naar top
Menu
Logo Print

FLEXIBELER CO-ENGINEEREN EN SNELLER PRODUCEREN

Nieuwe plooibank afgestemd op businessplan

Met de nieuwe state-of-the-artplooiautomaat van Amada is maatwerkbedrijf WAAK mee met de algemene marktevolutie van grote naar kleinere series. “Met de automatische wissel van stempels en matrijzen is de insteltijd korter en kunnen we complementariteit in de diverse klantenportefeuilles aanbieden. Bovendien zijn we nu performanter in ons codevelopment met onze klanten. Mede dankzij de automatische hoekcontrole, waardoor een eerste stuk meteen juist is, kunnen prototypes elkaar snel opvolgen", zegt directeur Kristof Casier.

“Hoe complexer de werkstukken en hoe meer gereedschappen je op de plooibank moet plaatsen,hoe beter die tot haar recht komt“

Lees verder onder de video

BEDRIJFSACTIVITEITEN

amada waakWAAK is een maatwerkbedrijf met vijf activiteiten: 'Metaal & Assemblage', 'Elektrische Bedradingssystemen', 'Conditionering & Logistiek', 'Green & Clean' en 'inHouse'. De metaalafdeling stelt zo'n 240 medewerkers met een arbeidsbeperking tewerk op de 30.000 m2 grote bedrijfssite in Kuurne bij Kortrijk.

Van A tot z

“Zo'n drie jaar geleden hebben we nagedacht over welke weg we verder moeten bewandelen met deze divisie", begint directeur Kristof Casier.

“Reguliere bedrijven kappen in de 'handjes', maar bij ons zijn arbeidsintensieve taken net onze sterkte. Wij kunnen op een goedkopere manier mensen tewerkstellen en het is net onze maatschappelijke taak om zo veel mogelijk mensen aan het werk te zetten. Daarom willen we in deze afdeling meer dan ooit het volledige traject afleggen voor onze klanten: van het ontwerp en de plaat- en buisbewerking tot het lakken, monteren en verpakken. Voor deze a-tot-z-producten hebben we een uitgebreid machinepark nodig met onder meer lasersnijmachines, ponsmachines en plooibanken. Ook wij zien de seriegroottes inkrimpen, dus daar moeten die machines uiteraard op afgestemd zijn."

Amada WaakPLOOIBANK MET ATC

Dat was meteen de belangrijkste bekommernis bij de investering in een nieuwe plooibank, waarbij de keuze uiteindelijk viel op de HG 1003 ATC ('Automatic Tool Changer') van Amada.

Snelheid

“Uiteraard kijken we bij zo'n investering zowel naar de technische mogelijkheden als het kostenplaatje, maar hier nam de technologie duidelijk de bovenhand. De automatische gereedschapswisselaar beschikt over vier manipulatoren: twee voor de stempels en twee voor de matrijzen. Door de sleeptechniek worden de nodige tools voor een bewerking soms in een treintje klaargezet; niet altijd stuk voor stuk. Bij een volgende bewerking wordt er bovendien niet vanaf nul gestart, maar wordt de vorige set-up ook nog in rekening gebracht. Dan wordt dus bekeken welke extra tools nodig zijn of welke weg kunnen. Dit alles leidt tot een hogere snelheid dan bij de andere opties uit onze studie, wat doorslaggevend was voor onze keuze. Door de kortere omsteltijden kunnen we meer produceren en hoeft de operator minder lang aan de machine te staan wachten", legt Casier uit.

Ontwerp

“Een bijkomende troef is dat de gereedschapswisselaar in een afgeschermd compartiment aan de rechterkant van de machine zit, waardoor die stofvrij blijft. Ze is ook zo ontworpen dat maar 'de helft' van de benodigde tools nodig is, door het omkeerstation. Hierdoor is de plooibank compact", zegt de directeur.

Dedicated tools

Amada WaakDe keuze voor Amada was atypisch, in die zin dat dit de allereerste machine van dit merk is in het uitgebreide machinepark.

“Dat is een nadeel, omdat de operatoren niet vertrouwd waren met die nieuwe, andere tools die we hiervoor hebben moeten aankopen. Maar tegelijk is het ook een voordeel, want die 'dedicated' gereedschappen kunnen alleen op deze machine worden gebruikt en kunnen dus niet onderling worden verwisseld op andere plooibanken. Ik vreesde wat voor de complexiteit, want de plooiradius van deze tools is ook anders, maar dat bleek geen wezenlijk probleem", stelt Casier.

Bijzonder personeel

De kennis van de operatoren is tegenwoordig gedigitaliseerd en zit bij de nieuwste plooibanken in de machinesoftware ingesloten. Dat was in deze specifieke bedrijfssituatie natuurlijk geen overbodige luxe.

“De medewerker scant de barcode van het werkstuk, waarna meteen het overeenkomstige plooiprogramma vanuit de werkvoorbereiding wordt gedetecteerd en de juiste tools automatisch worden klaargezet. Op het scherm kan hij zien welke acties hij moet uitvoeren. Na een opleiding door Amada en een verdere interne training waren onze operatoren hier snel mee weg", aldus de directeur.

Amada WaakFirst time right en lean manufacturing

Door de automatische hoekcontrole is de bekende problematiek van de 'eerste stukken' bij plooibewerkingen van de baan.

“Het eerste werkstuk is meteen perfect juist, waardoor we ook minder platen hoeven te lasersnijden. Dat is eveneens een belangrijk voordeel, want de plooiautomaat is net bestemd voor kleine series en anders zouden we dus veel tijd en materiaal verliezen. Bovendien is de software in staat om ineens een toolset-up te genereren voor een assemblage van verschillende stukken - zelfs met verschillende plaatdiktes - die we dus in eenzelfde opstelling kunnen maken", klinkt het.

CO-ENGINEERING

De grote meerwaarde van de investering zit hem in het feit dat het bedrijf hiermee flexibeler, sneller en kostenefficiënter aan co-engineering kan doen.

“Dat is net wat we beoogden met het bijstellen van ons businessplan. We willen samen met onze klanten meedenken over hoe we de werkstukken beter en efficiënter kunnen produceren, want wat dat betreft, hebben wij net dezelfde doelstellingen als reguliere bedrijven. Dat betekent dat we snel prototypes moeten kunnen maken, tussen de lopende opdrachten door, en dat kunnen we nu perfect met deze nieuwe plooibank. Die ondersteunt dus onze bedrijfsvoering en maakt dat we klaar zijn voor onze verdere groei", besluit Casier. 

AMADA

AMADA

DOENAERTSTRAAT 15
8500 KORTRIJK
+3256352133
+3256370039
www.amada.be