naar top
Menu
Logo Print
10/09/2019 - MATTHIAS ROBBE

VOORBESCHOUWING EMO HANNOVER 2019

Smart technologies driving tomorrow’s production

Wie ook in de toekomst alle uitdagingen het hoofd wil bieden, kan niet langer om automatisering heen. In sneltempo ontwikkelden zich de voorbije jaren tal van nieuwe oplossingen om het productieproces efficiënter te laten verlopen. De excuses om de investering nog even uit te stellen, raken stilaan uitgeput. Hoe je die uitdaging te lijf moet gaan, kan je van 16 tot 21 september uitgebreid ontdekken tijdens EMO in Hannover (Duitsland), waar de 22e editie van de internationale vakbeurs voor metaalbewerking gepland staat. Ruim 2.000 exposanten uit meer dan 47 landen komen er hun innovaties presenteren.

 

Op de vorige editie van EMO Hannover presenteerden 2.226 exposanten hun innovaties en producten aan de 128.966 bezoekers van over de hele wereld. Ook dit jaar verwacht de organisatie opnieuw heel wat belangstelling
Op de vorige editie van EMO Hannover presenteerden 2.226 exposanten hun innovaties en producten aan de 128.966 bezoekers van over de hele wereld. Ook dit jaar verwacht de organisatie opnieuw heel wat belangstelling

Onder het motto ‘Smart technologies driving tomorrow’s production’ spreekt EMO Hannover ook deze keer een van de grootste uitdagingen voor de industrie aan. Tijdens de wereldtopbeurs voor metaalbewerking presenteren alle belangrijke fabrikanten van productietechniek hun nieuwste ontwikkelingen. Reeds enkele maanden geleden hadden zich al 2.000 exposanten uit 47 landen aan­gemeld, met marktleiders op zowat alle gebieden van de technologie. Ook verschillende Belgische en Nederlandse bedrijven zullen er een stand hebben en present tekenen op de 22e editie van de internationale vak­beurs voor metaalbewerking van 16 tot en met 21 september 2019.

Internationaal karakter

Niet alleen de standhouders, ook de bezoekers komen van over de hele wereld afgezakt naar Hannover voor de internationale vak­beurs voor metaalbewerking. Tijdens de vorige editie in 2017 reisde bijna de helft van de ongeveer 130.000 bezoekers uit meer dan 160 landen naar Duitsland. Van de standhouders kwam toen 64 procent uit het buitenland.

SMART TECHNOLOGIES

“EMO Hannover vormt hét innovatieplatform voor machines, oplossingen en diensten in de metaalbewerking”, benadrukt Christoph Miller, hoofd van de afdeling beurzen bij de organisator van de EMO, de Duitse vereniging van gereedschapsmachinefabrieken VDW. “Cijfers hebben aangetoond dat heel wat exposerende bedrijven innovaties presenteren tijdens de vakbeurs, die speciaal voor de EMO waren ontwikkeld. Een uniek gegeven, dat op geen enkele andere beurs bestaat.”

Begin juli verzamelde de pers in Hannover voor een eerste vooruitblik op EMO. Enkele standhouders gaven er alvast tips en tricks over technologieën die we tijdens de komende vakbeurs in de gaten moeten houdenHet motto van deze editie is ‘Smart technologies driving tomorrow’s production’, waarmee de vakbeurs een van de grootste uitdagingen voor de industrie omvat: “Beslissend voor de intelligente fabrieken van morgen zijn de omvattende verbindingen binnen netwerken van mensen, installaties en bedrijfsprocessen binnen het hele spectrum van activiteiten in de branche”, klinkt het. En laat die netwerken zich de voorbije jaren steeds sneller gaan ontwikkelen, dankzij nieuwe processoren die grote hoeveelheden data kunnen verwerken. Smart technologies vormen met andere woorden de sleutel tot meer productiviteit, betere kwaliteit en verregaande flexibiliteit.

Dat zijn immers de klassieke doelen waar het om draait bij nieuwe en vervolgontwikkelingen in de productietechniek. Denk aan process monitoring, predictive maintenance en self-learning machines die op basis van smart data en gegevensanalyse een stap verder gaan. Het zijn creatieve nieuwe oplossingen die zowat alle bedrijven die exposeren op EMO in Hannover, hebben omarmd. Die nieuwe concepten ontstaan op elk gebied: machines, componenten, besturingen, meetsystemen en materiaalstromen. Tijdens EMO Hannover zullen bezoekers een bloemlezing krijgen van nieuwe oplossingen ten aanzien van de intelligente fabriek.

INTERNET OF THINGS

Om alle facetten van smart industry aan bod te laten komen, wordt IoT (internet of things) op de vakbeurs in verschillende themagroepen gebundeld.

