naar top
Menu
Logo Print

CAPACITEITSVERDUBBELING DANKZIJ DRAAITAFELCONCEPT

Racletta produceert wissers met op maat gemaakte machine van Astratec

Racletta in een notendopOoit al eens een raamtrekker vastgenomen? En ooit al eens de vraag gesteld hoe en waar zoiets geproduceerd wordt? Het West-Vlaamse bedrijf Racletta maakt zo’n 20.000 stuks per dag en levert die over de hele wereld. De onder­neming beschikt daarvoor over een op maat gemaakte machine die streek­genoot Astratec voor hen bouwde. Ze bevat een draaitafel met acht posten en wordt bevoorraad door de medewerkers van maatbedrijf OptimaT in Lichtervelde. “Onze vorige machines waren wat verouderd, maar hiermee hebben we weer een klare kijk op de toekomst”, stelt zaakvoerder Luc Saelen.

WERELDSPELER OP WISSERMARKT

Het Roeselaarse bedrijf Racletta – naar ‘raclette’, het Franse woord voor wisser – maakt raam- en vloertrekkers, stofblikken en de handgrepen daarvoor. Die producten vinden wereldwijd aftrek, maar worden voor 80% gemaakt in het maatbedrijf OptimaT in Lichtervelde. Daar huurt Racletta al veertig jaar een grote fabriekshal en krijgt het bedrijf een dertigtal medewerkers ter beschikking voor zijn maak- en assemblageactiviteiten. Zij werken daar al een tiental jaar met verscheidene machines van machinebouwer Astratec uit Lichtervelde, onder meer voor het snijden van de rubbers. Alle betrokken partijen in dit verhaal kennen elkaar dus al langer.

“Het eindproduct van deze machine is een samengestelde trekker, die op andere machines nog wordt voorzien van rubbers, revetten en etiketten”, toont zaakvoerder Luc Saelen
“Het eindproduct van deze machine is een samengestelde trekker, die op andere machines nog wordt voorzien van rubbers, revetten en etiketten”, toont zaakvoerder Luc Saelen

DRAAITAFELCONCEPT

“Enige tijd geleden contacteerde ik Astratec met de vraag om een nieuwe raamwisser­machine te bouwen die hier twee oude machines moest vervangen. Die nieuwe machine moest dus een dubbel zo hoge capaciteit hebben: 12.000 stuks per werkdag van 8 uren”, begint zaakvoerder Luc Saelen.

Acht posten

“Al snel werd van het vroegere lijnconcept afgestapt en maakte dit plaats voor een draaitafel met acht verschillende posten. Vooreerst is er de aanvoer van de ringen, met het vijsje er al op gemonteerd. Dit komt zo van onze werkplaats in Roeselare. Vervolgens is er de toevoer van de voor- en de achterplaat, en de lat. In de volgende stappen worden de voor- en achterplaat en de ring gepuntlast, waarna de trekkers uiteindelijk worden afgevoerd in een bak."

Manuele aanvoer, automatische afwerking

Opdat de machine constant zou draaien, gebeurt de aanvoer van de onderdelen in de magazijnen door drie mensen tegelijk, met een maximale aandacht voor de ergonomie. Opdat de medewerkers de snelheid van de machine zouden aankunnen, wordt hier nog gedacht aan triltoevoerkuipen, om zo wat buffertijd in te bouwen. De assemblagestappen verlopen dan weer volautomatisch. “Het eindproduct van deze machine is een samengestelde trekker, die – na de externe galvanisatie – op andere machines bij OptimaT nog wordt voorzien van rubbers, revetten en etiketten”, toont de zaakvoerder.

Winst op meerdere vlakken

Met dit concept worden de beoogde tijdwinst en productiesnelheid behaald, doordat je de voorbereidingen en de bewerkingen gelijktijdig kunt uitvoeren en doordat de transporttijd ook korter is. In amper 0,7 seconden draait de tafel tussen twee posities en bekom je dus die korte cyclustijden. Maar er wordt ook nog op andere vlakken winst geboekt. “Het puntlassen gebeurt met een hybride technologie, die de invertertechniek combineert met de energieopslag in een condensatorbatterij. Dit leidt tot een energiebesparing tot 80%. Bovendien zijn de lassen hierdoor ook beter controleerbaar, waardoor de kwaliteit dus constanter is”, stelt Saelen.

“Door het ronde concept is de machine ook betrouwbaar. Ze vergt minder onderhoud ten opzichte van de vroegere, lineaire concepten, die meer aan slijtage onderhevig zijn.”

De machine met de draaitafel vervangt twee oude, lineaire machines
De machine met de draaitafel vervangt twee oude, lineaire machines

Veiligheid

Er zit behoorlijk wat kracht en snelheid achter de ronddraaiende machine, waardoor ook de veiligheid een belangrijk punt was.

“Alle holtes en bewegende onderdelen zijn uiteraard afgeschermd, enerzijds door hekkenwerken en anderzijds door plastic afschermingen. De ervaring leert me dat we daarin niet verder hoeven te gaan dan de wettelijke bepalingen, zelfs in deze bijzondere werkomgeving. De leertijd is weliswaar langer voor deze medewerkers, maar op het vlak van veiligheid zijn zij doorgaans net voorzichtiger. Zij gaan ook zelf niet sleutelen bij een eventuele storing, maar zullen daarvoor heel gedisciplineerd de hulp van hun chef inroepen.”

Intelligentie

Zo’n storing kan zich voordoen wanneer er een half afgewerkt onderdeel wat afwijkt van de standaard.
“Toch kan de machine daar vrij goed mee overweg”, weet de zaakvoerder. “Er zijn immers veel detectiesensoren ingebouwd ter controle. En in de programmering zijn er dan weer alternatieve stappen voorzien bij falingen, zodat de machine dan toch kan blijven draaien. We maken hiermee trouwens vier verschillende types trekkers, die verschillen in de lengte van de platen. De omsteltijd hiervoor bedraagt minder dan 1 minuut.”

"De nieuwe machine vervangt twee oude en kan dubbel zo snel produceren”

SERVICE

Racletta is tevreden over de machine zelf, dankzij de ervaring van de machinebouwer in puntlassen en lasautomatisatie. Maar ook de service – ook na verkoop – is een belangrijk punt voor hen in de evaluatie.
“Een groot voordeel is nog dat Astratec hier vlakbij ligt. Daardoor verliep het proefdraaien erg vlot en zij kunnen hier ook snel staan bij een eventuele panne”, zegt Saelen. “Wat we ook appreciëren, is dat zij binnen alle niches waarin ze als machinebouwer actief zijn, geen opdrachten aanvaarden van rechtstreekse concurrenten. Zo zijn ook wij zeker dat onze concurrenten niet gaan lopen met de kennis die ze bij dit project verworven hebben”, klinkt het nog. “Kortom: als we weer aan een vernieuwing toe zijn, zullen we zeker opnieuw bij hen aankloppen!”

ASTRA-TEC

ASTRA-TEC

+3251722446
+3251726703