Economische groeit zwakt af

Handelsoorlog tussen VS en China en brexit helpen mee aan afzwakking

De Europese economische groei is aan het afzwakken, dat blijkt uit cijfers van de meerdere industrieën. Dat heeft gevolgen voor de vraag naar staal. De prijzen staan al sinds eind 2018 onder druk, maar zijn sinds april redelijk stabiel. Diverse fabrieken hebben meerdere keren geprobeerd de staalprijzen te verhogen, maar die zijn sinds april redelijk stabiel gebleven. Naast de auto-industrie stellen nu ook andere sectoren de negatieve effecten van de slepende handelsoorlog tussen de VS en China vast, net als de lopende moeizame gesprekken tussen de VS en de Europese Unie (EU).
Ook de economische gevolgen van de brexit worden in Groot-Brittannië duidelijk. Zo zorgt alleen al het faillissement van British Steel in mei 2019 voor een mogelijk verlies van 4.000 arbeidsplaatsen en indirect zelfs 20.000. Enkele automobielfabrikanten hebben hun productie al verlaagd of verhuizendie zelfs naar andere landen. De staalindustrie in het VK wordt daardoor ernstig getroffen en heeft bij de nationale overheid al collectief een verzoek om ondersteuning ingediend.
In Italië zijn moeilijkheden ontstaan bij het overnameproces van ILVA door ArcelorMittal. Enkele hoogovens in Taranto zijn om milieutechnische redenen stilgelegd. Daarnaast wilde het bedrijf 1.400 werknemers tijdelijk naar huis sturen, met een staking tot gevolg. De huidige problemen echter voeden de geruchten als zou ArcelorMittal zelfs overwegen de hele overname niet door te laten gaan. De stillegging van de twee hoogovens heeft in ieder geval mede ertoe geleid dat ArcelorMittal besloten heeft de totale jaarproductie van de fabriek terug te gaan brengen van ca. 6 naar ca. 5 miljoen. De capaciteit van de fabriek is echter ca. 13 miljoen. De reductie van de productie in Italië kan mee helpen de balans tussen vraag en aanbod op de Europese staalmarkt te verbeteren. Diverse andere fabrieken hebben ook productiebeperkingen aangekondigd als tegenmaatregel op de afgezwakte vraag.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.