naar top
Menu
Logo Print

MTMS VERVELT TOT MACHINEERING, EEN TOTAALCONCEPT

Wat mag je verwachten? Nog meer, van alles!

Organisator Invent Media heeft het zelf over een cirkel die rond is. En het klopt: MTMS was al een tijdje aan het evolueren in de richting van een totaalbeurs waar de klassieke bewerkingstechnologieën zoals plaatbewerking en verspaning nog altijd volop aan bod komen, maar waar ook de stadia daarvoor en daarna ruim aandacht krijgen. Met andere woorden, het perspectief is dat van de volledige keten, en dat unieke concept sluit nauw aan bij wat er zich op dit moment in de maakindustrie afspeelt. In deze voorbeschouwing laten we eerst de bezieler van het event, Karl D'haveloose, aan het woord voor wat meer duiding, om daarna enkele reacties bij standhouders te sprokkelen.

TRANSFORMATIE

In jullie communicatie, bv. op de website, is er sprake van een transformatie die nu is afgerond en die samenvalt met de geleidelijke naamsverandering van MTMS naar Machineering. Kun je die transformatie wat duiden? Hoe verschilt Machineering van MTMS?

Karl D'HavelooseKarl D'haveloose: “Stapsgewijze evolueren we naar een show waar de deuren opengaan voor alle facetten van het maken. De kritische processen zijn het ontwerpen, prototypen, engineeren, co-engineeren en het maken van keuzes, op diverse domeinen. Er is de keuze van het materiaal, de productietechnieken en de afwerkings- en assemblagetechnologie. Daarom vallen we in de brede zin terug op de baseline 'Machines, Tools, Materials & Solutions for advanced engineering and manufacturing'. De machinetechnologie is al performant, maar het is de engineering in combinatie met de software en de materialenkeuze die het toekomstige product performant maakt, met een heel korte time-to-market én op maat van de klant. Op de beurs kom je kijken hoe, waarmee en met wie je een nieuwe component zult (laten) maken. Overigens, wat materialen betreft, zul je op de beurs natuurlijk in hoofdzaak alle soorten metalen en pvc terugvinden, maar de blik is ook duidelijk op de toekomst gericht. Dan denk ik vooral aan hybride materialen en composieten."

Hebben jullie in vergelijking met 2017 nog gesleuteld aan het concept?

Karl D'haveloose: “De machinetechnologie in het algemeen maakt altijd het hart uit van de beurs. Bezoekers komen voor het showgehalte; ze willen de machines in productiemodus zien, en dan nog liefst in hun geheel. Dat wil zeggen de automatisering, tools en software incluis. Dit gezegd zijnde, verregaande digitalisering en automatisering rukt op, alsook het combineren op een energiebewuste, slimme en snelle manier van verschillende productietechnieken. De geconnecteerde machine, ondersteund door self-learning, monitoring en AI, dringt zich meer en meer op. Machines zonder de juiste engineeringtechnologie zijn dus maar het halve werk. Wij zijn nu conceptueel klaar om dat model aan te bieden, en in de toekomst zal daar steeds meer de nadruk op liggen. Het besef groeit dat die net geschetste trend via een all-inverhaal gebracht moet worden in plaats van de beurswereld in te delen in een apart event voor materialen, machines en engineering."

TIEN ROUTES

Nieuw zijn de tien routes. Wat kunnen de bezoekers daarvan verwachten?

Karl D'haveloose: “De tien routes zijn een verhaal dat we sinds de tweede indumation.be gebruiken en we nu als concept doortrekken naar Machineering. In de context van teambezoeken heeft iedereen in de machinebouw, maakindustrie en toelevering wel zijn eigen puzzelstukje in handen. Een bedrijf kan dankzij de routes makkelijker inschatten voor een team van directie, engineering, maintenance, automatisering, IT enzovoort wie welk stuk voor zijn rekening neemt tijdens een bezoek. De bedoeling is dat de puzzelstukken na het bezoek intern samengelegd worden."

EXPERT CLASSES

Naast de nocturne bestaat het randprogramma nog uit vier dagelijkse expert classes. Kan je al wat kwijt over de inhoud daarvan?

MTMS lokte in 2017 veel bezoekers naar Brussel (foto: machineering.eu)
MTMS lokte in 2017 veel bezoekers naar Brussel (foto: machineering.eu)

Karl D'haveloose: “De expert classes zijn combinaties van user cases en strategische inzichten in het maken in de toekomst. In onderhandeling is bijvoorbeeld een spreker over de digital twin die Mori-Seiki opgezet heeft voor haar eigen fabriek. Een nieuw initiatief dat nu vorm krijgt in samenwerking met Flam3D en de betrokken hogescholen is het 3D Feasibility Platform. We stellen een simpele vraag aan de bezoekers uit de machinebouw en de metaal- en kunststoffenbewerking: can I print this? De bedoeling is dat de bezoeker met zijn bestaande of nieuw te maken componenten naar de beurs komt en nagaat welke onderdelen er mogelijk gemaakt kunnen worden met AM-technologie of combinaties daarvan. Dat betekent dat een team van experten, samen met Flam3D, het aanspreekpunt vormt en ook dagelijks een sessie geeft over de criteria waarmee je rekening moet houden om de stap al dan niet te zetten. Zo krijgen de bezoekers een gefundeerd en neutraal antwoord op hun vraag of hun onderdelen wel of niet geschikt zijn voor AM."

