Stagnatie in Europa blijft

Conflict tussen ArcelorMittal en Italiaanse regering

Door de stagnerende verkoop de afgelopen weken hebben diverse fabrieken besloten hun productiecapaciteit tijdelijk fors te verlagen om daarmee vraag en aanbod meer in evenwicht te brengen. Ze worden in hun pogingen om een prijsverhoging te realiseren geholpen doordat ook importprijzen geen verdere daling laten zien. Deze trokken vanwege het prijsniveau al niet veel belangstelling, maar importen waren vanwege de levertijden bovendien niet erg interessant.
De ontwikkelingen bij het Italiaans ILVA, dat eerder dit jaar door ArcelorMittal was overgenomen, hebben ertoe bijgedragen dat het prijsverval in Zuid-Europa gestopt is en daar zelfs een lichte stijging vertoont. ArcelorMittal is in conflict geraakt met de Italiaanse overheid door een gewijzigde milieuwetgeving, wat volgens de staalfabrikant een inbreuk betekenen zou op de overnamevoorwaarden. Hierdoor stagneert de productie en zou ArcelorMittal zich wil terugtrekken uit de deal. Een ander discussiepunt tussen beide partijen is ook het plan van de staalmaker om het aantal arbeidsplaatsen met bijna 50% te reduceren, waar de vakbonden en de regering niet mee kunnen instemmen. Een achterliggende gedachte zou kunnen zijn dat men toch geen toekomstperspectief voor Europa’s grootste geïntegreerde staalfabriek ziet. ArcelorMittal lijdt veel verlies aan de Italiaanse fabriek en wil fors saneren.
De prijsonderhandelingen tussen de automobielfabrikanten en de staalmakers verlopen moeizaam. Sommige autoproducenten willen een reductie van € 80 tot € 100 per ton hebben in vergelijking met de afspraken voor 2019. De fabrieken zijn echter niet bereid verder dan € 30 - 40 te willen gaan. Omdat prijzen voor automobielfabrieken richtinggevend zijn voor die van andere branches is het logisch dat de staalproducenten zich stug opstellen. Een andere trend is dat fabrieken geen lange termijncontracten meer willen aangaan door het volgens hen veel te lage marktprijsniveau. December belooft in dat verband een spannende maand te worden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.