- 13 september 2022
Ook maatwerkbedrijf moet investeren
HACO ondersteunt 't Veer in haar missie
Maatwerkbedrijf 't Veer stelt mensen tewerk die moeilijker aan de slag komen op de reguliere arbeidsmarkt. “Om dat te kunnen blijven doen, moeten ook wij investeren”, weet Yves Verhaeghe, productieverantwoordelijke metaal bij 't Veer. Sinds jaar en dag doet het daarvoor een beroep op HACO, zeg maar de hofleverancier van het Meense maatwerkbedrijf.
'opmerkelijk op maat'
't Veer doet alles wat nodig is voor de integratie van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De medewerkers krijgen er de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen en professioneel te vervolmaken, zodat ze eventueel kunnen doorstromen naar de reguliere economie. De slagzin luidt dan ook 'opmerkelijk op maat'. 't Veer startte in 1984 met een handvol werknemers, maar dat aantal is ondertussen uitgegroeid tot ruim 600.
't Veer is actief in verschillende sectoren en diensten waaronder confectie, recyclage, assemblage, verpakking, houtbewerking en ook metaalbewerking en beschikt daartoe over grote productieruimtes in industriezone Grensland Menen. Daarnaast zet het ook in op enclavewerking, waarbij medewerkers de opdracht ter plaatse in bedrijven uitvoeren, met een professionele begeleider van 't Veer.
Maatwerkbedrijf is anders ... en toch weer niet ...
De metaalafdeling kwam er vier jaar na de start en begon destijds met slechts enkele metaalbewerkingsmachines. "Ons primair doel is tewerkstelling", benadrukt Yves Verhaeghe. "We maken geen eigen producten maar enkel deze op vraag van de klant. Aanvankelijk hadden we wat speling. Zo investeerden onze klanten mee in ‘t Veer. Zij leverden zelf de machine waarmee wij dan hun stukken produceerden. We mochten die dan ook gebruiken voor opdrachten van derden. Ook konden en kunnen we als vzw onze machines over een wat langere periode afschrijven."
"Maar doorheen de jaren zijn onze klanten gegroeid, en terwijl maatwerkbedrijven vroeger wat meer speling kregen van de klant, kan die tegenwoordig niet anders dan dezelfde eisen stellen als aan reguliere bedrijven: kunnen jullie dit leveren tegen die prijs en die termijn? Ook wij moeten dus meegroeien, luisteren, meedenken, en investeren … Anders geraken we hen kwijt, en dat zou leiden tot minder tewerkstelling."
Meer mogelijkheden met fiber plaat- en buislaser
"In bepaalde takken van de metaalbewerking konden we de vraag niet langer volgen. Op een gegeven moment was de volle capaciteit van onze twee ponsmachines bereikt. Voor een capaciteitsuitbreiding overwogen we zowel een nieuwe ponsmachine als een lasersnijmachine. De toen courante CO2-lasers waren vrij duur. Fiberlaser opende nieuwe perspectieven. In april 2022 vervingen we het project voor een nieuwe ponsmachine door een HFL 4020E-22EQ van HACO, een fiberlaser die zowel platen als buizen kan snijden."
Diversificatie klantenportefeuille
"Met de buislaser kunnen we ons buiswerk nu inhouse doen, wat veel efficiënter is. We deden voorheen ook al boringen in buizen, maar bij verschillende diameters op eenzelfde werkstuk moet je eerst de gaatjes met de ene diameter boren en vervolgens de boordiameter omstellen voor de andere diameter. De buislaser kan autonoom en in één cyclus verschillende diameters afwerken. Bovendien hoeven onze werknemers de gaatjes daarmee niet langer zelf af te meten, zodat ze zich kunnen toeleggen op de nabewerking."
"De andere ponsmachine gebruiken we nog steeds. Per werkstuk kiezen we de efficiëntste bewerkingsmethode. Kleinere stukken doen we op de ponsmachine, waarop ze makkelijker te laden en lossen zijn, en het grotere plaatwerk op de fiberlaser."
Verder vooruitkijken
Wie een blik werpt op het machinepark van 't Veer, ziet vrij snel dat HACO zeg maar de 'hofleverancier' van 't Veer is. Op een drietal machines na kwamen alle machines in het park er via het Ardooise bedrijf. De eerste, een kantpers, kwam er 30 jaar geleden.
"De ponsmachine staat er al zo'n twaalf jaar. Op termijn gaan we ook die vervangen door een fiberlaser. Hoewel je met de pons ook kunt vervormen, maken wij voornamelijk basiselementen waarvoor die functie niet nodig is, zoals componenten voor rekken. De laser werkt bovendien efficiënter en genereert dankzij nesting minder materiaalresten, wat flink telt in tijden van sterk toegenomen materiaalprijzen", besluit Yves Verhaeghe.