naar top
Menu
Logo Print

VEMARO LEGT DE FOCUS OP GROOT STUKWERK

“IK WERK GRAAG AAN ZAKEN WAAR IK VOLDOENING UIT KAN HALEN”

Vemaro is specialist in het vervaardigen van grote mechanische stukken voor industriële toepassingen. Zaakvoerder Marc Vereecke begon in zijn garage en timmerde gestaag aan de weg om van Vemaro de metaalspecialist te maken die het vandaag is. “Door in te zetten op groot stukwerk, kwam ik niet in het vaarwater van de groep die klein serie- en stukwerk vervaardigde”, verklaart Marc Vereecke. Onlangs kocht Vemaro een nagelnieuwe portaalfreesmachine met ingebouwde draaitafel van 6 meter. Een indrukwekkende installatie die aanleiding gaf tot een bezoek van uw vakblad Metallerie aan het familiebedrijf.

VEMARO IN EEN NOTENDOP
Vermaro
Oprichting:
1990

Zaakvoerder:
Marc Vereecke

Vestigingen:
Roeselare en Estaimpuis

Activiteit:
Frees- en laswerk van groot stukwerk

Personeel:
15

 

SNELLE START

Het Vemaro verhaal begon in 1990 in de garage van huidige zaakvoerder Marc Vereecke, waar hij na zijn uren allerhande metaalstukken afwerkte. Al snel werd de combinatie van twee jobs onhoudbaar en schakelde hij met Vemaro enkele versnellingen hoger.
“In de beginjaren werd ik gedwongen om kleinere stukken te maken, aangezien mijn garage niet ruim genoeg was voor grote machines. De zaken gingen goed en al snel werd mijn garage te klein. Hierop besloot ik te investeren in een pand in Roeselare. Hier ligt de kiem van hetgeen we inmiddels hebben opgebouwd", vertelt Marc Vereecke.


GROOT STUKWERKVemaro

Eenmaal in Roeselare besloot Marc zich te focussen op groter stukwerk. “Ik zag daar toen meer mogelijkheden in. De vraag naar groot stukwerk was immers groot en het aantal aanbieders gering. Daarnaast was er redelijk wat concurrentie op de markt van kleinere stukken. Door in te zetten op groot stukwerk, elimineerde ik de groep die vooral met kleinere stukken aan de slag ging."


GEEN SERIEWERK

De visie van Vemaro is om zo weinig mogelijk seriewerk uit te voeren. Daar heeft het bedrijf zo zijn redenen voor. “Ik werk graag aan iets waar ik voldoening uit kan halen. Bovendien zijn grote stukken vaak verschillend van elkaar, waardoor seriewerk niet altijd mogelijk is."
“Onze activiteiten bestaan uit frees- en laswerk. Vandaag is het te moeilijk om alle bewerkingen onder één dak te verzamelen, dus is deze specialisatie noodzakelijk", gaat Marc Vereecke verder.


CONCURRENTIE

“Wij zijn zeker niet de enige speler die groot stukwerk aanbiedt. Door de crisis van een tiental jaar terug zijn veel bedrijven beginnen over te schakelen. Het seriewerk vertrok massaal naar lagelonenlanden, waardoor bedrijven in onze contreien gedwongen werden om te heroriënteren. Zonder het te beseffen, heb ik indertijd de goede keuze gemaakt om meteen in te zetten op groot stukwerk."

“Het bewerken van grote stukken vraagt geduld. Sommige stukken vragen minstens 2 weken freeswerk en 400 uur laswerk"

