naar top
Menu
Logo Print

UITBREIDING VAN RUIMTE MAAKT EFFICIENTERE OPDELING VAN ATELIER MOGELIJK

Inkonox investeert in innovatie en legt de lat hoog genoeg

Inkonox investeerde vorig jaar maar liefst 1,5 miljoen in zijn machinepark en infrastructuur, met als exponent een belangrijke uitbreiding van de fabrieksvloer. Hiermee trok het bedrijf uit Nazareth consequent de lijn van bijna twintig jaar groei en vernieuwing door, tot op vandaag duidelijk dé sleutel tot succes en continuïteit. Een tendens die er enkel kwam door professionele nuchterheid en een uitgesproken horizontale hiërarchie.


ONDERBOUWD GROEIEN

Als toeleveringsbedrijf in metaalconstructies profileert Inkonox zich boven het doorsneelasatelier. De autonomie waarmee de vakmensen er diverse projecten en constructies afwerken, bewijst hun meesterschap in lastechniek en metaalbewerking. “

Ze worden echt zeldzaam, dit type witte raven waarop wij het bedrijf al die jaren hebben mogen uitbouwen", verklapt Koen Dhont ons. “Onze groei hangt er in hoge mate van af; we zijn om die reden op haast permanente basis op zoek naar goede vaklui met dat unieke kmo-engagement."
De bedrijfsleider van Inkonox is een nuchtere man die graag met beide voeten in de realiteit staat, en in zijn geval is dat een fabrieksvloer die vorige zomer meer dan verdubbelde in oppervlakte.

Koen: "Die uitbreiding zat er eigenlijk al een poosje aan te komen, omdat we door de omvang van sommige projecten ergonomisch regelmatig tegen onze limieten aanliepen. Vooral voor onze lassers leidde dit meer en meer tot precaire situaties, we hadden écht plaats te kort." De bijkomende 2.000 vierkante meter aan nuttige ruimte legt Inkonox alvast geen windeieren; naast de realisatie van grotere constructies, maakte die ook een efficiëntere opdeling van het atelier mogelijk. Koen: “Alle werken in zacht staal worden volledig afgescheiden van onze hoofdactiviteit in inox uitgevoerd, een absolute must, gezien de niches die wij beleveren."

ACTIVITEIT EN DOELMARKTEN

Fijn constructiewerk in roestvrij staal mét hoge afwerkingsgraad: het vormt al sinds de oprichting van Inkonox de ruggengraat van zijn activiteiten en weerspiegelt meteen ook de belangrijkste doelmarkten van het bedrijf: Elektronica, Chemie, Farmacie, Voeding en alle andere sectoren waar een uitvoering in inox vanzelfsprekend is. Seriewerk is hierbij in mindere mate aan de orde, hoewel het bedrijf er wel voor is uitgerust.

Koen: "We beschikken bijvoorbeeld sinds meerdere jaren over een lasrobot waarmee we ook repetitieve series aankunnen, maar onze focus ligt in principe bij unieke projecten en maatwerk. Hierbij verzorgen wij het constructiewerk volledig, dus van opbouw over afwerking tot en met het slijpen en schuren van oppervlakken en lassen; wat het deel metaalbewerking betreft, besteden we enkel het draai- en freeswerk uit." Ook voor het lokaal elektrolytisch beitsen is het bedrijf uitgerust.

MACHINEPARK

Het atelier ademt duidelijk rotatie en vernieuwing: met de geautomatiseerde CO2- lasersnijmachine beschikt Inkonox onder meer over een krachtige tool die vlot zacht staal tot 20 mm, inox tot 15 mm en aluminium tot 10 mm dikte aankan. De machine kan indien nodig ook 's nachts doorwerken, om zo op pieken in de productievraag te anticiperen. Vorig jaar werd er bovendien geïnvesteerd in een volautomatische CNC-zaagmachine voor buis- en profielwerk: de automaat kan hierbij zowel links als rechts onder een hoek zagen. Verder herkennen we naast het elektrolytisch beitsen en de lasrobot ook twee plooibanken, enkele halfautomaten en TIG-lasapparatuur.

Koen: “De fijne afwerkingsgraad in inox die onze klanten verwachten, maakt dat het TIG-lassen binnen Inkonox tot een apart metier is verworden. Wij werken bijvoorbeeld onder een combinatie Ar-H (Argon/Waterstof) aan een verlaagde werkstroom, omdat dit een diepere inbranding bij een smaller en lokaler smeltbad genereert. Hierdoor krijg je een betere dimensionale stabiliteit van het inox, dat anders makkelijk trekt en vervormt.


