CAD/CAM: VAN SERVICEVORM TOT CRUCIAAL WERKMIDDEL

Er wordt steeds meer verwacht van software

De haat-liefdeverhouding tussen hard- en software blijft voor beweging zorgen, ook in de wereld van plaatwerk. Machinefabrikanten, met hun sterkte in de constructie van machines tot in de perfectie, kunnen niet anders dan vaststellen dat goede software steeds onontbeerlijker wordt om maakbedrijven te overtuigen om voor een merk te kiezen. Of zoals het aloude adagio het stelt: 'Men wil geen machine, maar een oplossing'. Dus kiest men ervoor zelf software te ontwikkelen, een partnership aan te gaan met een ontwikkelaar óf het CAD/CAM-luik over te laten aan integratoren die bedreven zijn in het aansturen van verschillende merken.

VERSCHILLENDE VISIES OP SOFTWARE

Dat software, niet enkel voor complexe verspaningsprocessen, maar ook voor plaatwerk steeds belangrijker wordt met het oog op een toegenomen efficiëntie en het elimineren van (menselijke) fouten, is een understatement. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat machinefabrikanten in recente jaren een aanzienlijk deel van het beschikbare R&D-budget besloten te versluizen van de mechanische ontwikkeling van performante machines naar de wereld van bits & bytes voor de ontwikkeling van CAD/CAM-systemen die in staat zijn het maximale uit die bepaalde machine te persen. Toch leert een blik op de branche ons dat de meningen omtrent de ideale strategische aanpak niet per se uniform zijn. Sommige fabrikanten houden vast aan hun initiële doelstelling om een eigen oplossing aan te bieden, anderen opteren ervoor om partnerships op te zetten met softwarebedrijven. Denk maar aan de tandems Bystronic-Lantek, Mazak-Radan of Kaltenbach-Lantek. Intussen kweten integratoren zich al die tijd lustig van hun taak om in te spelen op de vraag van maakbedrijven om verschillende merken te kunnen aansturen. Her en der klinkt echter dat ook fabrikanten de mogelijkheid zouden aanreiken om met de merkspecifieke software andere machinemerken aan te sturen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.