Student UGent automatiseert smeltoven van Pedeo Hogedrukgieterij

Ontwerp en realisatie van beladingssysteem voor aluminium smeltoven

Anthony De Boever, een student industriële wetenschappen en elektromechanica; heeft het inbrengen van aluminium staven in de smeltoven van Pedeo Hogedrukgieterij uit Oudenaarde geautomatiseerd. Hij deed dit als masterproef voor zijn opleiding.
“De automatisering van de toevoer van aluminium staven naar de smeltoven betekent een verdere verbetering in ergonomie en veiligheid van de operatoren van de smeltoven”, vertelt Anthony De Boever. “Tot nu toe werd de toevoer van het aluminium deels manueel gedaan, wat enkele risico’s met zich meebracht. Dankzij de automatisering komt men nu nog nauwelijks in de buurt van het vloeibare metaal in de smeltoven, stijgt het ergonomisch comfort voor de operator en heeft die extra tijd voor de kwaliteitsbewaking.”
De Boever werkte verschillende conceptuele ideeën uit voor het toevoersysteem die werden besproken met de ingenieurs van Pedeo. “Dit co-engineeringstraject is voor alle partijen een verrijking”, zegt Piet D’Haeyer, managing director van Pedeo. “Studenten hebben vaak een frisse kijk op hoe wij werken. Anthony bedacht niet één, maar vier systemen. De ervaring van onze ingenieurs maakte het mogelijk een van de concepten te selecteren en te verfijnen.”
Een van de onderdelen van het systeem is een grijper die de aluminiumstaaf moet opheffen en in de oven brengen. “Ik heb hiervoor een eigen grijper ontworpen, gemaakt en getest. Maar de grootte van de grijper was onhandig en zou een aanpassing gevraagd hebben aan de oven”, aldus De Boever. “Pedeo kocht dan een grijper die we hittebestendig maakten. Heel wat uit mijn opleiding komt samen in dit project. Er kwam veel bij kijken: de hoge omgevingstemperatuur, de vereiste compactheid, het uitlezen van sensoren zowel op de machine als die van de oven, het programmeren van de machine, het hekwerk rond de machine en de integratie met de werking van de smeltoven. Extra leuk is dat mijn eindwerk dagelijks gebruikt zal worden en niet in de archieven van de universiteit verdwijnt.”

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.