, modern machinepark. En daar hoort nu ook een state-of-the-art lasrookafzuiginstallatie van Plymovent bij.
Toeleverancier in breedste zin van het woord
Het bedrijf Skiall, dat in 1975 is opgericht en gespecialiseerd is in klein pers- en stampwerk, werd in 1984 door de huidige zaakvoerder Chris Van Steenwinkel overgenomen. Begin jaren ’90 werd het perswerk verkocht en de eerste stappen richting plaatbewerking gezet. Sinds 2003 is het bedrijf gevestigd in Willebroek, op de as Antwerpen-Brussel. In maart 2008 besloot zoon Christophe als medezaakvoerder in het bedrijf te stappen. Inmiddels telt het bedrijf 14 medewerkers.
De core business van Skiall omvat vandaag plaatbewerking en laswerken (lasersnijden, ponsen, plooien en lassen). "Daarbij werken we niet voor één welbepaalde sector of niche", stelt zaakvoerder Chris. "We doen echt aan toelevering in de breedste zin van het woord en dat voornamelijk voor klanten in Vlaanderen. Het is vooral het fijnere, beter afgewerkte en complexere product dat we graag voor onze rekening nemen. De stukken die wij afleveren zijn in veruit de meeste gevallen klaar voor montage door de eindklant."
Modern machinepark
De toeleverancier doet daarvoor beroep op een modern machinepark, onder meer bestaande uit: 3 lasersnijmachines (een combinatie vlakbedlaser/buizen, een combinatie laser/ponsen en een fiberlaser 9 kW) en 2 plooibanken (2m 50 ton en 4m 220 ton), naast de reguliere machines.
Geautomatiseerd werken
"Momenteel overwegen we om daar ook een plooibank met automatische gereedschapswisselaar aan toe te voegen", zegt Christophe. "Omdat we veel stukwerk en kleinere series produceren die voortdurend talloze gereedschapswissels vereisen. Dat kan uiteraard veel sneller en doeltreffender geautomatiseerd."
Ook andere taken binnen het bedrijf worden zo veel mogelijk geautomatiseerd. "Wat de workflow betreft, ontvangen we de meeste 3D-tekeningen digitaal, terwijl sommigen nog schetsen op papier aanleveren waarvan wij dan productietekeningen maken. Van daaruit ontwerpen we programma’s voor de desbetreffende machines, waarna de stukken op de plooibank en in de lasafdeling verder worden afgewerkt."
Centraal lasrookafzuigsysteem
Terwijl Skiall vroeger met lokale lasrookafzuiging werkte, opteerde het bedrijf er in de zomer van 2023 voor om door Plymovent een Diluter en twee BoosterFan-boxen te laten installeren voor het filteren van lasrook. "Bij lokale lasrookafzuiging worden de armen zelden op de correcte plaats aangebracht", zegt Chris.
"Naar veiligheid en gezondheid van medewerkers gaat nu - terecht - veel aandacht uit"
"Na ons grondig geïnformeerd te hebben, opteerden we daarom voor een systeem van Plymovent als veruit de beste oplossing. Onze productie kent weliswaar een eerder beperkte rookvorming, maar het is de onzichtbare vervuiling - meer bepaald die van TIG-laswerk - die het meest schadelijk is. Die giftige dampen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, terwijl ze zich wel in de productiehal verspreiden. Dankzij de Diluter wordt de volledige productiehal nu continu gefilterd. En daar hebben ook niet-lassers baat bij."
Plymovent diluter en boosterfan-boxen
De keuze voor Plymovent Industrial Solutions BV kwam dus niet toevallig. Ze beschikken over meer dan vier decennia aan ervaring op het gebied van luchtreiniging. Het is die ervaring die hen ertoe leidde een centraal lasrookafzuigsysteem voor te stellen aan Skiall.
"Een bronafzuiging met een telescopische arm is bijvoorbeeld geschikt voor een schoolomgeving waar aan een klein tafeltje gelast wordt", vertelt Werner Willems van Plymovent. "Weliswaar onder de voorwaarde dat die goed tussen de neus van de leerling en het werkstuk gepositioneerd is. Maar in een professionele omgeving ontbreekt daarvoor de discipline, waardoor een centraal lasrookafzuigsysteem aangewezen is."
Bij Skiall werkt men in een laszone van 60 m (l) x 22 m (b) x 6,50 m (h), waarbij zowel MIG/MAG als TIG gelast wordt. Omdat er ook grote stukken bewerkt moeten worden, is bronafzuiging niet geschikt. Van de lasser wordt verwacht dat hij/zij de afzuigarm telkens nauwkeurig boven het laspunt plaatst. Om die reden opteerde Skiall wijselijk om de volledige laszone ruimtelijk af te zuigen en zo een schonere, hygiënischere werkplek te garanderen.
"Afhankelijk van de productie, intensiteit en gelijktijdigheid van het lasbedrijf, stellen wij een lasrookberekening op", aldus Werner. "Omdat Diluters over een bepaalde filtercapaciteit beschikken, bestuderen we de vervuiling om na te gaan of één toestel volstaat, rekening houdend met 1mg uitstoot per m³. Meestal zijn twee diagonaal tegenover elkaar geplaatste Diluters vereist, maar voor Skiall volstond één Diluter. Dat toestel vulden we aan met twee BoosterFan-boxen. Dat zijn extra ventilatoren die de lasrook in beweging brengen en naar het Dilutersysteem, de filterunit, toevoeren. Die zuivert de vervuilde lucht die vervolgens gefilterd terug in de laszone wordt geblazen."
De Diluter werkt met het Plymovent-besturingssysteem ControlPro, dat de nodige eenvoud, inzicht en verbondenheid biedt aan de professionele gebruiker.
Na twee dagen al gebruiksklaar
Zowel Skiall als Plymovent tonen zich tevreden over de samenwerking. "Na het opmeten en berekenen, deed Plymovent ons een mooi voorstel. Nadat wij daar graag op ingingen, was de volledige installatie al na twee dagen volledig gebruiksklaar."
"Naar veiligheid en gezondheid van medewerkers gaat nu terecht veel meer aandacht dan vroeger uit", aldus Christophe. "Voor jonge lassers is dat heel belangrijk", beaamt ook Werner. "Het kan zelfs de doorslag geven om al dan niet voor een bedrijf te werken. Medewerkers stellen het echt op prijs dat men tracht om een zo gezond mogelijke, aangename werkomgeving te creëren. Het betekent een investering voor het bedrijf die het productieproces niet versnelt of verbetert, maar puur dient om de gezondheid van de werknemers te verzekeren."