Vraag naar staal daalt in Europa

Eurofer wil aanpassing van de vrijwaringsmaatregelen

De Europese staalindustrie is aan het stokken: er is een negatieve trend in de vraag naar staal als gevolg van de verzwakking van de export en de investeringen. Vooruitzichten wijzen in het beste geval op een stabilisatie later dit jaar, maar er is geen sprake van een opleving.
Een escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en een aantal belangrijke handelspartners en de komende brexit kunnen een ernstige impact hebben op de wereldhandelssituatie, met een lagere investeringsgroei tot gevolg. In dat scenario zou de ijzer- en staalsector in de EU zwaar lijden onder het feit dat het risico van invoerdistorties toeneemt door de uitbreiding van de vrijwaringsmaatregelen.
Eurofer directeur-generaal Axel Eggert vindt dat de Europese Commissie actie moet ondernemen om de vrijwaringsmaatregelen voor de staalsector aan te passen aan deze omstandigheden. Volgens hem zijn de herhaalde verhogingen van de quota dit jaar en volgend jaar volledig uit de pas met de trage staalmarkt.
Die wordt geconfronteerd met de aanhoudende en ernstige dreiging van verlegging van de invoer als gevolg van het invoertarief van Afdeling 232 van de VS in een context van aanhoudende wereldwijde overcapaciteit.
Voor de EU blijven de risico's in verband met het externe milieu de belangrijkste uitdaging voor de EU in de prognoseperiode 2019-2020. De laatste twee jaar zijn de fundamenten van de wereldhandel duidelijk veranderd doordat de regering van de VS de tarieven op de invoer van miljarden dollars aan goederen uit haar belangrijkste handelspartners heeft verhoogd.
De getroffen landen hebben gereageerd en vergeldingsmaatregelen genomen met soortgelijke tarieven op producten uit de VS, waar ook de EU onder lijdt.
De grootste risico’s voor de economie van de EU zijn een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en een aantal van haar handelspartners, een no-deal brexit en een lagere investeringsgroei. Dit zou problemen betekenen voor de verwerkende industrie in de EU.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.