naar top
Menu
Logo Print

Valk Welding helpt ladderfabrikant lastijd te verkorten en kwaliteit te verbeteren

Veel bedrijven besloten in het verleden goedkoper in China te produceren. Geheel tegen deze trend in besloot Solide, de Belgische fabrikant van aluminium klimmateriaal, zijn productie te optimaliseren en deze in eigen huis te houden. Dat leidde tot uitbreiding van twee naar vier lasrobotinstallaties, waarvan de laatste met het Active Wire process voor aluminium lassen is uitgerust. Productiedirecteur Jan Van Aerschot: “Onze 7-sporten ladders lassen we daarmee nu 30% sneller."

Solide is een bekende merknaam op het gebied van aluminium ladders, trapladders en steigers. Jan Van Aerschot: “Wij richten ons met het merk Solide op de professionele markt. Onze ladders zijn bestand tegen intensief gebruik en krijgen van ons 10 jaar garantie op fabricagefouten. Solide ladders en steigers worden uitsluitend verkocht via de vakhandel in de omringende landen."

Flexibeler en sneller produceren

Deze ladders werden tot voor kort op de Reis robot gelast

Solide richt zich uitsluitend op de vakhandel en wil een zo hoog mogelijke kwaliteit bereiken. Het bedrijf houdt zich strikt aan deze strategie. Om winstgevend te kunnen produceren wilde Solide de flexibiliteit en snelheid in de productie waar mogelijk opvoeren. Daarom werd de lasproductie van de 7-sporten ladders onder handen genomen. Deze ladders werden tot voor kort op de Reis robot gelast. Doel was zowel de lastijd te verminderen als de omsteltijden te verkorten.

 

 

3 Werkstations in lijnopstelling

Lastijd sterk verkortSamen met Valk Welding, dat al in 1992 de eerste lasrobot bij Solide installeerde, is een concept uitgewerkt. Basis daarvan is een Panasonic TM-1800WG3 lasrobot aan een galgconstructie en 3 werkstations in een lijnopstelling. De lasrobot beweegt over een HLVP-VP-12000 baan van 12 meter, waarbij één werkstation is uitgerust met een snelwisselsysteem. Met dit concept is ook voor het eerst bij Solide Quick Touch draadzoeken ingezet om vooraf te controleren of de geprogrammeerde positie van de lasnaad overeenkomt met de praktijksituatie. Jan Van Aerschot: “Met Quick Touch tast de robot met het puntje van de lasdraad de lasnaad af, waarbij eventuele gevonden afwijkingen automatisch in het programma voor de lasrobot worden gecorrigeerd."

Inzet Active Wire voor aluminium

Omdat het smeltpunt bij aluminium lager ligt dan bij staal en rvs, trekt bij start de warmte sneller weg in het materiaal, met een groter risico op vervorming. Valk Welding heeft daarom bij Solide het Panasonic Active Wire systeem voor aluminium ingezet. Active Wire maakt het mogelijk dunwandige materialen sneller en zonder spatvorming te lassen. Daarvoor maakt de lasdraad met een hoge frequentie terugtrekkende bewegingen tijdens het MIG-lassen, waardoor een zeer stabiele druppelovergang zonder spatvorming en met veel minder warmte-inbreng wordt verkregen. Voor deze lastechnologie wordt een lastoorts met geïntegreerde draadmotor ingezet en Active Wire software, die zorgt voor de draadbewegingen. Solide zet 1,2 mm ø alu lasdraad van Valk Welding in.

Lastijd sterk verkort

Jan Van AerschotJan Van Aerschot: “Dankzij de kortere wisseltijden, inzet van Quick Touch draadzoeken en Active Wire is het gelukt de lastijd met 30% te verkorten. Daarbij komt dat we nu met een mooiere egale las minder nabewerking hebben en de nauwkeurigheid vergaand is verbeterd." Omdat het om vaste producten gaat, levert offline programmeren voor Solide geen meerwaarde op. Valk Welding heeft daarom de programmering voor de cel geheel voor Solide verzorgd. Om te vermijden dat de operator een verkeerd programma ingeeft, is de programmering zo gemaakt dat de lasrobot zelf ziet welk product in de mal ligt.

Alle generaties Panasonic lasrobots

Terwijl de eerste AW80W uit 1992 bij Solide nog in bedrijf is, zijn in de afgelopen 26 jaar respectievelijk een VR006 (2000), een TA-1900WG2 (2010) en vorig jaar een TM-1800WG3 bij Solide geïnstalleerd. Jan Van Aerschot: “Daarmee hebben we de gehele evolutie op het gebied van digitalisering meegemaakt. Iedere volgende generatie maakte een kortere lastijd en een betere kwaliteit mogelijk."  www.solide.com

 Valk Welding technologiepartner

Valk MeldingDe kwaliteits- en productiviteitswinst die Solide heeft gerealiseerd, is een representatief voorbeeld van één van de vele innovatieve oplossingen die Valk Welding op het gebied van lasrobotisering ontwikkelt. De lasrobotintegrator werkt continu aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen om kwaliteit en efficiency van het lasproces te verbeteren. Vaak gaat het daarbij om klantspecifieke oplossingen, waarbij Valk Welding eigen ontwikkelde hard- en softwaretechnologie inzet die een hoge mate van betrouwbaarheid en effectiviteit reeds hebben bewezen. Hoe ook andere bedrijven met deze "state-of-the-art" technologie hun positie in de markt hebben kunnen verbeteren, vertelt een aantal klanten in het magazine “Valk Melding". In de nieuwste uitgave geven bedrijven uit diverse Europese landen hun eerlijke getuigenissen over welke investeringen ze gedaan hebben om hun doelstellingen te realiseren. Valk Welding wil deze kennis graag met u delen en stelt dit magazine online in 8 talen beschikbaar. De 'Valk Melding' is een halfjaarlijkse uitgave van Valk Welding en ook als hard copy beschikbaar.
Wilt u een exemplaar ontvangen? Stuur dan een e-mail naar: info@valkwelding.com

VALK WELDING

VALK WELDING

STAALINDUSTRIEWEG 15
2952 AT ALBLASSERDAM
+31786917011
-