Sterke daling in bestellingen van machinegereedschappen

Vele sectoren zijn terughoudend om te investeren

De bestellingen die de Duitse machinebouwindustrie in het tweede kwartaal van 2019 ontving, waren 22 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De orders uit Duitsland daalden met 28%. Vanuit het buitenland werden 18 procent minder orders ontvangen. In de eerste helft van 2019 daalde de orderontvangst met 21 procent. De binnenlandse omzet daalde in deze periode met 19 procent en de buitenlandse omzet met 23 procent.
"In het tweede kwartaal zijn de orders opnieuw meer dan twintig procent lager dan vorig jaar", aldus Dr. Wilfried Schäfer, directeur van VDW, over het resultaat. "Het basiseffect kan de wereldwijde daling van de investeringen in de machine- en installatiebouw niet langer verhullen", vervolgt Schäfer.
De machinewerktuigenindustrie is niet immuun voor de factoren die zoveel turbulentie veroorzaken in de wereldeconomie als geheel en die momenteel onderwerp van veel discussie zijn: "We zitten in hetzelfde schuitje als de andere grote internationale leveranciers. Wereldwijd zijn de orders voor werktuigmachines ingestort. Veel landen moeten nu de prijs betalen voor de bijna dagelijkse internationale geschillen die door politici worden uitgekozen", zegt Schäfer.
De sector werktuigmachines is een zuivere leverancier van kapitaalgoederen en apparatuur aan de industrie en staat als zodanig bloot aan de druk van de zwakke vraag van de grote afnemers, de machinebouwsector en de automobielindustrie.
Deze laatste bevindt zich bovendien in een langdurige periode van onzekerheid als gevolg van het voorzichtige transformatieproces naar nieuwe aandrijftechnologieën en beperkt de investeringen dienovereenkomstig. Binnen de drie groepen van leveranciers presteren de Europeanen nog steeds het sterkst. De orders uit de landen van de eurozone daalden in de eerste zes maanden met ‘slechts’ 5 procent, terwijl de orders uit niet-eurolanden met 28 procent daalden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.