Staalindustrie krijgt het moeilijk

Vrees voor recessie in Verenigd Koninkrijk en EU

De staalindustrie begint het moeilijk te krijgen. In de EU stagneert de productie van personenwagens door de zwakke vraag. Zo is het aantal gefabriceerde auto’s in Duitsland met 12% gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2018, dat is een afname van zo’n 275.000 tot 300.000 wagens. De gedaalde productie heeft gevolgen voor de toeleveranciers, die volgens geruchten de productie en het aantal werknemers zouden reduceren. Het is nog maar de vraag wanneer en hoe de automobielindustrie zich zal herstellen. Er is namelijk nog steeds de dreiging van nieuwe Amerikaanse importheffingen, terwijl ook de afzet in China nog steeds afneemt. De malaise kan zich uitstrekken naar andere branches in de metaalindustrie, want als er minder auto’s verkocht worden, is ook de behoefte aan onderhoud en reparaties minder.
De handelsoorlog tussen China en de VS, de politieke kwestie tussen Iran en de VS én de kwestie van de brexit zetten niet alleen de staalmarkt onder druk, maar leiden ook tot grotere onzekerheid op andere grondstofmarkten. De meeste grondstofprijzen, zoals ijzererts, stegen dan ook toen de Amerikaanse regering bekend maakte de extra importheffingen op Chinese goederen uit te stellen tot een later tijdstip dit jaar.
In het Verenigd Koninkrijk worden de ontwikkelingen rond het failliete British Steel met veel belangstelling gevolgd. Een Turkse investeringsmaatschappij, ook eigenaar van de Turkse staalfabriek Erdemir, is geïnteresseerd en zou al een intentieovereenkomst voor overname aangegaan zijn.
Er is vrees dat de Britse economie in een recessie dreigt te geraken. Door de gedaalde afname van staal op haar thuismarkt draait een aantal productie-eenheden van deze groep op minder capaciteit. Ook in andere economieën binnen de EU vertonen signalen die er op wijzen dat de groei afvlakt. Duitsland liet in het afgelopen kwartaal zelfs negatieve cijfers zien en experts vrezen voor dit lopende kwartaal eenzelfde resultaat, wat zou betekenen dat het in een recessie belandt.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.