naar top
Menu
Logo Print

“DIGITALISERING LAAT HYPEFASE ACHTER ZICH EN WORDT STILAAN REALITEIT"

ABISS brengt alle puzzelstukken voor digitalisering in productieomgeving samen

Afwisselend met de tweejaarlijkse beurzen MTMS en Indumation.be, waar de exposanten alle ruimte krijgen om hun technologische updates te demonstreren, organiseert Invent Media de networkevents MNE en INE. Daar staan niet de machines, maar wel de contacten centraal. Vorig jaar werd er met de 'digitaliseringssummit' ABISS nog een derde telg in dit rijtje netwerkevents gelanceerd, dat op 5 oktober 2017 al aan de tweede editie toe is in Kortrijk Xpo. Een vooruitblik met managing director Karl D'Haveloose en exhibition manager Mario Dejaegher.


Waarom vonden jullie het nodig om vorig jaar nog een derde networkevent op te richten en dat nu al te herhalen?

D'Haveloose: “Al onze events hebben een aparte aanpak volgens de specifieke sector en het beoogde doelpubliek. Wie wil innoveren en automatiseren, moet naar INE; wie slimmer wil produceren, vindt op MNE zijn gading. Met ABISS richten we ons heel gericht op de digitalisering in productiebedrijven, die gekenmerkt zijn door een veelheid aan kritische bedrijfsprocessen. Dan heb ik het inderdaad over de hele keten van research & development over engineering, productie, planning en maintenance tot supplychain en aftersales. Precies door die veelheid en complexiteit is de digitale transformatie hier geen sinecure. Bovendien richten we ons met deze 'summit' heel duidelijk tot de C-levels. We verwachten de echte beslissingsmakers; weliswaar uit al deze verscheidene afdelingen, die niet strikt gescheiden zijn."

Dejaegher: “We merkten dat digitalisering de hypefase ontgroeid is en dat ook kmo's zich er nu aan willen wagen. Bij ons vinden de afdelingshoofden de antwoorden op al hun vragen, om zo hun eerste digitaliseringsstappen te kunnen zetten, groot of klein. 'Start to digitize', want nu gaat het ineens snel."


Kan u dat wat concreter maken?

D'Haveloose: “Een trend die wij nu al even in de gaten houden, is dat veel bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van apps op maat. In die mate zelfs dat er een eigen begrip voor bestaat: men heeft het over de 'appisering' van de industrie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gestructureerd visualiseren van de gegenereerde data, om daar dan verdere conclusies uit te kunnen trekken. Veel van deze bedrijven begonnen als een start-up, maar zijn nu echt aan het boomen."


Dejaegher: “Uiteraard komen, naast de traditionele software, ook Virtual en Augmented Reality, Internet of Things en de interpretatie van big data aan bod. Dat zijn nu niet meer de buzzwords van weleer. Deze sector is overduidelijk in volle ontwikkeling."


Opmerkelijk is wel dat er vorig jaar nog 14 expert classes op het randprogramma stonden, terwijl dat er nu nog maar 8 zijn. Duidt dat niet net op een terugval?

D'Haveloose: “Dat is een bewuste wijziging na de try-out van vorig jaar, toen nochtans 70% van de bezoekers minstens één lezing meepikte. Door dit programma nu echter niet langer vol te stouwen, willen we vooreerst bekomen dat de bezoekers meer tijd hebben om rustig rond te wandelen en interessante partners te ontmoeten. Daarnaast is de kwaliteit voor ons primordiaal. Het moet om echte experten gaan die iets actueels vertellen en zo een echte toegevoegde waarde leveren. Wij kiezen daarbij louter voor neutrale instanties, zoals Sirris, Agoria of VLAIO. Standhouders plaatsen wij niet op dit podium."

Nochtans zijn dat wel net jullie klanten …

Dejaegher: “Klopt. Bovendien is software niet zo makkelijk te verkopen. Daarom openen we voor de leveranciers - developers of integratoren - een 'demo pitch zone' voor de eerste dertig aangemelde exposanten. Tussen de expert classes door krijgen zij telkens drie minuten tijd om de bezoekers te overtuigen om zeker op hun stand langs te gaan."


D'Haveloose: “Door deze formatwijzigingen is ook de timing wat aangepast. De eerste lezing begint pas om 10 uur, maar de deuren gaan nu al om 9 uur open. Officieus ronden we omstreeks 18 uur al af. Ook dit is helemaal afgestemd op het beoogde bezoekersprofiel."


