naar top
Menu
Logo Print
29/11/2019 - TOM CASSAUWERS

WAAROM KWALITEIT ZO BELANGRIJK IS VOOR INDUSTRIELE WIELEN

DUURDER IS IN DEZE NICHEMARKT VAAK BETER

Alle wielen draaien gelijk, niet? Dat was lang het devies van aankopers, en bedrijven dachten vooral aan de prijs wanneer ze wielen bestelden. Maar bij heel wat toepassingen blijkt het toch nuttig om vooral voor kwaliteit te gaan. Zo schieten goedkopere versies in heel wat gevallen simpelweg tekort en hebben wielen van hogere kwaliteit een reeks voordelen, zoals ergonomie en minder onderhoud. Soms is kwaliteit dus belangrijker dan prijs, zelfs bij industriële wielen. Voor de goede prijscategorie kiezen is dus cruciaal.

WIELEN VAN HOGE KWALITEIT

Vandaag besteden we niet altijd voldoende aandacht aan de kwaliteit van industriële wielen. Bedrijven bestellen ze nog te vaak in grote hoeveelheden uit Azië, en vaak is prijs de enige bedenking. Maar niettemin is kwaliteit ook van belang in de niche van de indus­triële wielen. In specifieke toepassingen is een hogere kwaliteit broodnodig. Een beter wiel kan immers helpen om de onderhoudskosten van een bedrijf te verminderen en de ergonomie te verbeteren. Bij wielen gaat het dus niet enkel om de prijs, ook elementen zoals levensduur en materiaal hou je het best in gedachten. Bij elke aankoop moet de verhouding prijs tot kwaliteit dus afgewogen worden voor de specifieke toepassing die een bedrijf in gedachten heeft.

wielen
De goedkoopste industriële wielen zijn vaak niet de beste oplossing.
Kwalitatief bestaan er immers heel wat verschillen (foto: Blickle)

WAT IS HOGE KWALITEIT?

Welke factoren beïnvloeden of een wiel van hoge kwaliteit is? Elke fabrikant heeft daar zijn eigen argumenten voor, en dit hangt vaak af van de toepassing. Toch zijn er in het algemeen een aantal belangrijke elementen:

 • Het materiaal: de meeste fabrikanten van hogekwaliteitswielen zetten in op unieke materialen en nieuwe samenstellingen om een wiel te verbeteren. Die betere mate­rialen gebruiken bedrijven in allerhande delen van het wiel. Vernieuwde rubbersoorten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het wiel minder lawaai maakt, en nieuwe polyurethanen weerstaan een hogere temperatuur en zijn dus geschikt voor toepassingen die scherpe prestaties vereisen.
 • De lager: er zijn verschillende soorten lagers. De glijlager waarbij de as in de lager glijdt, de rollager waarbij de as nog steeds in de lager glijdt, maar waar er ook rollende elementen – in dit geval stalen naalden – tussen zitten, en ten slotte de kogellager waarbij de rollende elementen kogels zijn. Die laatste heeft doorgaans de beste prestaties, wat bij hoge snelheden erg belangrijk zal zijn.
 • De zwenklagering: het zwenkmechanisme in een zwenkwiel maakt gebruik van een lager. Hier is de keuze van het type lager van be­lang, in dit geval een kogel- of kegellager.
 • De coating: afhankelijk van de toepassing geeft de coating het wiel een langere levensduur.

KENMERKEN

Bovengenoemde elementen vertalen zich in een aantal kenmerken die we kunnen toe­schrijven aan industriële wielen van hoge kwaliteit. De belangrijkste daarvan zijn:

 • De rolweerstand: door die te reduceren, bijvoorbeeld via nieuwe metalen of dankzij betere lagers, zoals precisiekogellagers, kun je een wiel beter aandrijven en moet je er minder kracht op uitoefenen.
 • De zwenkweerstand: bepaalde elementen uit wielen maken snelle zwenkbewegingen mogelijk.
 • Het geluidscomfort en de schokabsorptie: bij sommige toepassingen is het nuttig dat een wiel minder geluid maakt en schokken beter absorbeert. Fabrikanten gebruiken hiervoor zachtere materialen op de wielbanden, zoals nieuwe types rubber.
 • De slijtvastheid van het loopvlak: ten slotte zal het belangrijk zijn dat het wiel niet te veel slijtage ondervindt doorheen de prestaties. Goede materiaalkeuzes zijn hier opnieuw erg belangrijk.
wielfabrikanten
Europese wielfabrikanten leggen zich toe op de nichemarkt van industriële wielen van hogere kwaliteit (foto: Vulkoprin)

TOEPASSINGEN EN VOORDELEN

Wielen van hoge kwaliteit combineren bovengenoemde eigenschappen om bepaalde toepassingen toe te laten of bepaalde bedrijfsdoelen te bereiken. Enkele van de voornaamste toepassingen vind je verderop in dit artikel.

