Shape Corp. wint Swedish Steel Prize 2019

Gebruik van martensitisch staal in 3D-gevormde buis voor dakrails in de auto-industrie

Het Amerikaanse Shape Corp is de winnaar van de 20e internationale Swedish Steel Prize. De prijs wordt toegekend voor hun baanbrekende gebruik van martensitisch staal in een driedimensionaal gevormde buis voor dakrails in de auto-industrie.
"Shape Corp. heeft op zeer vakkundige wijze de grenzen verlegd en is erin geslaagd efficiënt gebruik te maken van een moderne materiaalsoort met de hoogst mogelijke sterkte. Dit biedt grote kansen om voor andere lichtgewicht materialen een staaloplossing te gebruiken die circulaire materiaalstromen mogelijk maakt", zegt Eva Petursson, juryvoorzitter van de Swedish Steel Prize en hoofd Onderzoek en Innovatie bij SSAB.
Het kosteneffectieve en robuuste productieproces van Shape Corp. voor driedimensionaal gevormde buizen maakte het mogelijk om het koudvervormde, martensitische staal Docol® 1700M van SSAB te gebruiken voor een unieke lichtgewicht oplossing voor A-stijlen en dakrails met een minimale profielgrootte. De onderdelen zullen binnenkort in een aantal Ford-voertuigen worden toegepast, waaronder de Ford Explorer 2020 en de Ford Escape 2020. Door gebruik te maken van het 3D-vormen in plaats van het hydrovormen is Shape Corp. erin geslaagd kleinere profielen te maken dan bij traditionele oplossingen. Hierdoor heeft de bestuurder een beter zicht, is er meer binnenruimte en kunnen de airbags beter worden ondergebracht.
Bij de Swedish Steel Prize, die dit jaar zijn 20-jarige jubileum viert, wordt gekeken naar goede engineering, samenwerking en staalinnovaties die tot een betere en duurzamere wereld leiden. De winnaar krijgt een diploma, een beeldje van de beeldhouwer Jörg Jeschke en uitgebreide media-aandacht. Samen met de Swedish Steel Prize 2019 doneert SSAB honderdduizend Zweedse kronen aan UNICEF om onderwijs- en leerprojecten voor kinderen en jongeren wereldwijd te ondersteunen. De andere finalisten voor de Swedish Steel Prize 2019 waren Austin Engineering uit Australië, Kampag uit Brazilië en Roofit.solar uit Estland.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

SSAB SWEDISH STEEL

TK BEUNINGEN

ijzerwerf 3
6641 tk beuningen
0031/246.790.550
Meer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.