Pitch zelf eens? Er zijn zoveel beurzen, seminaries en andere evenementen. waarom moeten we uitgerekend ABISS met stip in de agenda zetten?

Dejaegher: “ABISS draait puur om digitalisering, andere zaken als sensoren of robots komen er niet aan te pas. Anders dan andere digitaliseringsevents, waar het bijvoorbeeld ook gaat over retail, e-commerce of logistiek, gaan wij daarbij veel gerichter te werk. Op die manier maximaliseren wij de output voor de bezoekers."


Meer info: www.networkevent.be/abiss.

 

EXPERT CLASSES ABISS 2017


  • Geoffrey Hamon (Research project coordinator DAE HOWEST)

De Digital Arts and Entertainment onderzoeksgroep gaat na in hoeverre inzichten uit de gamingtechnologie kunnen worden aangewend in andere sectoren. Zo zijn er recent twee projecten opgestart om de toegevoegde waarde van Virtual & Augmented Reality te bekijken in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, de architectuur of het onderwijs. Ook het potentieel voor de Vlaamse industrie wordt bestudeerd.


  • Ger van den Kerkhof / Johan van Der Straeten (Marketing & sales FLANDERS MAKE / Senior manager PWC)

Flanders Make en PWC namen interviews af bij een dertigtal Vlaamse bedrijven. Zij gaven aan dat de maturiteit in hun industrie al vrij hoog is en dat hun noden zich eerder situeren bij het vinden van bekwame mensen. Er wordt ook ingegaan op de digitale transformatie van producten en productie: wat zijn de uitdagingen voor 'digital age products'?


  • Rik Vanhevel (Principal engineer smart and digital factory SIRRIS)

Maakbedrijven worden geconfronteerd met een stijgende vraag naar flexibiliteit en wendbaarheid. Dit uitbouwen als een competitief wapen vormt een belangrijke bestaansreden voor de lokale productie. Op het niveau van werkorganisatie bieden Quick Response Manufacturing en Lean Manufacturing waardevolle recepten. Kom te weten hoe digitalisering van productie een flexibele, lerende werkorganisatie kan versterken.


  • Elena Tsiporkova (Elucidata innovation lab SIRRIS)

We worden tegenwoordig overspoeld door 'success stories' rond big data en Industry 4.0, maar velen vergeten dat er hierbij ook technologische uitdagingen te tackelen zijn. Het gaat immers veel verder dan productiedata inzamelen en een intelligent algoritme toepassen. In deze lezing worden de uitdagingen en opportuniteiten rond data innovation in de maakindustrie blootgelegd.


  • Chris Mercier (COO Nuscience Group)

Bij Nuscience, leverancier aan de diervoederindustrie, is 'tailor-made' de grote successleutel. Daarom heeft de onderneming geïnvesteerd in een gloednieuw productieapparaat, wat hun een Factory of the Future-award opleverde. De fabriek blinkt uit door de ver doorgevoerde automatisatie en procesvernieuwingen. Verschillende 'best practices' en innovaties uit andere sectoren werden daarbij inventief toegepast.


  • Wim Vancauwenberghe (Directeur BEMAS)

“Geen Industrie 4.0 zonder onderhoud 4.0", stelt de directeur van de Belgian Maintenance Association. Hij heeft het over de cruciale rol van onderhoud in de vierde industriële revolutie, legt uit wat onderhoud 4.0 precies inhoudt, en illustreert met enkele praktische voorbeelden en cases.


  • Paul peeters (Lead Expert AGORIA)

Om de verschillende beslissingsniveaus binnen de maakbedrijven digitaal aan elkaar te koppelen, werd er in het verleden vrijwel steeds een piramidale structuur opgebouwd. Deze hiërarchische organisatiemodellen worden nu echter meer en meer in vraag gesteld en de roep naar zelfsturende, multifunctionele teams klinkt steeds luider. De wendbare ICT-systemen van de toekomst zullen deze trend dus moeten volgen.


  • Leo Van de Loock (Transitiemanager Industrie 4.0 VLAIO)

De Vlaamse regering onderkent het belang van een sterke industrie en heeft in haar Visie2050 de transitie naar Industrie 4.0 als een van de zeven grote uitdagingen opgenomen. Ter ondersteuning daarvan worden verschillende actielijnen uitgezet, met als doel de transformatie van de Vlaamse bedrijven te versterken. De aanpak en het programma voor de komende jaren worden toegelicht.

MTMS NETWORK EVENT

MTMS NETWORK EVENT

KORTRIJKSESTEENWEG 198
8530 HARELBEKE
+3256213032
+3256257141