naar top
Menu
Logo Print

VEILIG EN OVERZICHTELIJK

Jan De Nul vernieuwt opslag staalplaten

Voor de werkplaats in Hofstade investeerde de Jan De Nul Group onlangs in een gloednieuw, geautomatiseerd opslagsysteem van Eurostorage. De U-box biedt plaats aan tot wel 250 ton aan staalplaten, die dankzij de verrijdbare cassettes eenvoudig in of uit dit magazijn te voeren zijn. “We kunnen nu dezelfde hoeveel-heid staal op slechts twee derden van de oppervlakte opslaan. De operatoren kunnen nu veiliger, overzichtelijker en ergonomischer te werk gaan voor de stockage en handling van de platen”, zeggen José Pycke
en Kris Keymeulen van Jan De Nul.

 

detailfotoVAN BOUWONDERNEMING TOT BAGGERBEDRIJF … EN MEER

De eerste facturen van Jan De Nul Group dateren al van begin vorige eeuw. In 1938 is de nv opgericht in het Oost-Vlaamse Hofstade, een deelgemeente van Aalst. Oorspronkelijk beperkten de bedrijfsactiviteiten zich tot civiele bouwwerken, maar in de jaren 50 kwamen daar ook de baggerwerken bij, waarvoor de onderneming nu wereldwijd bekendstaat.

 

Vier activiteitendomeinen

In de jaren 90 kwamen daar vervolgens ook nog de werkzaamheden in de olie- en gasindustrie en de saneringswerken bij, waardoor de bedrijfsactiviteiten nu onder te verdelen zijn in vier grote groepen: civiele bouwwerken, baggerwerken, offshorediensten en de milieuactiviteiten. Wereldwijd stelt het bedrijf vandaag maar liefst 6.546 mensen tewerk.

PLATENMAGAZIJN

Voor de eigen scheepsvloot maakt het bedrijf zelf wisselonderdelen uit verscheidene staalsoorten. In de werkplaats in Hofstade is er daarom permanent zo'n 250 ton aan staalplaten in verschillende diktes aanwezig. Die meten elk 6 bij 2,5 meter, gaan van 8 tot 100 mm in plaatdikte en kunnen meer dan 10 ton per stuk wegen.

Vast platenrek

“Tot voor kort stockeerden wij die platen in een vast, statisch rek. We hadden hier weliswaar nooit ongelukken, maar toch kon die situatie volgens ons een stuk veiliger en overzichtelijker. Een capaciteitsuitbreiding was voor ons niet meteen nodig. Wel wilden we de platen compacter kunnen stapelen, om zo de werksituatie verder te optimaliseren voor onze medewerkers", begint Manager Workshops José Pycke.

Verrijdbare cassettes

“Vier jaar geleden gingen wij dan ook graag in op het voorstel om een referentiebezoek te brengen aan een ander groot Belgisch bedrijf waar de eerste U-box geïnstalleerd was, wat Eurostorage voorstelde als 'dé oplossing voor onze problemen'", vervolgt Pycke.

“We waren meteen gewonnen voor het concept met de gemotoriseerde cassettes. Door de hendel omlaag te duwen, koppel je een cassette los van de 'locomotief' en creëer je zo een opening voor de handling van de staalplaat. Qua veiligheid waren er volgens ons wel nog verbeterstappen te zetten."

Uitklapbaar loopplatform

sfeerfoto“In die opstelling moest de operator zich met een trapladder over de sporen tot in de opening begeven, om dan zo de takel aan de klem bovenaan de plaat te bevestigen. Ladders gebruiken wij volgens de laatste regelgeving alleen voor de toegang, niet voor eigenlijke werkzaamheden", pikt Manager QHSSE Civil Works Kris Keymeulen in.

“In nauw overleg met ons en hun productieplant heeft Eurostorage daarom de mogelijkheid bestudeerd van een automatisch uitklapbaar loopplatform op elke cassette. Dat is veel stabieler en toegankelijker dan een ladder, en verhoogt dus zowel de veiligheid als de ergonomie voor de operator", legt hij uit.

SYNERGIE MET BRANDSNIJMACHINE

De voorgestelde aanpassing bleek mogelijk, maar toch is de 'getunede' U-box pas dit voorjaar in de werkplaats geïnstalleerd.

