naar top
Menu
Logo Print

CADMAN-SOFTWARE MOET HLT
NAAR NIEUWE HOOGTES STUWEN

HLT automatiseert machinepark volledig met software van LVD

Automatisatie en Industrie 4.0 zijn de toekomst in veel industrieën, en dat weet het Limburgse bedrijf Hayen Laser Technologie maar al te goed. Het investeerde onlangs in verschillende soorten automatisatie, geleverd door LVD uit Gullegem. Zaakvoerder Maurice Hayen toont zich alvast heel tevreden over de CADMAN Software Suite: “Ons rendement is behoorlijk gestegen."

HAYEN LASER TECHNOLOGIE

Bij het plooien is de voorcalculatie moeilijker in te schattenHayen Laser Technologie (HLT) is een toeleverancier uit Zepperen die gespecialiseerd is in het lasersnijden en plooien van industriële platen. Het bedrijf werd in 2006 opgericht door zaakvoerder Maurice Hayen en is de spirituele opvolger van windmolenpionier HMZ, waar vader Jos Hayen medeoprichter van was. Het bedrijf groeide snel en is ook nu nog steeds niet uitgegroeid, want er staan plannen klaar voor een nieuwe uitbreiding van 2.000 m².

AUTOMATISATIE

HLT heeft een uitgebreid machinepark. Het bedrijf heeft onder andere vier plooibanken, zowel CO2- als fiberlasersnijmachines, een waterjetsnijmachine, een gerobotiseerde lasinstallatie en een spuitcabine. Naast de machines beschikt HLT ook over alle CADMAN-softwaremodules van LVD. Daaronder vallen offlinesoftware voor het importeren en calculeren van werkstukken, CADMAN SDI, voor de werkvoorbereiding plooien en laser, CADMAN-B en CADMAN-L, en voor de organisatie van de productie, CADMAN-JOB. Deze modules zijn allemaal verbonden met de machinesturingen in de werkplaats, Touch-B en Touch-L, en de industriële tablet Touch-i4 voor het uitsorteren van de werkstukken. Dit alles zorgt voor een vlotte geautomatiseerde productie. “In maart van vorig jaar hebben wij de CADMAN suite van LVD geïnstalleerd", zegt Maurice Hayen.
“Hiermee werd de hele werkvoorbereiding, zowel nesten in 2D als het creëren van plooiprogramma's voor het maken van 3D-stukken, maximaal geautomatiseerd en gereduceerd. De machineoperatoren krijgen enkel nog de voor hen op dat moment relevante informatie op hun scherm te zien, waardoor de stress op de werkvloer sterk is verminderd en zowel flow als doorlooptijden de hoogte inschoten. Ons ERP-systeem communiceert met CADMAN-SDI, dat een hele reeks tekeningformaten importeert en de nodige data weer naar het ERP-systeem voedt om een kostencalculatie te kunnen maken. Wij krijgen dan vanuit ERP automatisch een offerte terug die gebaseerd is op de effectieve snijtijden van de specifieke machine. Resultaat: veel efficiënter en een veel nauwkeuriger resultaat."

Voor- en nacalculatie

HLT in een notendopDe tijden die de software doorstuurt om offertes te maken, zijn schattingen op basis van eerdere ervaringen van de machines. Deze voorcalculaties zijn nooit 100% nauwkeurig, waardoor ook de nacalculatie heel belangrijk is voor Hayen. “Ik wil alles nacalculeren. Dat kan, want we krijgen ook de effectieve tijden van de CADMAN-software. De machine registreert dus hoelang het echt heeft geduurd om een stuk te bewerken, zowel de set-up- als de effectieve productietijden. “Als er voor de eerste keer een stuk wordt opgestuurd, wordt er op basis van de langjarige gemiddelden een berekening gemaakt", zegt Patrick Peel van LVD.
“Hoe langer we met het systeem werken, hoe 'slimmer' het wordt. Dat is een enorme tijdwinst. De geschatte productietijden worden ook op de sturing aangegeven, operatoren kunnen dan zelf beslissen welk ander werk ze tussen de verschillende jobs door kunnen uitvoeren in plaats van de hele tijd bij de machine te staan. Bij het plooien is het calculeren van tijden moeilijker omdat je afhangt van manipulatietijden en plaatkwaliteit. Bij lasersnijden moet je bij wijze van spreken enkel op start duwen, de machine doet de rest."

FOREIGN MACHINES

De CADMAN-software maakt niet enkel programma's voor LVD-machines, ook machines van andere merken (foreign machines) kunnen door CADMAN aangestuurd worden. “Klopt," zegt Peel, “met het verschil dat de LVD-machines hun status en alle productie-informatie direct naar de databank terugkoppelen. Dat betekent dat de start-stoptijden van LVD-machines via de machinesturing verlopen. Voor 'foreign machines' is het de operator die het signaal dat een of meerdere platen van een nestingorder gesneden zijn, moet terugsturen."

