naar top
Menu
Logo Print

VULKOPRIN PRESENTEERT KIJK OP INNOVATIE

Vulkollan® is het referentiemateriaal voor de wielenindustrie

Vulkoprin ontwerpt en produceert al meer dan 50 jaar een volledig assortiment polyurethanen die voldoen aan de meest veeleisende technische toepassingen. Voor de productie van hoogkwalitatieve wielen, rollen, banden en technische vormstukken wordt enkel gebruikgemaakt van uitstekende materialen zoals Vulkollan®, Printhane, Easyroll rubber, polyamide, staal en aluminium.

 

Luchtfoto van VulkoprinVan 15 mei tot 15 september presenteert Vulkoprin in de vorm van geanimeerde colleges de eigenschappen en toepassingen van Vulkollan®. De perfecte combinatie van hoge elasticiteit en hardheid over een zeer breed temperatuurgebied resulteert onder meer in wielen met een lage rolweerstand en hoog draagvermogen. Het productassortiment werd daarnaast ook uitgebreid met specifieke oplossingen voor de meest uiteenlopende toepassingen zoals Printhane-X die zijn uitmuntendheid bewezen heeft in de pretparksector of de zwaarlastwielen met Vulkollan® voor toepassingen in tunnelgraafmachines. Voor realtime simulaties werd een nieuwe testinstallatie in gebruik genomen.

 

INNOVEREN SAMEN MET ONZE KLANTEN

De volledig geïntegreerde, ultramoderne productievestiging laat toe om zowel individuele items als grote volumes te produceren. Op die manier kan Vulkoprin zich heel flexibel opstellen om veranderende marktvragen om te zetten in nieuwe productoplossingen. Samen met de klanten uit verschillende industrieën worden oplossingen op maat ontwikkeld. “Dit is de Vulkoprin definitie van innovatie", zegt Didier Nulens, Director Sales & Marketing bij Vulkoprin.

 

ULTRAMODERNE PRODUCTIEVESTIGING

“Klanten uit diverse industrieën zijn er zeker van dat het volledige wiel of wielassemblage ontworpen en vervaardigd werd door Vulkoprin", aldus CEO Jan Maes. “Precisiemachines en een sterke automatisering staan garant voor een stabiele en stipte productie. De polyurethaanafdeling is een van de modernste installaties in de sector. Verder beschikt Vulkoprin over verschillende gietlijnen, zodat afmetingen en formuleringen naar de wensen van de klant aangepast kunnen worden. Een volledig geautomatiseerd polymerisatieproces staat garant voor polyurethanen van de hoogste kwaliteit."

 

UNIEKE KENMERKEN VAN VULKOLLAN®

Vulkoprin test het materiaal Vulkollan® in hun testfaciliteit“De wieloplossingen die wij vervaardigen moeten bestand zijn tegen extreme belastingen en temperaturen, hoge snelheden, slijtage en vervorming", zegt productiedirecteur en mede-eigenaar Bert Maes. Daarom heeft Vulkoprin een volledig assortiment polyurethanen van topkwaliteit ontwikkeld, waaronder in de eerste plaats Vulkollan®. Vulkollan® heeft zich de laatste decennia opgeworpen als hét materiaal voor zwaarlastwielen. Tot op heden slaagt geen enkel ander type polyurethaan erin dezelfde excellente mix aan eigenschappen over een zeer breed temperatuurgebied te geven. “Met de Printhane Polyurethanen is Vulkoprin erin geslaagd voor specifieke toepassingen bepaalde eigenschappen te accentueren, zoals Printhane-X 95 dat met de snelle rollercoasters in het achterhoofd is ontwikkeld, of Printhane GRIP om meer grip te geven bij de aandrijftoepassingen", aldus Bert Maes.
Enkel fabrikanten die over een licentie beschikken, zoals Vulkoprin, mogen Vulkollan® produceren. De meer dan 50 jaar ervaring garandeert dat de productieprocessen de eigenschappen van Vukollan® vol tot hun recht laten komen.

 

Slijtage

Vulkollan® heeft veel verschillende kwaliteiten. Ze bezitten allemaal een van de meest uitgesproken eigenschappen van Vulkollan®, namelijk de bijzonder grote weerstand tegen slijtage. De slijtweerstand van Vulkollan® overtreft de slijtweerstand van alle elastische kunststoffen. In natte omstandigheden overtreft de slijtweerstand van Vulkollan® zelfs deze van staal. Zoals alle andere eigenschappen van de elastomeren is eveneens de slijtweerstand van Vulkollan® afhankelijk van de werktemperatuur en de optimale waarden worden behaald tot werkingstemperaturen van ongeveer 80 °C. Wanneer hiermee rekening wordt gehouden dan kan men de hoge slijtweerstand van Vulkollan® optimaal benutten bij het design en de productie van elastische koppelingen, aandrijf- en stuurwielen voor heftrucks, beschermstukken in straalcabines, slijtplaten voor verschillende soorten betonverwerkingsmachines ...

