Europees parlement start proefproject ‘Groen Staal voor Europa’

Voor de overgang naar koolstofneutraliteit in de Europese staalindustrie

Het Europees parlement start in januari met het proefproject ‘Groen Staal voor Europa’, dat de EU ondersteunt bij het bereiken van de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 en de langetermijnstrategie voor een klimaatneutraal Europa voor 2050 door doeltreffende oplossingen voor te stellen voor een koolstofarme of -neutrale staalproductie.
Het ‘Groen Staal voor Europa’-project zorgt voor een brede dekking van de EU-lidstaten en staalproductie-installaties. Er zijn tien partners verbonden aan het project (waaronder een denktank en onderzoeks- en technologieorganisaties), dat 18 maanden zal duren.
"We kijken uit naar de startbijeenkomsten met het consortium en de belanghebbenden, die ons in staat zullen stellen om het project onder de aandacht te brengen en relevante belanghebbenden, buiten de staalindustrie, bij het project te betrekken", aldus Klaus Peters, secretaris-generaal van ESTEP, die een technologische routekaart zal ontwikkelen en zowel middellange- als langetermijn trajecten voor de ontkoling van de staalindustrie zal definiëren. Zij zal ook de financieringsopties analyseren, het economische, sociale, milieu- en industriële leiderschapseffect van de beleidsmaatregelen van de EU beoordelen en zorgen voor de verspreiding van de resultaten en de betrokkenheid van de belanghebbenden. De innovatieve bijdrage van het project ligt in de gecombineerde beoordeling van veelbelovende technologieën, industriële transformatiescenario's, beleidsopties en effecten.
"Het project past in het kader van het voorstel voor het 'Clean Steel Partnership' onder Horizon Europe. In de context van het streven van de EU naar klimaatneutraliteit in Europa tegen 2050, werkt de staalindustrie nu al aan baanbrekende technologieën voor koolstofarme en -neutrale staaloplossingen. Dit partnerschap zal mogelijkheden bieden voor synergieën om de startfase van de overgang naar koolstofneutraliteit van de Europese staalindustrie te versnellen", concludeert Peters.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.