naar top
Menu
Logo Print

HOE TOT DE JUISTE LASERSNIJMACHINE KOMEN?

Selectie- en afnameprocedure toegepast op lasersnijmachines

Bij een investering in een nieuwe machine loont het vanaf een bepaald bedrag en complexiteit de moeite om het project stapsgewijs aan te pakken. Ook in het geval van een lasersnijmachine zal die aanpak vruchten afwerpen. Welke criteria uiteindelijk de doorslag zullen geven, verschilt van bedrijf tot bedrijf en is afhankelijk van zowel organisatorische als technische, financiële en strategische factoren, maar in ieder geval is het zo dat de hardware nog zelden de doorslag geeft. Software en de mogelijkheid tot automatisering later wegen minstens even zwaar door.

SOFTWARE WEEGT STEEDS MEER DOOR IN UITEINDELIJKE BESLISSING

In veel gevallen komt een investering in om het even welke bewerkingsmachine eerder sluipenderwijs op gang: via een beursbezoek of open huis, na een kijkje te hebben genomen bij een concurrent, of misschien trok een gemist order van een kritische klant je wel over de streep. Centraal binnen het aankoopproces, in zowel economische als technische zin, staat in ieder geval de vraag of het om een vervanging van een verouderd productiemiddel gaat, om een hoognodige capaciteitsuitbreiding, dan wel om een eerste aanschaf die moet worden ingepast in de bijgestelde bedrijfsstrategie na de komst van nieuwe mogelijkheden en materialen.

Een van die ontwikkelingen die vandaag volop in de kijker staan, zeker sinds de intrede van Industrie 4.0, is de beheersing van de hele CNC-gestuurde, digitale data- en materiaalketen. Machines worden namelijk steeds vaker in een netwerk geschakeld en dus moet de software daarvoor openstaan. Eigenlijk is het belang van software in het algemeen bij het nemen van een beslissing over een nieuwe machine sterk toegenomen, ook en vooral met het oog op automatisering later. Vooraf voldoende communiceren met de betrokken medewerkers en goed nadenken over standaardiseren kan op dat vlak veel tijdwinst opleveren, en dan hebben we het niet alleen over de software, maar ook over gehanteerde werkmethodes, de machines, gereedschappen, instellingen, spanmiddelen, materiaalsoorten en afmetingen.