Hardheid

Vulkoprin maakt onder meer wielen voor rollercoastersVulkoprin produceert Vulkollan® in verschillende hardheden vanaf 75 tot 95 Shore A. Dankzij dit grote hardheidsbereik heeft Vulkollan® een zeer ruim toepassingsgebied gevonden in allerlei technische toepassingen, waarbij het volledige gebied tussen rubbers en thermoplastische kunststoffen overbrugd wordt. Zo is Vulkollan® met een hardheid van 92 Shore A het referentiemateriaal geworden voor wielen voor intern transport zoals gebruikt wordt op elektrische heftrucks en stapelaars. Een perfecte combinatie van stijfheid en elasticiteit zorgt voor wielen met een hoog draagvermogen en een lage rolweerstand. De uitstekende mechanische eigenschappen van Vulkollan® zorgen voor de laagste 'total cost of ownership'. Zachtere Vulkollan® kwaliteiten vinden we terug in toepassingen voor bijvoorbeeld dichtingen, balgen en aandrijfwielen. Hardere Vulkollan® kwaliteiten vinden hun weg in zwaarlasttoepassingen, soms gecombineerd met hoge snelheden zoals wielen voor rollercoasters. Bovendien blijven de uitstekende eigenschappen van Vulkollan® behouden over de volledige hardheidsrange.

Demping

Bij lage frequenties kan Vulkollan® tot 20% van de vervormingsenergie als warmte opnemen. Dat betekent dat Vulkollan® goede dempende eigenschappen heeft. Bij hoge frequenties neemt de demping zelfs nog toe. De verliesfactor van een Vulkollan® 80 Shore bedraagt bij 100 Hz ca. 0.13, bij 10.000 Hz neemt dit toe tot ca. 0.45. Samen met de grote keuze in hardheid is Vulkollan® dus bijzonder geschikt om grote vervormingskrachten af te veren bij lage frequenties, maar evengoed om hoog frequente trillingen weg te filteren.

Rebound

Zoals alle andere polyurethaan elastomeren is Vulkollan® een visco-elastisch materiaal. Dit betekent dat een Vulkollan® onderdeel kan worden gezien als een combinatie van een veer en een demper. Hoe kleiner de invloed van de demper hoe elastischer het materiaal is. Door het meten van de rebound krijgen we een maat voor de elasticiteit van het materiaal. Bij kamertemperatuur haalt Vulkollan® in al zijn hardheden een respectabele waarde van rond de 60%. Bij 70 °C bereikt de rebound een waarde van 70%. Dit terwijl bij Vulkollan® de stijfheid gelijk blijft, wat niet bij alle PUR-elastomeren het geval is. Er is een directe correlatie tussen de elasticiteit van het polyurethaan en de rolweerstand van een wiel gemaakt met het polyurethaan. Hoe hoger de rebound hoe lager de rolweerstand.

Hechting

Vulkollan® onderdelen laten zich met geschikte kleefmiddelen goed hechten op andere materialen waarbij de hechtsterkte voor de toepassing voldoet. Wanneer er echter hogere eisen aan de hechtsterkte worden gesteld dan laat Vulkollan® zich perfect binden op metaal of aluminium tijdens het gietproces. Hiertoe worden de metalen inserts passend voor behandeld, maar is er ook een matrijs nodig om het product te produceren. Het resultaat is een hechtsterkte die groter is dan de scheursterkte van Vulkollan®. De gebruikte hechtmethode garandeert ook bij hoge bedrijfstemperaturen en belastingen een zorgenvrije hechting. Door strikte procescontrole en doorgedreven automatisatie kunnen we deze garantie waarmaken. Op onze testmachines worden wekelijks proeven gedaan om dit te verifiëren.

Vulkollan® wordt gesnedenTreksterkte/rek bij breuk

De treksterkte van een elastomeer is de spanning die ontstaat in het proefstuk bij breuk. Per definitie wordt de benodigde kracht gedeeld door het oppervlak van de originele doorsnede. Uit dezelfde meting bepaalt men ook de rek bij breuk. Met waardes voor de treksterkte van ca. 42 MPa en een breukrek van ca. 650% voor Vulkollan® 92 Shore A scoort Vulkollan® zeer hoge waardes. Bovendien zijn deze waardes over het hardheidsgebied redelijk constant. In de praktijk wordt Vulkollan® zelden zuiver op rek belast en is deze parameter eerder een basis van vergelijk.

Drukvervormingsrest

Elastomeren vervormen onder belasting en nemen zelden hun originele vorm terug aan na het wegnemen van deze belasting. De meeste elastomeren worden op druk belast en de permanente vervorming onder druk is dan ook de meest voorkomende waarde die men vindt. Bij wielen speelt deze parameter een belangrijke rol. Die geeft namelijk aan hoe gevoelig een wiel is aan het krijgen van 'platte kanten', ook wel de maandagmorgenzool genoemd. Vulkollan® heeft lage waardes voor DVR, zowel bij lage als verhoogde temperatuur. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat Vulkollan® dé referentie is in de wielenindustrie.
Meer informatie en interactieve colleges vindt u terug op www.vulkoprin.be/nl/techcorner-nl.

VULKOPRIN

VULKOPRIN

HERDERSTRAAT 4
8700 TIELT
+3251403806
+3251401567