naar top
Menu
Logo Print

FIBERLASERSNIJMACHINE STEEDS ZELFSTANDIGER DANKZIJ AUTOMATISATIE

STEVENS PUNCHING OVERBRUGT HET WEEKEND
MET DE BYTRANS EXTENDED 4020

stevens punching

Blijvend investeren is wat van Stevens Punching vandaag een voorloper heeft gemaakt op het gebied van automatisatie. Geen roekeloze uitgaven, maar weldoordachte oplossingen om efficiënter te werken en kosten te besparen. “Onlangs waren we op zoek naar een geautomatiseerd systeem voor het beladen en ontladen van onze lasersnijmachine", vertelt Peter Stevens, zaakvoerder van het familiebedrijf uit Ieper. “We kozen voor de ByTrans Extended 4020 van Bystronic, in combinatie met de ByStar Fiber lasersnijmachine (6 kW), omdat we hiermee een autonomie bereiken van 72 uur, perfect om het weekend te overbruggen."

 

“Op vrijdagavond beladen we het systeem met plaatmateriaal, waarna we met een gerust hart het weekend kunnen overbruggen. De werkweek begint op maandag met het handmatig sorteren van de stukken die de lasersnijmachine heeft gesneden."
Aan het woord is Peter Stevens, zaakvoerder van Stevens Punching, die stap voor stap de werkwijze van zijn nieuwste investering beschrijft. De ByTrans Extended 4020 en de ByStar Fiber lasersnijmachine van Bystronic. Met het nieuwe automatiseringssysteem en de snijmachine met een laserbron van 6 kW bereikt Stevens een autonomie van 72 uur, een verdubbeling ten opzichte van de fiberlasersnijmachine met laserbron van 3 kW en automatische belading via het ByCell platenmagazijn.


STEVENS PUNCHING

Stevens Punching werd in 1978 boven het doopvont gehouden door Charles Stevens. Als constructeur van aardappelmachines in de landbouwsector was het bedrijf onder de naam Stevens Gebroeders meer en meer vertrouwd geraakt met traditionele plaatbewerking. Zo beschikte het onder meer over scharen, plooibanken en excenterpersen. Dat bood perspectieven voor het West-Vlaamse familiebedrijf, dat enkele jaren later het geweer van schouder veranderde en zich helemaal toelegde op plaatbewerking voor verschillende sectoren.


Fullserviceplaatbewerking

“De aankoop van een eerste numeriek gestuurde ponsmachine was een berekend risico", blikt zaakvoeder Peter Stevens terug. “De kennis die een dergelijke bewerking vereist, was al aanwezig in ons bedrijf. Onze grootste uitdaging was dus de groei, wat ook bleek te lukken. Al snel hadden we drie ponsmachines, verschillende plooibanken en zelfs enkele lasersnijmachines staan." Met activiteiten als ponsen, lasersnijden, plooien, lassen (robot en half-automaat), poederlakken en assemblage voorziet Stevens Punching een fullserviceplaatbewerking. Dit als toeleverancier voor verschillende sectoren, waaronder machinebouw, landbouw, logistiek, airconditioning en elektronica.


Gemoderniseerd Engeautomatiseerd machinepark

Het machinepark van Stevens Punching bevat machines van verschillende fabrikanten. “Bij de aankoop van een nieuwe machine gaan we immers niet over één nacht ijs. We wegen alle voor- en nadelen van de verschillende fabrikanten met elkaar af. Dat was zeker het geval toen we in 1999 een nieuwe fabriekshal bouwden en ons machinepark moderniseerden", vervolgt Peter Stevens. “We kwamen voor het eerst terecht bij Bystronic toen we verregaand wilden inzetten op lasersnijden. Tot die tijd was ponsen onze voornaamste bezigheid, maar we zagen mogelijkheden in het laseren. Onze filosofie was om ons te onderscheiden van onze concurrenten door grote platen van 2 m op 4 m of 2,5 m op 3,25 m te kunnen bewerken. Op die manier bieden we meer dan traditionele spelers op de markt. We kochten op korte tijd twee 4kW-CO2-lasersnijmachines van Bystronic en een ByCell platenmagazijn in torenvorm voor het automatisch beladen van de machine en het uitnemen van de gesneden stukken. We investeerden ook in een wisseltafel, met zwenkarm om te beladen."


