EU herziet vrijwaringsmaatregelen voor staal

Herziening verbetert technisch zwakke punten, maar staalmarkt blijft onder druk

De EU heeft haar herziening van de EU-staalwaarborg gepubliceerd. De nieuwe opzet zal de handelsstromen beter stabiliseren door de invoerconcentratie uit bepaalde exportlanden te beperken. Hoewel de veranderingen tot verbeteringen hebben geleid, is het resultaat voor een groot deel van de sector nog steeds onvoldoende, vooral omdat de binnenlandse vraag naar staal in deze sector onder druk staat.
"Het grootste deel van de staalsector staat nog steeds onder druk, gehinderd door een onhoudbare importdruk - druk die ondanks de veranderingen van vandaag niet zal afnemen", legt Axel Eggert, directeur-generaal van Eurofer, uit.
De marges van de staalproducenten zijn nagenoeg verdwenen, de productieplannen zijn ingeperkt en installaties in heel Europa zijn tijdelijk gesloten, met alle gevolgen van dien voor duizenden banen in de industrie en de waardeketen. De Europese staalindustrie heeft de afgelopen jaren een aantal tegenslagen te verwerken gekregen. De EU-markt is sinds de economische crisis van 2008 nog steeds niet volledig teruggedraaid en de groei die zich heeft voorgedaan, is grotendeels geabsorbeerd door de invoer.
"We hadden 18 'goede' maanden tussen de acute gevolgen van de Chinese dumping die eind 2016 werd uitgeroeid en invoertarieven van de VS medio 2018", aldus Eggert. "De invoer is hoog gebleven en wordt steeds meer geconcentreerd door een handvol handelspartners, waaronder Turkije, Rusland en China. Deze concentratie is door de vrijwaringsmaatregelen niet verminderd. De staalprijzen zijn ingestort, ook al blijven de kosten stijgen."
Daarnaast dringt EUROFER erop aan dat de internationale inspanningen tegen de wereldwijde overcapaciteit worden voortgezet. "De wereldwijde overcapaciteit loopt nog steeds ver vooruit op de groei van de wereldproductie. We moeten ervoor zorgen dat hier in het buitenland verder aan wordt gewerkt - en dat de inspanningen in eigen land worden voortgezet om de gevolgen voor de EU-staalmarkt af te wenden", concludeerde Eggert.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.