ECB neemt maatregelen tegen haperende economie

Vraag naar staal daalt

Het was al een tijdje duidelijk dat economie binnen de EU aan het stagneren is. Er wordt nu zelfs niet enkel meer gevreesd voor een kleinere groei, maar ook voor economische achteruitgang. Hoewel de Duitse regering het blijft ontkennen, geloven veel experten dat de economie in een recessie is beland. Dat zal echter pas duidelijk worden wanneer de cijfers over het 3e kwartaal worden bekendgemaakt.
Veel Duitse servicecenters, handelaren en koudwalserijen, die toeleveranciers van de automobielindustrie zijn, lijden al zwaar onder de ingezakte vraag naar band- en plaatstaal. Enkele producenten van bandstaal hebben al werktijdverkortingen aangekondigd en er is zelfs al veel tijdelijk personeel naar huis gestuurd.
De Europese Centrale Bank heeft daarom in september besloten maatregelen te treffen die de economie weer op gang zou moeten brengen. Ook de nationale regeringen willen via overheidsinvesteringen de economie stimuleren. Of dat op korte termijn tot succes gaat leiden is nog niet zeker, maar het zou wel nog een wens van de Europese staalfabrieken realiseren, na ook de invoering van strengere importvoorwaarden door de Europese Commissie.
Vooral Turkije zal deze maatregelen voelen, want dat land exporteerde de afgelopen maanden veel warmgewalste rollen naar Europa. In het tweede kwartaal nam het zelfs meer dan 1/3 van de totale quota hiervan voor haar rekening.
De vraag naar staal binnen de EU ligt nog totaal niet in balans met het aanbod. Daarom is geïmporteerd staal in handelskwaliteiten nog concurrerender geworden. Dit heeft nog niet tot meer aankoop van importmateriaal geleid omdat de levertijden van Europese fabrieken nog steeds redelijk kort zijn. Voorlopig durft niemand te voorspellen wanneer het herstel van de vraag komt, waardoor de staalmarkt in onzekerheid blijft.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.