naar top
Menu
Logo Print

DRIEASSIGE CNC-FREESMACHINE BIJ FLUXYS
KRIJGT MEER DAN ZOMAAR EEN FACELIFT

Morlitech vervangt Heidenhain sturing, drives, motoren en meetsysteem

Als een machine begint te sputteren of als onderdelen zo oud zijn dat wisselstukken moeilijk te vinden zijn, sta je voor een keuze: een nieuwe of een retrofit. Fluxys koos voor het tweede en liet Morlitech de sturing, de drives, de motoren en het meetsysteem vervangen door de moderne generatie van Heidenhain componenten, met meer mogelijkheden en nauwkeurigheid tot gevolg. Ook de operator is blij, want in plaats van een klein scherm heeft hij nu een moderne interface met 19"-hogeresolutiekleurenscherm ter beschikking. En dat allemaal voor een prijs die opmerkelijk lager ligt dan een nieuwe machine.

Kürt Vanmelle (links)MEER DAN 4.000 KM AAN LEIDINGEN

Fluxys is aanwezig doorheen Europa en actief in drie basisactiviteiten: vervoer, opslag en lng-terminalling. In België bouwt en exploiteert Fluxys Belgium ondergrondse leidingen en de bijbehorende meet-, meng-, compressie- en drukreduceerstations. In het netwerk van 4.000 km leidingen vervoert men aardgas vanaf de grens tot bij de distributienetbeheerders, elektriciteitscentrales en grote industriële afnemers. Daarnaast worden er ook grote volumes van grens tot grens vervoerd.

VERSPANINGSAFDELING

Het leidingnetwerk en de bijbehorende meet-, meng-, compressie- en drukreduceerstations vereisen natuurlijk een regelmatig onderhoud en aanpassingen. “De vestiging in Sint-Pieters-Leeuw heeft in de eerste plaats een wachtfunctie en moet klaarstaan om de operationele afdelingen te ondersteunen in het geval van problemen", zegt Kürt Vanmelle, Mechanics & Logistics Officer in het interventiecentrum bij Fluxys. “We bouwen ook prefabonderdelen voor knooppunten en stations. Daarnaast voeren we op jaarbasis ongeveer 200 geplande interventies uit, bijvoorbeeld om een verbinding te maken tussen nieuwe stations of nieuwe leidingen met het bestaande netwerk."
Het atelier Mechanica binnen het interventiecentrum staat onder meer in voor de controle, uitlijning en aanpassing van afsluiters voor die prefabonderdelen. Zij verzorgen ook de boor- en stoppeloperaties bij interventies en doen daarnaast ook nog specifieke projecten. Kürt Vanmelle: “Bij projecten waar bijvoorbeeld de aandrijving van een afsluiter vervangen moet worden, gaat onze technieker ter plekke naar het station in kwestie voor een opmeting. Op basis van die metingen maakt hij zelf in Inventor een plan voor bijvoorbeeld een tussenstuk, een flens of een ander mechanisch onderdeel dat vervangen moet worden. Die plannen gaan eerst ter controle naar de dienst Engineering voor nacalculatie. Daar wordt onder meer berekend of de wanddikte voldoende is en of de voorgestelde staalsoort de torsiekrachten kan weerstaan. Dat is toch wel superbelangrijk als je weet dat sommige gas-over-oil-operatoren krachten kunnen uitoefenen van meer dan 28.000 Nm. Pas na die controle kan de technieker zijn programma schrijven en het onderdeel gaan draaien en frezen. Dat zijn trouwens de enige bewerkingen die we uitvoeren, al komt er straks een spiegleufmachine bij."

TIJD VOOR EEN RETROFIT

Voor de retrofit 2Bij Fluxys bewerkt men voornamelijk carbonstaal type St52-S355. Qua toleranties moet je denken aan tienden, geen honderdsten. En ook van de geometrieën hoef je geen uitzonderlijke eisen te verwachten. Wat wel bijzondere aandacht verdient, zijn de gaten in de flensen. In het bijzonder de positie ten opzichte van elkaar moet met een dermate hoge nauwkeurigheid gebeuren dat je een CNC nodig hebt. Maar al bij al heb je dus te maken met onderdelen van een gemiddelde moeilijkheidsgraad, hoewel het dus altijd maatwerk betreft.
Bij Fluxys hebben ze daarvoor een CME type UBF-1300 CNC staan, een drieassige machine met een 45°-freeskop. De machine, zeker de mechanische onderdelen, was, dankzij het relatief geringe aantal spiluren, nog in behoorlijke staat, alleen beschikte de machine over elektronische onderdelen waarvoor niet meer alle ondersteuning gegeven kan worden. “Met de printkaarten zaten we al in de problemen", vertelt Kürt Vanmelle. Lieven Morlion van Morlitech, dat de retrofit uitvoerde, pikt daarop in: “De machine beschikte nog over een Heidenhain sturing uit de 100-familie, een reeks die Heidenhain heeft stopgezet en waarvoor het geen wisselstukken meer levert. De kans is dan groot dat je bij een probleem rekening moet houden met een lange stilstand. Maar ook andere bedrijven die nog werken met een Heidenhain sturing uit de 100-familie, raden we aan om die minstens te vervangen door de TNC 320, een veel modernere sturing die Heidenhain speciaal met het oog op retrofit heeft ontwikkeld: de prijs is schappelijk en de aansturing van de drivers is nog analoog."