SOFTWARE EN WORKFLOW

“We werken zowel in AutoCAD (2D) als in SolidWorks (3D)", legt Koen uit. “Hierbij dient een schets die we van de klant ontvangen, vaak als basis voor het uiteindelijke project dat wij uitwerken en in zijn deelcomponenten ontvouwen." Om na de kick-off van elk project de status van de individuele werkposten op een transparante manier te kunnen opvolgen, investeert Inkonox momenteel in een doorgedreven update van het bestaande ERP- systeem.

“We willen immers een ERP dat beter toegespitst is op de toeleveringssector en veel meer doet dan bijvoorbeeld enkel gepresteerde uren bijhouden“, benadrukt Koen. De nieuwe ERP zal rechtstreeks via de orderplanning aangestuurd worden: zodra de productiefiche aangemaakt is, volgt dan de registratie op de werkvloer via het scanningssysteem en wordt voor elke werkpost ook meteen het materiaal voorbereid.

Koen: “Enerzijds ontlast dit de operator, zodat die zich louter met zijn kerntaken hoeft bezig te houden, anderzijds is er de eenduidige terugkoppeling richting voorraadbeheer, waardoor onze stockcijfers steeds correct en actueel blijven.“

AUTOMATISATIE

Koen Dhont heeft zo zijn eigen kijk op het begrip automatisatie: “Deze hoeft niet noodzakelijk de fabricatie van grote series in te houden", vindt Koen, “De machine moet voor alles zo veel en efficiënt mogelijk draaien. Daarom is ook een volledige automatisatie niet altijd een echte noodzaak, kijk maar naar onze nieuwe lasermachine: er is één locatie aanvoer en één locatie afvoer, dus zonder de koppeling met een toren, maar toch draaien we er efficiënter mee."

Sommige systemen blijven vooralsnog manueel, een goed voorbeeld is het cassettesysteem voor de platen, Koen: "We kozen er in hoofdzaak uit veiligheidsoverwegingen voor: de cassettes zijn, in tegenstelling tot de klassieke palletten, beresterk en bovendien liggen de platen erin gevangen, waardoor ze niet kunnen verschuiven, belangrijk voor de veiligheid."

DUURZAAMHEID

Inkonox trok met de uitbreiding ook de kaart van duurzaamheid. Het dak is nu volledig bedekt met niet minder dan 600 zonnepanelen. “We vinden het onze plicht om als bedrijf mee te denken aan het klimaat en bovendien wordt energie er niet goedkoper op.

"De uitbreiding zat er al een poosje aan te komen, omdat we door de omvang van sommige projecten ergonomisch regelmatig tegen onze limieten aanliepen. Vooral voor onze lassers leidde dit meer en meer tot precaire situaties, we hadden écht plaats te kort", zaakvoerder Koen Dhont

INVESTEREN IN DE TOEKOMST

Hoewel zijn bedrijf recentelijk nog een smak euro's investeerde in innovatie en infrastructuur, kijkt Koen Dhont alvast uit naar zijn volgende aankopen:

  • Nieuwe laser: “Op termijn komt er wellicht nog een nieuwe laser op onze verlanglijst", verklapt hij. En op basis van de huidige tendens is de kans groot dat het een fiberlaser wordt. Koen: “Een Fiberlaser had tot voor kort nog de reputatie om in plaatwerk tot 5 mm veel sneller te zijn ten opzichte van een CO2-laser, maar bij grotere plaatdiktes tegen de CO2-broer dan weer de duimen te moeten leggen. Ook was de bekomen snede merkelijk ruwer. Echter, dankzij nieuwe ontwikkelingen is zowel de kwaliteit als de snelheid al opmerkelijk verbeterd. De standaard wordt op termijn fiber, die tendens is duidelijk voelbaar."
  • Straalbehandeling: een tweede toekomstige investering situeert zich in de oppervlaktebehandeling. Inkonox werkt op regelmatige basis projecten af voor voedings- en cleanroomomgevingen. Die vereisen een extra zorg bij de afwerking en nabehandeling van bijvoorbeeld de lassen en binnenhoeken, waar egaliteit en afronding de regel zijn. Verdoken hoeken en kanten zijn voor dit soort toepassingen dan weer onbespreekbaar, wat al van bij het ontwerp van de stukken een bepalende rol speelt bij de vormgeving. Een ander aspect is de toestand van het plaatoppervlak zelf, dat spiegelglad dient te zijn. Koen: “We overwegen de aankoop van een cabine voor de straalbehandeling van ons inox plaatwerk d.m.v. vloeistof; je realiseert er een vergelijkbaar effect mee als bij parelstralen en het levert ook nog een uitzonderlijk glad oppervlak op. Meer en meer klanten zijn vragende partij.“
Bedrijf: Inkonox
Zaakvoerder: Koen Dhont
Oprichting: 1998
Vestiging: Nazareth
Hoofdactiviteiten: lasersnijden, zagen, boren, lassen
Personeel: 25
Bedrijfsoppervlakte: > 4000m²