naar top
Menu
Logo Print
07/10/2019 - WOUTER VERHEECKE

VOLLEDIGE WAARDEKETEN VAN ONTWERPEN TOT MAKEN EN VERMARKTEN

Prototyping en MNE voortaan samen in een beursconcept

De twee gevestigde beursconcepten Prototyping en MNE worden volgend jaar voor het eerst samen georganiseerd in Kortrijk Xpo. Een logische keuze, vinden de organisatoren, die naar 2020 verwijzen als het eerste sluitstuk van de digitalisering van de maakindustrie. “Onze samengevoegde mission statements – ‘advanced prototyping’ enerzijds en ‘industrial production technology from A-Z’ anderzijds – zeggen alles. De volledige waardeketen van ontwerpen tot maken én vermarkten, vormt het businessmodel van de toekomst. Daar willen wij met deze vernieuwing alvast op inspelen”, zeggen Annick Pycarelle en Karl D’haveloose.

TWEE GEVESTIGDE BEURSCONCEPTEN

Prototyping en MNE kunnen allebei bogen op een rijke geschiedenis, elk binnen hun specifieke niches.

De samenvoeging heeft volgens de organisatoren alleen maar  voordelen, zowel voor de bezoekers als de exposanten
De samenvoeging heeft volgens de organisatoren alleen maar
voordelen, zowel voor de bezoekers als de exposanten

Prototyping

Op Prototyping konden industriële designers en engineeringteams zich laten inspireren door een breed spectrum aan leveranciers van prototypingtechnologie, materialen, software en dienstverleners. Geruggensteund door Howest Industrial Design bracht deze netwerkbeurs jaarlijks een beursforum, aangevuld met inspirerende sessies over goed geïntegreerde productontwikkeling en innovatie. De case studies gingen hier onder meer over product design, materialencombinaties, additive manufacturing, circular economy, electronics, VR/AR ... Tijdens de jongste editie, in 2018, mocht deze beurs 84 exposanten en ruim 2.500 bezoekers verwelkomen.

MNE

Op zijn beurt vormde MNE – Machineering Network Event – met zo’n 150 exposanten en bijna 3.000 bezoekers het traditionele event voor de maakindustrie en de machinebouw. Productie- en engineeringteams troffen er een uitvoerig scala aan slimme bewerkingstechnologie, industriële toelevering, cocreatie, machine maintenance en aan- en afvoer­automatisering aan.

SAMENVOEGING IN 2020

Met de samenvoeging in het symbolische jaar 2020 willen de organisatoren naar eigen zeggen een heel bewuste statement maken.
“De korte vermarkttermijn van nieuwe indus­triële producten en de toenemende ‘mass customization’ vereisen tegenwoordig een geoliede wisselwerking tussen snel en innovatief ontwerpen, engineering en produceren”, stelt Annick Pycarelle van Prototyping.

“Afdelingen als engineering, R&D, product design, productie, assemblage of maintenance worden als het ware gedwongen om uit hun geïsoleerde silodenken te ontsnappen. Zij moeten als één communicerend horizontaal organisme ageren op die snel veranderende marktomstandigheden, met industriële klanten die steeds veeleisender worden. De industriële toeleveringsbedrijven voeren niet meer louter uit, maar denken en ontwerpen actief mee met de opdrachtgever”, vult Karl D’haveloose van MNE aan.

10 technologieroutesSYNERGIE

Prototyping I MNE 2020 maakt dus de cirkel rond voor de bezoekers en exposanten. Zo is er volgens de organisatoren sprake van een echte synergie, met voordelen voor die beide partijen.

“Samen met de beurzen, bundelen wij natuurlijk ook onze troeven en kennis. Zo brengen we ‘the best of both worlds’: meer exposanten, meer bezoekers en een ongeëvenaard programma aan randmanifestaties”, klinkt het bij de organisatoren. Zo komen er nu minstens vier ‘expert classes’ binnen tien routes, waarin alle facetten van het prototypen tot de effectieve productie aan bod zullen komen.

Maar gaat de kracht van beide niches zo niet verloren? “Helemaal niet. Wie op zoek is naar software, industrial design, materialen, tools, toeleveranciers en nieuwe productie- en assemblagetechnologie, vindt hier nog steeds zijn gading in één bezoek, maar dan weliswaar veel uitgebreider. Zo wordt de beurs de absolute ‘place to be’ voor C-levels en afdelingshoofden uit R&D, engineering, product design, productie, maintenance, kwaliteitszorg, assemblage en supply chain. Langs de andere kant kunnen exposanten profiteren van één voordelige all-informule om zo een pak meer potentiële klanten te bereiken, inclusief de expertise van onze beide organisaties.”

STRATEGISCHE KEUZES

Ook het tijdstip en de locatie zijn naar verluidt niet willekeurig gekozen, maar het resultaat van een heuse denkoefening.

Centraal op industriële as

Annick Pycarelle van Prototyping en Karl D’haveloose van MNE slaan voor de 2020-editie van hun beurzen de handen in elkaar. “Een logische keuze,” vinden ze zelf, “inspelend op de marktwijzigingen”
Annick Pycarelle van Prototyping en Karl D’haveloose van MNE slaan voor de 2020-editie van hun beurzen de handen in elkaar. “Een logische keuze,” vinden ze zelf, “inspelend op de marktwijzigingen”

“We kiezen ervoor om de twee beursnamiddagen en -avonden begin februari te laten plaatsvinden, net na de nieuwjaarsdrukte en nog even veraf van andere West-Europese industriebeurzen”, zegt Pycarelle.
“Zuid-West-Vlaanderen blijft de ideale thuisbasis voor beide events”, meent D’haveloose op zijn beurt. “Kortrijk was ongetwijfeld een belangrijke pijler voor het succes van de beurzen, en blijft dat ook naar de toekomst toe. Dit is immers het epicentrum van de designregio, centraal gelegen op de indus­triële as met tal van kmo’s en klinkende namen in de maaktechnologie en machinebouw. Bovendien kent de Guldensporenstad een groeiende concentratie aan hogescholen, startups en kenniscentra voor materialen- en productietechnologie. Kortrijk Xpo wordt dan ook de toekomstige ‘eventhub’ voor hoogtechnologische ontwikkelingen, in nauwe samenwerking met gerenommeerde spelers zoals Picanol, Vandewiele, Barco, CNH, Televic en toonaangevende ontwerp- en engineering­bureaus”, zo voorspelt hij

PRAKTISCH

• Prototyping I MNE 2020 vindt plaats op woensdag 5 en donderdag 6 februari 2020 in hall 4 en de Rambla van
Kortrijk Xpo, telkens van 14 tot 21 uur.
• De toegang is gratis mits preregistratie online (vanaf najaar 2019). Enkel voor professionals.
• Meer info: www.prototyping-mne.be.