Veiligheid aan de machine is topprioriteit op METAV 2020

VDMA-standaardblad verduidelijkt "Veiligheidseisen voor klemmen in machines"

Eén van de onderwerpen die in Düsseldorf worden besproken is het nieuwe VDMA-standaardformulier 34192, dat de samenwerking tussen de fabrikanten van gereedschapsmachines en spaninrichtingen verbetert en de veiligheid verhoogt.
"Ik ben erg blij dat de VDMA het thema van de klemverbindingen in haar standaardplaat aan de orde stelt", zegt Alfred Hillinger, hoofd design bij Hainbuch GmbH in Marbach. "Fabrikanten van machines en opspanwerktuigen worden met dezelfde problemen geconfronteerd. Het gaat om grijze gebieden en interpretatieverschillen.”
De industrie ontwikkelde voor het eerst het VDMA-positiepapier ‘Klemmen voor gebruik op machines’ in samenwerking met de VDMA-vakbonden. De paper, uitgegeven in 2017, beschrijft de reikwijdte van de geldigheid en stelt een procedure voor om te voldoen aan de eisen van de Productveiligheidswet.
"Tijdens het werken aan de paper realiseerden we ons dat er nog veel details moeten worden opgehelderd. Het papier diende dus als uitgangspunt voor een werkgroep waarin zowel de machinefabrikanten als onze klanten actief betrokken waren". Hillinger ziet het als een duidelijk voordeel dat hij niet meer bij elke bestelling met de machinefabrikanten en eindgebruikers hoeft te discussiëren over fundamentele zaken. Deze zijn nu vastgelegd in het VDMA-standaardblad. Het risico dat projectpartners geconfronteerd worden met eisen waaraan zij niet kunnen voldoen, is nu weggenomen.
"We zagen grote aantallen hiaten die we vervolgens in detail bespraken", legt Hillinger uit. "Nu biedt het VDMA-standaardblad een volledige en uitgebreide basis die typische interfaceproblemen tot een minimum beperkt", aldus Hillinger.
Het nieuwe standaardblad werd in augustus 2019 gepubliceerd. Het standaardblad is gericht op de fabrikanten van spanmiddelen. Het dient als een checklist voor ontwerpers, die ze kunnen gebruiken om te zien met welke veiligheidsaspecten rekening moet worden gehouden in de ontwerpfase.”

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie 

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.