FAMILIEBEDRIJF

Door de jaren heen bleef Vemaro groeien en begon het steeds grotere stukken te bewerken. Marc Vereecke werd genoodzaakt op zoek te gaan naar een extra locatie. Hierbij liet hij zijn oog vallen op een vestiging in Estaimpuis. “Hier was er genoeg ruimte voor een nieuwe vestiging en het is bovendien op een steenworp afstand van Vlaanderen", vertelt de zaakvoerder. “De uiteindelijke bouw verliep in twee fases. Verder uitbreiden gaan we met mezelf aan het hoofd waarschijnlijk niet meer doen. Binnen een aantal jaar zou ik het dagelijkse bestuur van Vemaro graag aan mijn kinderen doorgeven. Mijn dochter is Master in de accountancy en mijn zoon studeert aan de VIVES hogeschool een metaalgerichte richting. De combinatie van de zoon die het atelierwerk doet en de dochter die zich ontfermt over het papierwerk, zou dus ideaal zijn. Ikzelf zou op de achtergrond mee de richting van Vemaro bepalen."


PORTAALFREESMACHINE VAN 30 METERVemaro

Aangezien de activiteiten voornamelijk bestaan uit frees- en laswerk, bestaat het machinepark van het bedrijf voornamelijk uit freesmachines. “De meest recente aankoop is een portaalfreesmachine van 30 meter met ingebouwde draaitafel van 6 meter. Voordien was het maximumbereik 20 meter. Door dat beperkte bereik kon ik niet alle aangeboden stukken bewerken. De grotere freesmachine moest er dus komen."


Geduld

“Grote stukken vragen om geduld. We zijn momenteel bezig aan een stuk waar we 400 uur laswerk aan hebben, een deel met de hand, een deel onder poederdek. Bovendien moet er minimaal twee weken freeswerk aan gebeuren. Dit soort stukken zijn een werk van lange adem."

“Een goede stielman komt nooit zonder werk te zitten"

DIGITALISERING

“We proberen als bedrijf mee te zijn op alle vlakken, ook wat betreft digitalisering en automatisatie. We gebruiken een softwarepakket waarbij we alles voorbereiden en waarbij we bewerkingen kunnen simuleren. Een grote troef, want toen ik begon, werkte ik zonder computer. Tegenwoordig zijn alle machines computergestuurd en volgen we die trend", licht Marc Vereecke toe.


KLANTENBESTANDVemaro

Het bedrijf levert stukwerk aan allerhande sectoren. Van de voedingsindustrie tot bruggenbouwers en offshore of de scheepsvaartindustrie. “Ik richt mijn pijlen niet op een beperkt aantal klanten. We proberen ervoor te zorgen dat één klant niet meer dan 20% van onze omzet uitmaakt. Te veel afhankelijk zijn van één speler is volgens mij niet gezond."


PERSONEEL

Momenteel heeft Vemaro een personeelsbestand van vijftien mensen over de twee verschillende vestigingen. “Het is niet altijd eenvoudig om geschikt personeel te vinden. In Estaimpuis werken vooral Fransen van net over de grens, evenals werkkrachten uit Oost-Europa. De Vlaamse werknemers willen steeds vaker bureauwerk uitoefenen, waardoor we als werkgever genoodzaakt zijn om personeel van buiten onze landsgrenzen aan te werven. Vaak zijn die mensen goed opgeleid, omdat ze in hun thuisland nog ruim de tijd krijgen om hun metier onder de knie te krijgen."


OVERHEIDSSTEUN

Ook Marc Vereecke vindt dat er iets meer Vlaamse steun voor de metaalsector zou mogen zijn. “De Vlaamse subsidiëring richt zich alleen op innoverende hightech bedrijven. Bedrijven zoals Vemaro krijgen geen deel van de koek. In Wallonië liggen de kaarten anders. Daar worden de investeringen van bedrijven meer ondersteund. Het is deels daarom dat ik een tweede vestiging over de taalgrens heb geopend. De investeringen die we in Estaimpuis doen, worden gerugsteund door de Waalse overheid. We zijn niet de enige die om die reden vestigingen opent net over de Vlaamse grens. Estaimpuis ligt overigens op een boogscheut van onze vestiging in Roeselare, de keuze was dus vrij logisch", sluit Marc Vereecke af.

VEMARO

VEMARO

RUE DU QUAI 0/S/N
7730 ESTAIMPUIS
+3251242388
+3251207004