naar top
Menu
Logo Print

RETROFITMACHINES AAN STEVIGE OPMARS BEZIG

Betaalbare functionaliteit met tweedehandsmachines

retrofit

De investering in het machinepark betekent voor vele bedrijven een grote financiële inspanning. Wie die armslag niet heeft, kan zich wenden tot de florerende markt van tweedehandsmachines. Die hoeven na een grondige revisie niet eens veel onder te doen voor een nagelnieuw exemplaar.

De kwaliteit van het aanbod is dan ook duidelijk gestegen en heeft de handel in tweedehandsmachines uit de pejoratieve sfeer gehaald, al blijft een grondige controle op voorhand wel nog altijd aan te raden. Dat gaat natuurlijk makkelijker als je weet waarop je moet letten.

retrofit

WAAROM TWEEDEHANDS?

Naast het onvermijdelijke financiële argument uiteindelijk kost een gereviseerde machine gemiddeld de helft van een nieuwe is de onmiddellijke beschikbaarheid een tweede, zeer aantrekkelijke troefkaart van tweedehandsmachines. Bovendien kun je altijd terugvallen op hun robuustheid, betrouwbaarheid en precisie; machines uit pakweg de zestiger jaren hadden destijds nog niet de luxe om te kunnen rekenen op het corrigerende potentieel van de huidige generatie moderne sturingen, waardoor veel strengere toleranties op onder andere de maatvoering van assen en passingen werden aangehouden. Én, de machinebouw was toen veel meer dan nu gebaseerd op een langetermijnvisie.

HUIDIGE TRENDS

retrofit

Vergis je niet, de tweedehandsmarkt in machines is er duidelijk geen voor de kleinere standaardmachine, pakweg de conventionele draai- of freesbank. De nieuwprijs is in dat geval onvoldoende hoog om er een significant voordeel uit te halen. Zelfs een retrofit komt niet echt in aanmerking, om dezelfde reden.

Wel interessant zijn de grotere draai-, frees- en kottermachines. Ook de plooibanken met zwaarder tonnage zijn momenteel in trek, zowel in conventionele als in CNC- uitvoering. Een ander segment dat voor tweedehandsgebruik in aanmerking komt, zijn complexe nichemachines. Met opgekochte machines kan het, afhankelijk van de staat en van het type klanten dat de machinehandelaar wil bedienen, een aantal kanten opgaan.

retrofit

  • Optie 1: de vakhandel onderhoudt en repareert de machine waar nodig om die vervolgens in stock te bewaren in afwachting van interesse vanwege een klant.
  • Optie 2: men kan ook opteren om nog een stap verder te gaan en de machine, rekening houdend met de gekende behoeftes vanuit de markt, in elk geval met een een moderne sturing uit te rusten.
  • Optie 3: de aangekochte machine gaat zonder meer in de originele staat rechtstreeks op stock.
  • Optie 4: de machine wordt beschouwd als een waardevolle bron van reserveonderdelen en wordt daarom tot op het frame kaalgeplukt.