duurzaam alternatief voor Solventreinigers 

Cleaner MM31 kan solventgebaseerde processen voor het reinigen en ontvetten van metalen 1-op-1 vervangen. Tal van bedrijven in de Europese markt kiezen ondertussen voor dit duurzame en arbo-technisch betere alternatief. Zo vindt het product al zijn weg naar onder andere vooraanstaande trailerfabrikanten en machinebouwers.

MM31

Solventen onder vuur

Solventgebaseerde reinigers zoals thinner, xyleen en heptaan liggen onder vuur. Dergelijke stoffen brengen risico's met zich mee op het gebied van arbeidsomstandigheden en brandgevaar, en ook milieuschadelijke emissies en Vluchtige Organische Stoffen (VOS) zijn hierbij veelbesproken onderwerpen. Overheid- en inspectieinstanties houden dan ook terecht een extra oogje in het zeil voor wat betreft die stoffen.

Het reinigen en coaten van metaal in de praktijk

In de praktijk komen coatingsystemen met oplosmiddelen steeds minder voor. Bedrijven die wél nog zulke coatingsystemen toepassen, doen dat doorgaans met de nodige aandacht voor de veiligheid - met aangepaste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Waar wél nog volop solventen gebruikt worden is voorafgaand aan het coaten, bij het reinigen van het metaal. En bij dit proces zit het gebruik van aangepaste PBM’s nog een stuk minder goed ingebakken. 

Bij reinigen en coaten van oppervlakken is het dragen van aangepaste persoonlijke beschermingsmiddelen een must 
Bij reinigen en coaten van oppervlakken is het dragen van aangepaste persoonlijke beschermingsmiddelen een must 

 

hoe effectief zijn solventen?

Oplosmiddelen zijn krachtige ontvettingsmiddelen voor metaal, maar hoe effectief zijn ze in de praktijk? Doorgaans brengt men ze aan met een doek, waarbij men die in veel gevallen meermaals gebruikt. Door de wrijfbewegingen met de doek en het verdampen van het oplosmiddel wordt de vetlaag eerder uitgesmeerd dan verwijderd. Een slechte reiniging van het metaal dus, met bijkomend het risico op corrosie en lakonthechting op hoogwaardige metaalconstructies met uitgebreide verfsystemen - zelfs als er na het reinigen een grondige mechanische voorbehandeling zoals stralen volgt. Ook op onverwachte plekken zoals een vlak deel. De oorzaken zijn divers. Bijvoorbeeld niet conform specificaties werken en te dunne laagdiktes aanbrengen. In vele gevallen betreft het echter een onjuiste oppervlaktebehandeling met het oog op de reiniging. Het voorbereide oppervlak blijft na reiniging met solventen vervuild of zelfs vet. 

de waterbreektest

Velen zoeken de oplossing niet in een mogelijk foutieve reiniging, of ze willen dat niet inzien. In dergelijke situaties biedt de waterbreektest uitsluitsel. Die is eenvoudig, snel en in de meeste gevallen niet-destructief - kan op staal vliegroestvorming veroorzaken. De test is bedoeld om de aanwezigheid van waterafstotende films na te gaan en wordt uitgevoerd op vers gereinigde metalen die in een volledig schone toestand hydrofiel zijn, zoals staal en andere metalen. De verontreiniging is te zien op plaatsen waar de waterfilm doorbroken is. Bij toepassing van solventgedragen reinigers is dat in vele gevallen slechts in beperkte mate het geval. Cleaner MM31 kan de huidige solventgebaseerde processtap 1-op-1 vervangen. Het product is bovendien ADR-gevarenvrij en toepasbaar op verschillende metalen. Zo kan het veilig voor mens en milieu worden ingezet.

Waterbreektest in de praktijk

Bijgaand afbeelding 1: toont het verschil waarbij het resultaat “passed” behandeld is met de solvent vervanger en “not passed” behandeld is met een oplosmiddel.

De waterbreektest toont snel aan of een reiniger zijn werk heeft gedaan. Het linkerstuk is behandeld met de solventvrije Cleaner MM31, het rechterdeel met een solventgebaseerd reinigingsmiddel

 

betere lakhechting en bescherming tegen (vlieg)roest 

In de zoektocht naar een alternatief voor solventgebaseerde reinigers wist AD Chemicals het reinigingsproces te upgraden door een meerwaarde aan het metaal te geven. Een behandeling met Cleaner MM31 leidt niet alleen tot een zuiver, goed ontvet en gereinigd oppervlak, maar brengt ook een conversielaag aan op het substraat.

Die conversielaag biedt de volgende voordelen:

  • Passiveertechniek: bescherming van het substraat zonder coating, en dagenlange bescherming tegen vliegroest in geconditioneerde opslag
  • Verbeterde lakhechting en corrosiebescherming

Cleaner MM31 is ook uitermate geschikt voor het reinigen van RVS en het realiseren van een perfecte lakhechting met een poedercoating of natlak.

resultaten van zoutsproeitesten
Resultaten van zoutsproeitesten

 

vliegroest

Bedrijven die het reinigingsproces omzetten naar Cleaner MM31 behalen dus zowel op milieu- en arbeidstechnisch vlak als ook op kwaliteitsvlak duidelijke voordelen.

Bekijk hier een video over het applicatieproces:

 

Productdemonstratie op locatie bij klanten

Op dit moment biedt AD Chemicals gratis productdemonstraties aan op locatie bij geïnteresseerde bedrijven. Neem contact op via chemicals@adinternationalbv.com voor de mogelijkheden en het inplannen van een demo.

 

Over AD Chemicals

AD Chemicals, onderdeel van AD International, ontwikkelt, produceert en levert al meer dan 40 jaar een breed scala van producten voor de chemische oppervlaktebehandeling van metalen. Deze producten kunnen gebruikt worden in uiteenlopende procestoepassingen. Chemisch voorbehandelen is een essentiële stap in onder andere het poedercoat-, natlak- en anodisatieproces. AD Chemicals heeft productlijnen voor aluminium, verzinkt staal, staal en multi-metaal producten.

 

AD CHEMICALS
MARKWEG ZUID 27
4794 SN HEIJNINGEN
0031/167.526.900
chemicals@adinternationalbv.com
www.adinternationalbv.com
Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.