Eurofer wil met EU samenzitten over beleidsplannen Green Deal

Belangrijke kans voor Europa om klimaatleiderschap te grijpen

Eurofer is verheugd over de ambitie van de Green Deal van de EU. "We verwelkomen de doelstellingen van de Europese Green Deal. Bij het in kaart brengen van een reeks sectorale en specifieke beleidsplannen is het duidelijk dat de beleidsmakers de noodzaak om de overgang naar een koolstofneutrale toekomst met de industrie serieus nemen, in plaats van zonder de industrie", zegt directeur-generaal Axel Eggert. "Het is nu belangrijk om een regelgeving te maken dat markten creëert voor CO2-neutrale producten. Beleidsmakers moeten samen met ons vaststellen hoe 'groen' staal kan concurreren met koolstofintensieve, goedkope staalimporten die een aanzienlijk grotere CO2-voetafdruk hebben dan in de EU geproduceerd staal.”
De EU wil van Europa het eerste koolstofneutrale continent maken tegen 2050.
“De staalindustrie werkt nu al aan een reeks koolstofarme en -neutrale oplossingen die kunnen leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot van de staalproductie met tot 95% in 2050 in het kader van een optimaal regelgevingskader", aldus Eggert. "Daarom is een partnerschap op het gebied van schoon staal zo essentieel. De staalindustrie steunt de algemene doelstellingen, maar herinnert de beleidsmakers eraan dat de investerings- en regelgevingsvereisten enorm zullen zijn. Als Europa het koolstofarm maakt door de Europese industrie op te offeren en zo onze CO2-uitstoot naar andere regio's te exporteren, dan zal dat niet als een overwinning worden beschouwd, maar als een nederlaag in de strijd tegen de wereldwijde klimaatverandering."
Eurofer pleit voor een functioneel mechanisme voor de aanpassing van de koolstofgrens, dat in de Green Deal is opgenomen. Dit moet een stimulans zijn voor buitenlandse producenten om hun emissies te verminderen.
"Als de Green Deal de juiste voorwaarden schept, kan de EU-staalindustrie het vlaggenschip voor het klimaatbeleid worden en in 2025 al de eerste demonstratieprojecten op industriële schaal opzetten”, besluit Eggert.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

EUROFER

BRUXELLES

avenue de cortenbergh 172
1000 bruxelles
02/738.79.35
02/738.79.55
Meer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.