Zwaarlastwielen

Een belangrijk type hogekwaliteitswielen zijn zwaarlastwielen. Dat zijn wielen die een combinatie van snelheid en hoge draaglast moeten aankunnen, en dit op een beperkte wieldiameter. Een extreem voorbeeld daarvan zijn de wielen van rollercoasters. Die draaien tegen hoge snelheden en ondervinden extreme graden van belasting. Daarom moeten ze dus van hoge kwaliteit zijn, door gebruik te maken van sterkere materialen en doordat het wiel hittebestendig is.

E-commerce

Dit soort industriële wielen kom je verder vaak in de logistieke afdelingen van een bedrijf tegen. Daar hebben pallettrucks en AGV’s (Automatic Guided Vehicles) hogekwaliteitswielen nodig. Dergelijke automatische voertuigen rijden namelijk zeven dagen op zeven rond in het magazijn. Een logistiek bedrijf wil vanzelfsprekend zo weinig mogelijk zijn voertuigen uit dienst halen voor onderhoud, waarvoor dus wielen verwacht zijn die lang mee­gaan. Allemaal kenmerken van hogekwaliteitswielen. Overigens komen dergelijke toepassingen de laatste jaren steeds vaker voor, onder andere dankzij e-commerce. Online retailers, vandaag ook al in sommige metaalverwerkende of -bewerkende bedrijven, moeten namelijk snel leveren, wat hen ertoe drijft om hun magazijnen te automatiseren en efficiënter te maken, bijvoorbeeld door de inzet van AGV’s. Van die machines ver­wachten ze op hun beurt hoge prestaties en weinig onderhoud.

Comfort van verplaatsen

wielen
Kwaliteit is bij industriële wielen belangrijker dan de prijs (Foto: Blickle)

Een ander toepassingsgebied van hogekwaliteitswielen heeft minder te maken met prestatie, maar eerder met comfort. Zo vereisen sommige toepassingen zachtere materialen om schokken op te vangen en lawaai te verminderen. Denk maar aan een karretje dat in een rusthuis ingezet wordt en waarvan de wielen niet te veel lawaai mogen maken. Daar ligt de nadruk natuurlijk minder op hoge prestaties, maar niettemin vereist dit soort toepassingen ook vernieuwende materialen. Denk maar aan rubbersoorten die erg zacht zijn. Ook in sommige metaalbedrijven kan dit een rol spelen.

Ergonomie

Soms zal ook ergonomie belangrijk zijn. Denk maar aan karretjes die door personen voortgeduwd moeten worden, zeker wanneer die zware ladingen bevatten. Betere wielen zullen ervoor zorgen dat werknemers minder kracht moeten uitoefenen op de kar en dat gezondheidsproblemen zoals rugklachten beperkt kunnen blijven. Een elektrische aandrijving kan dit effect nog eens versterken.

Minder onderhoud

Lagere onderhoudskosten zijn een laatste case waarbij hoge kwaliteit van belang kan zijn. Zo is er bij heel wat bedrijven een trend aanwezig om onderhoudskosten te verminderen. Een wiel van hogere kwaliteit kan perfect helpen om dat doel te bereiken omdat het simpelweg minder vaak vervangen moet worden. Wielen zijn in het algemeen natuurlijk vrij gebruiksvriendelijk, maar een hogekwaliteitswiel zal langer meegaan.

Dat vermindert niet enkel de onderhoudskosten, maar zorgt er ook voor dat machines minder vaak stilgelegd moeten worden. Een specifiek type wiel kan in de eerste plek dus duurder zijn, maar kan na afweging van de onderhoudskosten over de gehele levensduur heen goedkoper uitkomen dan een wiel dat minder kost, maar van lagere kwaliteit is.

EUROPESE KWALITEIT

testing
Om wielen van een hogere kwaliteit te fabriceren,
worden ze uitgebreid getest

Interessant aan hogekwaliteitswielen is dat de meeste Europese wielfabrikanten zich op deze niche toeleggen. Concurreren met Azië op het gebied van prijs is namelijk vaak geen optie meer, waardoor lokale bedrijven zich richten op toepassingen die een hoge kwaliteit vereisen. Dat combineren ze vervolgens met onderzoek in hoogwaardige materialen en een betere productiekwaliteit. Advies over wielen van een hoge kwaliteit vind je dus doorgaans dicht bij huis.

Afweging maken

Ten slotte moet elk bedrijf wel de afweging maken of een wiel van hoge kwaliteit nuttig is voor zijn specifieke toepassing. Zo zal een duurder wiel niet in elk geval nuttig zijn, en in bepaalde toepassingen zal een goedkoper (Aziatisch) wiel voldoende presteren voor de case die een bedrijf in gedachte heeft. Er moet dus steeds een prijs-kwaliteitsvergelijking gemaakt worden. Enkele vragen om daarbij in het achterhoofd te houden zijn:

 • moet het wiel zware lasten doorstaan?
 • is efficiëntie van de aandrijving belangrijk?
 • is ergonomie of comfort van belang?
 • zijn hoge prestaties vereist?
 • speelt de levensduur een grote rol in de toepassing?

 Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, dan zal een wiel van hogere kwaliteit misschien wel een goede keuze zijn. Vraag daarom ook zeker technische adviseurs en fabrikanten om bijkomende informatie en advies.