naar top
Menu
Logo Print

SNELWISSEL-PALLETSYSTEEM HELPT PLAATS EN TIJD BESPAREN BIJ FREZEN

Sneller, nauwkeurig en foutloos omstellen bij Europlex dankzij Schunk

Europlex heeft zich in een halve eeuw opgewerkt tot specialist in de kunststofbewerking die er geregeld ook metaalbewerking bijneemt, en die daarmee klanten heeft in alle denkbare sectoren. Om de factor flexibiliteit verder te verhogen deed de firma een beroep op klem- en grijpspecialist Schunk, dat hen onder meer voorzag van een snelwissel-palletsysteem. Daarop kunnen klemapparaten worden in- en uitgeklikt, voor een snelle omschakeling zonder in te boeten aan nauwkeurigheid. Ook ontwikkelde Schunk een systeem om kunststofmaterialen te klemmen via hydraulisch aangestuurde spanvijzen.

Het snelwissel-palletsysteem bespaart Europlex heel wat omsteltijd,  onder meer bij het plaatsen van de spanvijzen op dit automatisatiecenter
Het snelwissel-palletsysteem bespaart Europlex heel wat omsteltijd,
onder meer bij het plaatsen van de spanvijzen op dit automatisatiecenter

 

FLEXIBEL IN MATERIALEN

Al sinds 1967 bewerkt Europlex uiteenlopende kunststoffen: thermoplasten, thermoharders (composieten) en elastomeren (siliconen, rubbers). Tot een tiental jaar geleden voerde het daarop quasi geen verspanende bewerkingen uit.

 

Frankie Vannerom Chief Operating Officer
Frankie Vannerom, Chief Operating Officer bij Europlex

“Door ons brede productenspectrum is een snelle omschakeltijd cruciaal”

Frankie Vannerom, Chief Operation Officer: “Op een gegeven moment kregen we van een grote klant die bezig was met machineontwikkeling de vraag om technische stukken te maken, met een combinatie van kunststof en metaal. Een vraag die geregeld terugkwam. We moesten toen telkens opdrachten weigeren of uitbesteden, wat ons belette om flexibel te werken. Samen met die klant hebben we toen besloten om te investeren, en zo hebben we Europlex ontwikkeld tot wat het vandaag is. Sinds 2005 zijn er gaandeweg vijf CNC-machines bijgekomen, waarmee we ons actief op de technische markt begeven. Onze focus blijft wel liggen op kunststoffen. Materialen als inox, staal, aluminium doen we minder, maar wel bij projectafnames. Een klant die zegt; ik heb hier een groot dossier, los dit op. Wij nemen dat dan aan, werken eventueel via onderaanneming met metaal-bewerkingsbedrijven, of als we de nodige capaciteit hebben, doen we het zelf. Een groot voordeel voor de klant is dat de communicatie zo via één aanspreekpunt kan verlopen."

 

SNELLE LEVERING

Europlex heeft grote klanten in een ruim spectrum van sectoren, zowel lichte als zware industrieën; de medische wereld, luchtvaart, voedingssector … “Zo zijn we we niet afhankelijk van één specifieke markt", aldus Frankie Vannerom. “In elk geval is het voor ons cruciaal om kort op de bal te kunnen spelen. Onze levertermijn ligt tussen de 1 à 2 weken. Daarbij hebben we het voordeel dat we contacten onderhouden met bepaalde Belgische, Nederlandse en Duitse leveranciers die op twee tot vier dagen kunnen leveren. Voor de meeste materiaaltypes hebben we niets op voorraad. Wel ligt er altijd iets van restmateriaal om snel iets mee te kunnen doen. Europlex is immers een prototype-atelier. We doen heel wat prototypes, en ook middelgrote en grote reeksen."

Voor de bewerking van die verscheidenheid aan kunststoffen beschikt het bedrijf over diverse machines die in verschillende zones in de productiehal opgesteld staan. In één zone staan machines waarmee het binnenkomende materiaal wordt voorbereid: onder meer een paneelzaagmachine en een combinatiemachine (schaven, afschuinen). Een van de andere zones is bedoeld voor het meer technische werk, met onder meer een bedfreesmachine, een 3-assige verticale freesmachine en een recent geïnstalleerd 5-assig automatisatiecenter met robot.

Automatisatiecenter

“Op de oudere 3-assige verticale freesmachine moet alles vooraf gekalibreerd en ook manueel beladen en ontladen worden. Die machine ligt gemiddeld één uur per opdracht stil. Bij grotere reeksen, tien of twintig opdrachten per week kan dat oplopen." Net naast de genoemde freesmachine staat een ander exemplaar met een recentere sturing. Europlex kocht in 2010 zijn eerste 5-assige machine met een vacuümtafel (2 op 3 m) en een robot. De tafel kan volgeladen worden met te bewerken stukken. De robot plaatst een stuk in de machine en positioneert zich vervolgens om het volgende te nemen. Ondertussen werkt de machine aan het geplaatste stuk.