Na de retrofit werd een 19"-interface voorzienMODERNE TNC 640 HEIDENHAIN STURING

Het feit dat de aansturing van de aandrijvingen met een TNC320 besturing nog analoog is, betekent echter wel dat je eventueel in een later stadium niet meer kunt kiezen voor digitale drivers. Fluxys wilde dat wel en koos daarom voor de TNC640. Naast het feit dat die dus wel digitale drivers kan aansturen, biedt de sturing nog tal van andere voordelen, zoals een groot ergonomisch toetsenbord en een beeldscherm. Standaardfuncties zijn bijvoorbeeld de CAD-viewer, de pdf-viewer en USB-netwerkinterfaces om data weg te zetten, werk voor te bereiden, back-ups te maken, en er kan op afstand ingelogd worden in de machine, bijvoorbeeld om aan probleemdiagnose te doen. Het aantal beschikbare freescycli (ronde kamers frezen, rechthoekige kamers frezen, sleuffrezen …), in combinatie met freesstrategieën (bijvoorbeeld schillend frezen), is ook enorm toegenomen. “Nog een belangrijk aspect met betrekking tot de sturing is de gebruikersinterface. Vandaag kan de operator bij Fluxys werken op een 19 inchhogeresolutiescherm", klinkt het. “De sturing werkt op basis van de Klartext programmeertaal, die ook al gebruikt werd bij de TNC 100-reeks van besturingen. De operatoren dienen daarbij enkel de nieuwe functies aan te leren, de programmeertaal is dezelfde gebleven. Naast de dialoog-programmeertaal kan men op de sturing ook in ISO-programmeertaal programmeren. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld bestanden die vanuit offlinepakketten ingelezen worden, te kunnen aanpassen. Daarnaast willen we ook deoptie bewerkingsvlak zwenken noemen, een optie die Fluxys niet gelicht heeft, maar voor bepaalde bedrijven wel interessant kan zijn om onder een hoek te bewerken. De sturing zal de verdraaiing van de freeskop (via de a- en de b-as) namelijk virtueel vertalen naar een verdraaiing van de werktafel. Hierdoor kunnen bewerkingen onder een hoek uitgevoerd worden en kan men intussen toch gewoon programmeren in de coördinaten van het standaard-XY-bewerkingsvlak."

NIEUWE DRIVERS, MOTOREN EN MEETSYSTEEM

De TNC640 CNC-besturing heeft gigabitethernet en USB-netwerkinterfaces om data weg te schrijven voor werkvoorbereiding en back-upsDe retrofit bij Fluxys gaat verder dan alleen de sturingen. Morlitech verving ook de drivers, de motoren en het meetsysteem. In de oude configuratie stuurde de sturing de Baldor drivers analoog aan. Die waren op hun beurt gekoppeld aan Siemens motoren. De verplaatsingen werden gemeten door een meetsysteem van Heidenhain en die gegevens werden teruggekoppeld naar de sturing. Dat geheel is volledig door nieuwe Heidenhain componenten van de actuele generatie vervangen: de sturing TNC 640 communiceert nu via een netwerkbus HSCI met de digitale aandrijvingen.
Deze zijn gekoppeld aan nieuwe motoren, met een feedbacklus naar de drivers, en opnieuw koppelt het Heidenhain meetsysteem de informatie over de verplaatsingen terug naar de sturing.Over het meetsysteem van Heidenhain valt nog wel wat te vertellen. Lieven Morion: “Ten eerste gaat het nu om een absoluut meetsysteem en niet langer om een incrementeel meetsysteem. Dat wil zeggen dat er bij het opstarten van de machine geen referentie meer genomen hoeft te worden, het systeem weet onmiddellijk waar alle assen zich bevinden."

EVALUATIE

Als we Kürt Vanmelle vragen naar zijn ervaringen, dan is hij zeer positief over zowel de retrofitoperatie als de samenwerking met Morlitech, een van de vaste partners waarmee Heidenhain samenwerkt en die alle nodige ondersteuning krijgt van de Duitse fabrikant. “De operator is alvast bijzonder tevreden dat hij niet langer op een klein schermpje hoeft te turen. Ook technisch zijn we er qua nauwkeurigheid op vooruitgegaan", vertelt Kürt Vanmelle. Lieven Morlion gaat daar wat dieper op in: “De nauwkeurigheid hangt natuurlijk niet alleen af van de sturing, de mechanische onderdelen spelen wellicht nog een grotere rol. Maar door te kiezen voor een verregaande retrofit kan men bij Fluxys nu wel de nauwkeurigheid die nog in de machine zit, maximaal benutten." En over de nauwkeurigheid nog een laatste puntje: Fluxys heeft ook gekozen om te investeren in een HEIDENHAIN 3D-taster TS460. Waar een werkstuk op tafel gemonteerd ligt, kan eenvoudig en nauwkeurig bepaald worden via een uitgebreid aanbod aan tastcycli. Naast de taster gebruiken om het referentiepunt van een werkstuk te bepalen, kan deze ook ingezet worden om het geproduceerde werkstuk te controleren. De meetwaarden kunnen geregistreerd worden in een meetprotocol.

HEIDENHAIN

HEIDENHAIN

PAMELSE KLEI 47
1760 ROOSDAAL
+3254343158
+3254343173