IoT in de productie

Al in 2017 hebben gevestigde aanbieders van besturingen zoals Beckhoff, Bosch, Fanuc, Heidenhain en Siemens, maar ook consortia voor machinebouw zoals Adamos en Axoom, hun IT-platforms op de EMO Hannover gepresenteerd. “We weten dat deze beurszone ook een hoogst interessante omgeving biedt voor IT-aanbieders zoals IBM, HP, GE, SAP, Microsoft, Oracle en Telekom, wanneer ze hun business met de fabrikanten van productietechniek willen stimuleren”, zegt Miller. Op EMO Hannover kan dat heel goed lukken, omdat daar alle beslissers uit de productietechniek over het hele spectrum zijn vertegenwoordigd.

umati, de communicatiestandaard voor gereedschapsmachines op basis van OPC UA, wordt op EMO Hannover 2019 gepresenteerd met een volledige implementatie in een omvang die tot dusver niet beschikbaar was
umati, de communicatiestandaard voor gereedschapsmachines op basis van OPC UA, wordt op EMO Hannover 2019 gepresenteerd met een volledige implementatie in een omvang die tot dusver niet beschikbaar was

Smart solutions for your business

Ondernemingen en onderzoeksinstellingen presenteren hier hun intelligente oplossingen, zoals componenten voor procesbewaking of ondersteuning van de bediener, oplossingen die een probleemloze gegevensstroom met maximale veiligheid waarborgen … Tijdens een forum met deskundigen wordt de stand van zaken van die ontwikkelingen besproken, evenals de verwachtingen voor de toekomst. Op collectieve standen zullen China, Taiwan en Zwitserland hun innovaties voorstellen.

Trendforum met VDMA

In samenwerking met de Vakvereniging software binnen de Duitse vereniging voor machine- en installatiebouw (VDMA), in Duitsland de op een na grootste afnemer van gereedschapsmachines, zal VDW tijdens de hele duur van EMO Hannover presentaties en discussies organiseren met prominente deskundigen. Zo komt onder andere de toekomst van de arbeider aan bod.

umati

Op de website van Metallerie kon u al meer lezen over umati, de communicatiestandaard voor gereedschapsmachines op basis van OPC UA. Tijdens EMO zal de standaard met alle functionaliteiten worden voorgesteld. Deze waarborgt een neutrale en open koppeling van machines met besturende IT-systemen. Door umati toe te passen, kunnen gegevens uit machines van verschillende fabrikanten met uiteenlopende besturingen worden overgebracht naar ERP- en MES-systemen of naar de cloud. Daar worden ze verder bewerkt of geëvalueerd. Op basis daarvan zijn nieuwe functionaliteiten en services mogelijk. Deze connectiviteit is immers de sleutel tot de meerwaarde en verdienmodellen vanwege smart industry waar bedrijven op hopen.

Met name kleine en middelgrote ondernemingen hebben behoefte aan de mogelijkheid om hun machines eenvoudig te koppelen. Zo nemen ze deel aan de nieuwe ontwikkelingen op vlak van IoT, maar blijven ze zich concentreren op hun specifieke knowhow. In dat opzicht heeft de VDW dus, samen met acht bekende Duitse fabrikanten van gereedschapsmachines en alle belangrijke aanbieders van besturingen, de interface umati (universal machine tool interface) geïntroduceerd. Tot dusver zijn ruim twintig toepassingen gedefi­nieerd, waaronder een summier overzicht van de productie, een overzicht van programmavoortgang en machinestatus, afhandeling van een productieorder, aanmaken van foutstatistieken en weergave van de bedrijfstoestand in een tijdsdiagram. Deze worden beschreven met ruim honderd parameters, zoals ‘machine loopt ja/nee’.

De volgende generatie van machines zal productiever, efficiënter en flexibeler zijn, dankzij de implementatie van smart industry. Denk aan orderverwerking, werkvoorbereiding, productieplanning, fabricage en logistiekHet doel is om tijdens EMO dit jaar een vol­ledige implementatie van umati voor te stellen, in een omvang waarin deze tot dusver niet beschikbaar is. “We gaan ervan uit dat ook de eerste producten worden aangeboden, waarin vooraf geconfigureerde OPC-UA-servers volgens de specificatie in de bijbe­horende besturingen geïntegreerd zijn”, licht Miller toe.

TOEKOMST

Door een beeld te geven van alle uitdagingen ten aanzien van de productie, machinetechniek en IT-oplossingen tot aan de veranderde arbeidswereld, kunnen bezoekers van EMO Hannover 2019 zien hoeveel productiever, efficiënter en flexibeler de volgende generatie van machines kan worden. Denk aan orderverwerking, productievoorbereiding en pro­ductieplanning, het eigenlijke productieproces en logistiek. Verschillende stappen in het proces die ingrijpend zullen veranderen onder het mom van smart industry.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum

Maandag 16 september 2019 tot en met zaterdag 21 september 2019

Openingsuren

Elke dag van 9-18 uur.

Locatie

Beursterrein
30521 Hannover
Duitsland

Tickets

Online tickets kopen kan via www.emo-hannover.de.
Een dagticket kost 36,00 euro.
Een weekticket kost 65,00 euro.

Gratis bezoek

Dankzij Metallerie breng je gratis een bezoek aan EMO Hannover.
Surf naar www.emo-hannover.de/en/applikation/ secure/registration/tickets/?code= ex555&open=registerTicket