 

“We startten een reeks van 600 stukken. De werktijd was voorzien op zo'n drie à drieënhalf weken, maar in de praktijk klaarden we de klus eerder en konden we op twee weken leveren"

 

“De robot is offline te programmeren met een teach-inmodule en is daarmee op zo'n vijf minuten in te stellen", weet Frankie Vannerom. “Vorige week startten we een reeks van 600 stukken. De werktijd was voorzien op zo'n drie à drieënhalf weken, maar in de praktijk klaarden we de klus eerder en konden we op twee weken leveren. Dezelfde automatisering doorvoeren op de andere 3-assige verticale freesmachine is niet mogelijk. Enerzijds omdat de spanschroeven niet aangestuurd zijn, anderzijds omdat er vanwege de iets oudere programmering compatibiliteitsproblemen zouden optreden. Maar we blijven die oudere machine inschakelen voor kleinere reeksen of prototypes. Ze is zo'n twintig jaar oud maar werkt nog altijd, tot op een 1/200 mm nauwkeurig, en kan makkelijk nog eens vijf jaar mee. De manier van werken is voor beide freesmachines dezelfde. Eén operator kan beide machines bedienen. Dankzij het automatisatiecenter hebben we dus de capaciteit verhoogd zonder de loonkost te verhogen."

Bij een eventuele stilstand door bijvoorbeeld minder opdrachten kan de machine ook ingeschakeld worden voor metaalfrezen.

Het snelwissel-palletsysteem bespaart Europlex heel wat omsteltijd,  onder meer bij het plaatsen van de spanvijzen op dit automatisatiecenter
Het snelwissel-palletsysteem bespaart Europlex heel wat omsteltijd,
onder meer bij het plaatsen van de spanvijzen op dit automatisatiecenter

snelwisselsysteemMicron-precisie en plaatsbesparing

Cruciaal in het automatisatiecenter is het nulpuntspansysteem van Schunk. Bij klassieke systemen moeten op de machines vier schroeven manueel vastgezet worden die alle gelijk moeten aangespannen zijn tot 1/100 mm. Dat kan wel eens tot een uur of langer duren. Bovendien kan het zijn dat bij een wissel van shift tussen twee operatoren de eerste operator de hendel van de spanschroef harder vastzet dan de andere. Zo zit er altijd wel wat verschil op. Met het snelwissel-palletsysteem van Schunk volstaat een druk op de knop om de spanschroeven er af te klikken om er vervolgens een ander klemapparaat op te klikken. Dat systeem is bevestigd op een klemstation dat stevig is bevestigd op de machinetafel. Werkstukken, pallets, opspanstations, magneetplaten en spantorens worden met één of meerdere spanbouten binnen seconden nauwkeurig in de machine gespannen. Dat gebeurt door middel van twee vingers in de spanmodule die de trekbout in een korte conus aantrekken en vergrendelen. De positionering is op die manier altijd dezelfde, met een herhalingsnauwkeurigheid kleiner dan 5 µm. Om die nauwkeurigheid te bewaken zijn de modules volledig afgesloten om nadelige effecten van spanen, stof en koelsmeermiddelen tot een minimum te beperken. De spanmodules zijn bovendien niet hoog zodat ze grote dwarskrachten tijdens de bewerking van hoge onderdelen goed opvangen.

Hydraulisch aangestuurde spanvijs

Voor het klemmen van kunststofmaterialen door middel van spanvijzen dokterde Schunk een systeem uit op basis van hydraulische sturing. Normaal gezien zijn hydraulische spanschroeven aangewezen voor robuustere materialen zoals staal, niet voor het relatief tere kunststof. Dus ontwikkelde Schunk een pompsysteem dat net voldoende bar kan bieden om zulke stukken te klemmen zonder ze te vervormen. Een versterker met 6 bar perslucht door middel van een systeem met verschillende zuigers levert op het einde 200 bar aan de buitenkant. Door de druk van 6 bar te verlagen naar 0,5 kan de druk hydraulisch heel laag gehouden worden voor krachten tot 4 kN. De robot is ook uitgerust met pneumatische viervingerige grijper.

Een van de klemapparaten die Europlex via het nulpuntspansysteem op de tafel klemt, is de vacuümplaat van Schunk. Heel wat kunststofmaterialen kunnen door hun delicatere aard immers niet op de klassieke manier worden opgespannen met spanvijzen.

EuroplexTOEKOMST

Een volgend project bestaat erin om een vierde as op de tafel te installeren zodat een stuk slechts één keer moet worden geklemd en er dus geen stilstanden nodig zijn waarbij de operator het stuk opnieuw klemt. Die vierde as is voorlopig niet gemonteerd op de tafel, maar indien een stuk omgedraaid en geboord moet worden, kunnen ze die gebruiken. In dat geval klem je de vierde as op het snelwissel-palletsysteem, steek je de stekker in en kun je beginnen werken. Als er daarna bijvoorbeeld meer plaats nodig is op de tafel van de freesmachine, kan die vierde as gewoon weer worden verwijderd.

Europlex plant overigens om aangrenzend nog 800 m² bij te bouwen. De goedkeuring om volgend jaar te starten is er al. Er komen dan nog enkele machines bij. 

SCHUNK INTEC

SCHUNK INTEC

INDUSTRIELAAN 4
9320 EREMBODEGEM
+3253853504
+3253836351