FIBERLASERSNIJDEN

Investeren en moderniseren is de rode draad door de recente geschiedenis van het bedrijf. “De marges hebben een fikse knauw gekregen sinds de financiële crisis in 2007. De winstgevendheid hangt voornamelijk af van de kostenbesparingen die je kunt realiseren en de volumes die je draait. Alles moet sneller en goedkoper. Moderne machines met de nieuwste technieken zijn hierbij geen overbodige luxe", aldus Peter Stevens.
Een van de technieken die de jongste jaren een ware metamorfose ondergingen, is het lasersnijden. De CO2-laser heeft immers langzamerhand plaatsgemaakt voor de fiberlaser, die sneller kan snijden en in staat is om dikkere materialen te verwerken.
“In een periode van amper drie jaar hebben we onze twee CO2-lasersnijmachines verkocht en vervangen door een fiberlasersnijmachine met een 3kW-bron en recent een ByStar Fiber met een 6kW-laserbron, om nog sneller dikkere materialen te kunnen snijden."


AUTOMATISATIE

Bystar fiber lasersnijmachine (6 kw)

De ByStar Fiber lasersnijmachine van Bystronic die bij Stevens Punching operationeel is, kan platen snijden met nominale afmetingen van 4.000 mm op 2.000 mm en heeft een maximale simultane positioneersnelheid van 169 m/min. Het snijbereik is onbeperkt toegankelijk via de lange zijde, wat bij voorgaande modellen niet het geval was. Overigens is er maar weinig mankracht nodig om de lasersnijmachine zelfstandig en autonoom te laten draaien, zeker in combinatie met een automatiseringssysteem.


Bytrans 4020 extended

stevens punching“De ByTrans 4020 Extended is voor Stevens Punching de ideale automatiseringsoplossing", vertelt Erik Goven van Bystronic. “Ze zijn als bedrijf al een tijdje met automatisatie bezig en kunnen echt omschreven worden als een voorloper op dat vlak. Logisch dus ook dat hun nieuwe fiberlasersnijmachine werd voorzien van een bijbehorend relevant automatiseringssysteem."
De ByTrans Extended is een intelligente oplossing voor het beladen en ontladen van lasersnijinstallaties. Het systeem beschikt over twee cassettes en maakt het machinesysteem zodoende nog autonomer. Het systeem dient niet enkel voor de opslag en retouropslag, maar kan ook grote gesneden onderdelen verwijderen en op een van de twee cassettes ontladen. “Op die manier kunnen we het weekend overbruggen, door op vrijdag de ByTrans te beladen en op maandag alle gesneden stukken en restmaterialen te verwijderen", aldus Peter Stevens. “Bovendien, waar onze eerste fiberlasersnijmachine als het ware moest wachten tot het een nieuwe plaat kon snijden, kennen we nu een snellere opdrachtverwerking en vermijden we stilstandstijd met het nieuwe systeem."


SERVICE NA VERKOOP

“Naast de technische kenmerken gaf ook het goede contact met Bystronic de doorslag bij de recentste investering", vertelt Stevens. “Door de nabijheid van het bedrijf zijn we zeker van hun goede service. Aan de hand van een onderhoudscontract verzekeren we ons van minder problemen op lange termijn. Zo is er om de 2.500 uur een periodiek en preventief onderhoud voorzien."


TOEKOMST

“Hoewel het lasersnijden voor een groot stuk manarm verloopt, zit onze grootste bottleneck bij het uitnemen en sorteren van de stukken. Als de machine een volledig weekend in bedrijf was, dan is het hard werken om alle gesneden stukken en restmateriaal te verwijderen en te sorteren op de juiste pallet. Verschillende machinefabrikanten komen daarom op de proppen met allerhande systemen om gesneden stukken automatisch te sorteren, maar vooralsnog staan die nog niet op punt", aldus Peter Stevens.


Volautomatisch uitsorteren

“Nochtans kunnen we met onze BySort wel al volautomatisch deelsorteren aanbieden", vult Erik Goven aan. “De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar is wel al betrouwbaar en is in sommige gevallen perfect te integreren. Twee grijpers verplaatsen zich over een beweegbare balk om de stukken uit te nemen en op het juiste pallet te sorteren. Echter, in bepaalde gevallen waar bijvoorbeeld kleine onderdelen worden gesneden, zijn er andere oplossingen, zoals de BySort. De technologische evolutie in het automatisch uitsorteren staat zeker niet stil!"

STEVENS PUNCHING

STEVENS PUNCHING

ZONNEBEEKSEWEG 221
8900 IEPER
+3257202147
+3257201654