TABLET

Maurice HayenIn de CADMAN Software Suite is er een optiemogelijkheid om een multifunctionele tablet 'Touch-i4' aan te kopen. “Na het snijden liggen de stukken op de machinetafel of op de ontlaadpallet om te sorteren. Dit is voor LVD een afzonderlijke operatie en hiervoor is een sorteerfunctie voorzien die vanuit een tablet wordt gestuurd. De operator ziet op zijn Touch-i4 de relevante informatie over de verschillende productieorders in de nesting: aantal stukken, positie in de nesting en de volgende operatie. “Dit is een enorme hulp voor de operator bij het uitsorteren en neemt meteen ook de bottleneck na het sorteren weg. Aangezien de sorteeroperator als eerste de stukken 'aanraakt', wordt hem gevraagd deze ook te valideren en aan te geven hoeveel stukken beschikbaar zijn", legt Hayen uit. 
“Neem nu dat er van een bepaald model tien stukken zijn, en er is er één niet goed. Dan kan de operator dat via de tablet doorsturen en wordt dat werkstuk in real time in CADMAN-JOB teruggenomen om te hermaken. Diezelfde tablet kan je ook gebruiken om bij het sorteren de stukken aan een locatie of drager toe te kennen. Zo kunnen vreemde operaties, zoals tappen, borstelen, spuiten … gekoppeld worden in onze software", aldus Peel. “De 'foreign machines' waarvan de werkvoorbereiding snijden in CADMAN gedaan wordt, kunnen mee opgenomen worden in CADMAN-JOB. Het voordeel is dat de programma's dan ook naar de machines worden doorgestuurd. Als de nestings op de 'vreemde' waterjetsnijmachine dan gesneden zijn, worden ook deze sorteerjobs klaargezet op de Touch-i4."

CADMAN-JOB

De CADMAN-JOB software van LVD maakt het regelen en organiseren van de productie veel gemakkelijker. Hayen legt uit hoe dat komt. “CADMAN-JOB is het verzamelpunt van alle bestellingen en al het materiaal dat nodig is. We kunnen zo zelf bepalen wat we op welk moment willen maken. We hebben ook minder afval, want we kunnen nu beslissen om stukken waar geen volledige plaat voor nodig is, als laatste te doen. Dan worden die bestellingen teruggezet in CADMAN-JOB voor een volgende keer. Het programma wordt gemaakt en automatisch in de joblijst gezet. De operator ziet dan duidelijk op zijn scherm wat hij die dag allemaal moet doen." Maar dat is nog niet alles. “CADMAN-JOB houdt rekening met de leveringstermijnen die aan de bestellingen vasthangen", zegt Peel. 
“De software zal alle productieorders overzichtelijk weergeven. Vanzelfsprekend is de opleverdatum voor het stuk in zowel zijn 2D- als 3D-vorm topprioriteit. Daarnaast kan de productieverantwoordelijke op vele manieren de data filteren om opdrachten te bundelen, bijvoorbeeld per project, en in een geoptimaliseerde volgorde (bijvoorbeeld minimaal aantal gereedschapswissels) aan de werkplaats door te geven. Belangrijk in CADMAN-JOB is dat je zelf kiest hoe je je productie organiseert.“ Centraal in CADMAN-JOB kan je de status van alle orders overlopen en worden de productiedata teruggekoppeld naar het ERP-systeem, zodat er een accurate nacalculatie kan worden gemaakt en je voor volgende projecten een nauwkeurigere voorcalculatie kan maken. “Dat zorgt ervoor dat het rendement behoorlijk stijgt", zegt Hayen.

DE TOEKOMST

Via een tablet zijn ook 'foreign machines' verbonden met de CADMAN-softwareSoftware wordt dus steeds belangrijker. Maar wat is de volgende stap op dat gebied? “Integratie van alle machines, koppelingen met de ERP-systemen zoals het hier gebeurt, dat is de toekomst", zegt Peel. “De volgende stap die wij in het bedrijf zullen nemen, is alles verbinden met onze stock", vult Hayen aan. “Als we een order binnenkrijgen, wil ik op basis van de LVD-software een overzicht van wat nodig is en welke bestellingen ik moet plaatsen bij mijn leverancier. Achteraf wil ik ook informatie over het effectief verbruikte materiaal. De rest komt dan in voorraad. Als iemand dan een dringende order heeft, kan ik kijken in de stock of er nog genoeg materiaal is."
“Ook het klantenportaal willen wij verbeteren. We willen komaf maken met tekeningen die we eerst moeten corrigeren alvorens er prijzen voor te maken. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de tekening zal in de handen van de klant liggen, wat de productiekost van de stukken zal verminderen. Hij zal de tekening via het portaal kunnen uploaden en enkele minuten later zijn offerte binnenkrijgen via mail. Eenvoudiger kan niet. Winst voor ons en winst voor de klant dus, die anders na een hele dag werken nog moet beginnen aan zijn offertes."
"De toekomst is integratie en flexibiliteit. Alles zal getuned en gesynchroniseerd moeten worden, en dat is de uitdaging", besluit Peel.

LVD

LVD

+3256430850
+3256432520