TRENDS IN DE MAAKINDUSTRIE

Kijkend naar het aanbod van jullie exposanten, welke trends zien jullie in de Belgische maakindustrie?

Karl D'haveloose: “De machine wordt steeds slimmer en autonomer. Gemonitord van bovenaf, moet de operator steeds minder vaardigheden hebben. Anderzijds vraagt het automatiseren en digitaliseren van het park een ander model, een nieuwe organisatie en aanpak. Daarvoor heb je nieuwe types van veelal hoger geschoolde medewerkers nodig en investeringen in de vorm van integraties, IT en digitalisering. Dat aspect neemt een steeds prominentere rol in het productieverhaal in, naast de eigenlijke machinetechnologie. En daarmee wordt de rol van de integrator ook belangrijker. Een tweede trend is dat de klant op almaar kortere termijn bestelt, in specifieke series ook. Hij gaat daarvoor op zoek naar een leverancier van een oplossing, eerder dan naar technologie. Dat betekent dat de debatten al starten vanaf het ontwerpen van het product en duren tot het product bij de eindklant is. Een bedrijf dat daar mooi op inspeelt, is Verhaert. Zij helpen een klant niet alleen voort bij het engineeren en het kiezen van de maaktechnologie, het bedrijf biedt die technologie ook aan en helpt bij het in de markt zetten van het product. Minstens een potentiële spreker dus voor een expert class. Het moge duidelijk zijn: de zwijgzame subcontractor verdwijnt, want de nieuwe subcontractor staat al bij het ontwerp van het product mee aan de wieg. Daar is natuurlijk veel specifieke knowhow en ontwerpkennis voor nodig. En precies daar kunnen wij ons steentje bijdragen."

PRAKTISCHE INFO

Voor wie?

  • Directie, C-levels, afdelingshoofden, verantwoordelijk voor aankoop, productie, assemblage, engineering, maintenance, kwaliteit, R&D, supply chain;
  • Projectleiding en consultants, integratoren;
  • Hogescholen + derdegraads technisch onderwijs (onder begeleiding).

Waar?

Brussels Expo, hal 5.

Wanneer?

27-29 maart, 2019.

Openingsuren?

Woensdag 27/3: 10-18 uur
Donderdag 28/3: 10-22 uur
Vrijdag 29/3: 10-16 uur

Tarief

Gratis mits voorregistratie
Scholen gratis op woensdag 27 maart

WAT DENKEN DE EXPOSANTEN VAN HET NIEUWE CONCEPT?

Patrick Bastiaens - DMG-Mori

“Na een paar jaar afwezigheid hebben we van de hogere directie groen licht gekregen om opnieuw present te zijn op Machineering", vertelt Patrick Bastiaens van het Duits-Japanse DMG-Mori.
“Daar zijn we blij mee omdat een 'lokale' beurs als Machineering toch een ander publiek trekt dan de grote Duitse beurzen. Op EMO bijvoorbeeld komen vooral directieleden af, terwijl naar Brussel ook de operatoren komen, met andere woorden de echte gebruikers. Zij zien soms beter dan de directie de mogelijkheden van bepaalde nieuwe oplossingen. Denk maar aan automatisering. Wat we precies zullen tonen, staat nog niet helemaal vast. Ofwel een draaibank, en dan zal het ons best verkopende model zijn. Ofwel een freesmachine. In het laatste geval zullen we daar dan ook een automatisering aan koppelen."

Karel Vincke - V.A.C. Machines

“Het is een goede zaak dat Machineering het aanbod opentrekt en er ook andere productiemogelijkheden, gereedschappen en materialen bij betrekt. Dat is ook de manier waarop onze klanten hun productie moeten bekijken, door voldoende 'out of the box' te denken. In die zin kan ik alleen maar toejuichen dat deze beurs daar een platform voor biedt waarop ook andere technologieën aan bod komen. Het laat onze klanten toe om zich beter te informeren en het zet nog meer aan om over het hele plaatje na te denken. Naast het concept is nabijheid een troef. Op Machineering zullen we innovaties tonen op gebied van lasersnijden aan de hand van onze nieuwe TruLaser 3030 fiber, die een serieuze kostprijsbesparing tot gevolg hebben. Daarnaast stellen we ook in primeur onze nieuwe TruBend Serie 7000 en onze nieuwe softwaresuite voor.“

Paul Ribus - Fanuc

“Net zoals het belangrijk is dat we een platform hebben waarop alle facetten voor de maakindustrie aan bod komen, is het van even groot belang dat bedrijven actief in de maakindustrie weten dat er een ruim en marktrepresentatief aanbod is van leveranciers in België.“ Bovendien weerspiegelt dat concept ook de bewegingen op de markt: automatisatie, robotisatie en digitalisering zijn de afgelopen jaren niet meer weg te denken. “Als FANUC zullen we tonen dat wij de partner zijn voor factory automation, onder meer op het vlak van industriële robots en cobots, CNC-besturingen, laser en machines. Daarnaast willen we de bezoeker laten kennismaken met al onze 'accessoires', waarmee we al onze producten op maat van de klant kunnen maken, wat resulteert in een hogere performance en gebruiksgemak. Tot slot zal er ook aandacht zijn voor digitalisering."

MACHINEERING

EXPO AD-VICE

KORTRIJKSESTEENWEG 198
8530 HARELBEKE
+3256213032
+3256257141