Grootste 3D-printer ter wereld staat in Genk

Genkse start-up Colossus test gigantische 3D-printer

Het toestel kan vijftig keer sneller dan andere machines de meest diverse objecten printen. De producten kunnen worden gemaakt van tientallen soorten gerecycleerd materiaal.
‘We zijn vertrokken met het idee om de plastic drinkbekers van Pukkelpop te recycleren en er stevig meubilair van te maken’, zegt Philippe Merillet van Colossus. ‘Niemand van de bestaande leveranciers in 3D-technologie had een goede oplossing in huis, dus zijn we zelf een nieuwe technologie gaan ontwikkelen om snel grote hoeveelheden afvalkorrels te extruderen, om er grote 3D-objecten mee te maken.’ Colossus ging voor de bouw van de machine aankloppen bij IMA in Houthalen-Helchteren. ‘Ze hebben hier vijf maanden geleden hun plannen en alle vereiste functionaliteiten neergelegd’, zegt Joris Ceyssens van IMA. ‘Daarop zijn we met ons team aan de slag gegaan, om zowel de hardware als de software van de printer te ontwikkelen.
De bedoeling van het eerste exemplaar is om de oneindige mogelijkheden aan het grote publiek te tonen. Eén kant van de container bestaat uit glas, zodat iedereen de machine in werking kan zien. ‘We willen hiermee de wereld rondtrekken’, zegt Merillet.‘Zo zullen we de installatie plaatsen op een aantal zomerfestivals, zoals Pukkelpop en Tomorrowland, waar de bezoekers kunnen zien hoe hun drinkbekers veranderen in functionele objecten. Het kan bedrijven en overheidsbesturen overtuigen om bijvoorbeeld meubilair te laten maken van hun eigen afval. Goed voor het milieu en voor de werkgelegenheid in eigen streek.’
Colossus zal nu met de eerste machine tientallen granulaten als grondstof uittesten. Zo weet elke potentiële klant meteen of zijn afval kan dienen voor de gewenste toepassingen.‘We testen alles: plastic gemengd met carbon, glasvezel, hout, brons, ijzer of rubber, noem maar op. De mogelijkheden zijn oneindig, en daarom is er veel interesse uit binnen- en buitenland.’ besluit Merillet.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.