Verbouwing

“De reden van dat grote tijdsbestek is enerzijds te vinden in de reglementeringsrompslomp rond de Belgische Machinerichtlijn, bij de aanpassing van het bestaande concept, maar anderzijds ook bij onszelf", zegt Pycke. “We wilden dit nieuwe opslagsysteem en de plaatsing ervan immers optimaal integreren in de verbouwingsplannen van onze werkplaats. Eerst en vooral werd de vloer van de bestaande platenopslag en brandsnijmachine volledig vernieuwd en versterkt. Daarna kon onze investering in een moderne brandsnijmachine optimaal geplaatst worden, en vervolgens het opslagsysteem voor onze platen", verduidelijkt de werkplaatsverantwoordelijke. “Ons atelier bestaat uit twee niveaus. Het nieuwe platenmagazijn staat op het onderste niveau, het gangpad met de loopplatformen lieten wij op precies dezelfde hoogte bouwen als de bovenste verdieping. Zo krijgt de operator langs de achterkant van de U-box op een veilige manier toegang tot deze platformen", toont hij.

Workflow

De U-box is 12 m breed, 6,3 m diep en telt 32 vakken, voor een totaal laadvermogen van 292 ton. Er zijn 14 mobiele cassettes met een opslagcapaciteit van telkens 12 ton, 7 met een capaciteit van elk 2 x 6 ton en 2 vaste cassettes aan de uiteinden met een capaciteit van elk 2 x 10 ton. Een loopplatform is 0,715 m breed en even lang als de cassettes. Het opslagsysteem is precies tegenover de brandsnijmachine ingebouwd, waardoor de operator op een efficiënte manier over de nodige platen voor deze machine kan beschikken.

“Alle staalplaten zijn bij de opslag gemerkt met een kleurcode. Zo weten we precies welke plaat zich op welke plaats in het magazijn bevindt en kunnen we op voorhand de klemmen bevestigen aan de volgende, op te pikken platen", zegt Keymeulen.

“De hendel voor het loskoppelen van de cassette is manueel te bedienen vanop het loopniveau aan de achterkant, maar het verrijden van de cassettes kan vanop afstand worden aangestuurd met een kleine afstandsbediening. Het neerlaten van het loopplatform gebeurt vervolgens automatisch. Zodra het uitgeklapt is, kan de operator zich hierop begeven om de takel van de rolbrug naar de klem te sturen. Wanneer de takel is vastgehaakt, hijst de operator de plaat omhoog en voert hij die met de bediening van de rolbrug tot op de brandsnijmachine. Bij het dichtschuiven van de cassettes klapt het platform automatisch weer in", demonstreert hij de werking van het innovatieve opslagsysteem.

VeiligheidManager Workshops José Pycke en Manager QHSSE Civil Works Kris Keymeulen voor het U-box opslagsysteem

“Naast de loopplatformen namen we nog extra veiligheidsmaatregelen. Zo loopt er langs de voor- en achterkant van de U-box over de volledige lengte een laserstraal, om te beletten dat iemand het systeem kan bedienen, terwijl er zich iemand anders tussen of bij de cassettes bevindt", klinkt het.

EVALUATIE

“De U-box is een eenvoudig concept en het systeem is makkelijk te bedienen. De operatoren vinden het werk nu veel aangenamer, want qua veiligheid, overzicht en ergonomie zijn we er hiermee fors op vooruitgegaan. Zij willen zeker niet meer terug naar de vorige situatie met het vaste platenrek", weet Pycke. “Het systeem is ook compacter. We kunnen nu dezelfde hoeveelheid platen stockeren op slechts twee derde van de oppervlakte. Zoals gesteld, is een capaciteitsuitbreiding voorlopig niet aan de orde, maar door deze plaatsbesparing hebben we wel alvast uitbreidingsmogelijkheden gecreëerd", haalt hij aan. Ook over Eurostorage zelf heeft de werkplaatsverantwoordelijke niks dan lof. “Dit is een uniek systeem, waardoor een vergelijkende studie voor ons niet mogelijk was. We hebben hierin geloofd en we zijn heel tevreden over deze investering en de samenwerking. Zij hebben zich als leverancier flexibel en geduldig opgesteld voor onze suggesties en de timing. Helemaal top!" 

Met dank aan Jan De Nul Group en Eurostorage

EUROSTORAGE

EUROSTORAGE

OOSSEKOUTER 21/bus b
9850 DEINZE
+3292235301
+3292237301
meer info
Meer info

Bedrijfsinfo

Eurostorage, de specialist in opslag van metalen platen en profielen.

Onze verschillende opslagsystemen zorgen voor een compacte en overzichtelijke opslag van alle soorten platen en profielen.

 Op onze website vindt u een duidelijk overzicht van alle systemen + video's:

Opslagsystemen / rekken: overzicht

Opslag metalen platen

Opslag profielen en buizen

Platenmagazijn:
Maximale opslag van metalen platen op een kleine oppervlakte

Langgoed draaiarmstelling:
Populair product voor de makkelijk opslag en handeling van profielen, buizen en ander langgoed.

Storage systems: overview (UK)

Storage systems for metal sheets (UK)

Storage systems for profiles (UK)

  •   
  •   
  •   
  •   

Producten & Diensten