naar top
Menu
Logo Print

CNC EN CONVENTIONEEL COMBINEREN?
PERFECTE OPLOSSING VOOR KLEINE SERIES

CRISPYN MACHINES LEVERT U DE UNIEKE PROTOTRAK MACHINES

Crispyn Machines CNC ConventioneelWanneer u vaak enkelstuks of eenvoudige bewerkingen op een conventionele draaibank of freesmachine uitvoert, maar u sneller te werk wil gaan of complexere materie wil vervaardigen, dan zijn de ProtoTRAK machines dé oplossing. De machines van Britse makelij kunnen zowel manueel als CNC-gestuurd werken. Enerzijds kunt u met de handwielen perfect manueel draaien en frezen, anderzijds kunt u met een eenvoudige Nederlandstalige programmatie de machines volledig automatisch gestuurd te werk laten gaan.

 


CRISPYN MACHINES

De passie voor metaalbewerkingen stroomtde familie Crispyn al drie generaties lang door de aderen. Adolph Crispyn was eenvan de sterke krachten bij ACEC Gent, waar machines van Deckel (momenteel DMG Mori) werden vervaardigd. Ook zoon Wilfried Crispyn had een voorliefde voor metaal, en besloot in 1982 om Crispyn Machines op te richten. Hij richtte zich initieel op herstellingen en revisies. In 1994 hielp huidig zaakvoerder Jan Crispyn mee in de zaak om zelf frees- en draaiwerken uit te voeren en mee de revisies te verzorgen. Steeds meer werd aan handel gedaan, waarna werd ingezet op de verkoop van conventionele draai- en freesmachines, naast de revisie-, onderhouds- en herstellingswerken. Anderhalf jaar terug heeft Jan Crispyn het gamma uitgebreid met enkele unieke machines van ProtoTRAK.


PROTOTRAK

Crispyn Machines CNC Conventioneel
In de showroom van Crispyn Machines worden ook demo’s van de ProtoTRAK machines gegeven

Door de jarenlange ervaring voelt Jan Crispyn als geen ander wat er speelt op de markt. “Wanneer mensen noodgedwongen moeten vernieuwen, botsen bedrijven op enkele problemen: kopen we een nieuwe conventionele machine of investeren we in een CNC-gestuurd bewerkingscentrum?
Nieuwe generaties maken bedenkingen bij de conventionele technieken en investeren te vaak en te snel in te dure volautomatische CNC-machines", vindt Jan Crispyn. “De ProtoTRAK machines combineren de twee, en net daarom is het ProtoTRAK verhaal uniek. Bij deze machines kan er namelijk voor worden gekozen om machines CNC-gestuurd te laten produceren, maar er kan ook eenvoudig conventioneel worden bewerkt. Het beste van twee werelden in één machine, en dat maakt ProtoTRAK ideaal voor stukwerk en kleine seriewerken."


Conventioneel

Wanneer u de ProtoTRAK conventioneel gebruikt, verschilt dat in de praktijk niet met een andere conventionele freesmachine of draaibank. “De look-and-feel is dezelfde, de handwielen staan waar ze horen te staan en de machine draait op exact dezelfde manier als een conventionele werkbank met digitale uitlezing."


Cnc-gestuurd

Crispyn Machines CNC ConventioneelNu komt echter de sterkte van het ProtoTRAK verhaal: dezelfde machine kan eveneens CNC-gestuurd bewerken. “De sturing maakt het verschil met andere bewerkingscentra. Mensen denken al te vaak dat CNC een ingewikkelde programmatie vraagt, maar bij ProtoTRAK ligt dat helemaal anders. De sturing is ongelooflijk eenvoudig, het is een dialoogsturing met bijzonder weinig toeters en bellen. Je moet niets kennen van CNC-sturingen om de ProtoTRAK te programmeren. Het is een door ons naar het Nederlands vertaalde sturing die u bij de hand neemt en de essentiële gegevens laat invullen. Er zijn geen beperkingen ten opzichte van elke andere CNC-gestuurde machine. Elk complex werkstuk kan vliegensvlug worden gemaakt. Met een freesmachine cirkels frezen, gatenpatronen boren, een kamer frezen enzovoort, met een draaibank een cone draaien, profielen draaien, conische schroefdraad snijden, met ProtoTRAK heeft u al deze mogelijkheden, zonder dat u moet gaan rekenen. Het systeem stelt de vragen en u vult de gegevens in. U kunt het resultaat zelfs simuleren op het beeldscherm. En ook al ben je dan nog niet zeker, in de 'volgen'-modus werkt uw machine de cyclus af aan de snelheid waarmee je aan het handwiel draait. Wanneer u alsnog G- of M-codes wil gebruiken, dan kan dat. De machines kunnen alle bestanden lezen en uitvoeren. Het is een uniek systeem", zegt Jan Crispyn.


Snelheid

Met de ProtoTRAK machines werk je altijd sneller dan met conventionele machines en kunt u ook complexere stukken vervaardigen. “Programmeren is in veel gevallen een vies woord, maar hier is het zo eenvoudig en snel. Deze machines zijn vooral geschikt voor enkelstuks of kleine series. De programmeertijd bedraagt zelden maar meer dan tien minuten. Mensen die dagelijks conventioneel draaien of frezen hebben dus alle baat bij deze machines."


Verhoog uw winst drastisch

“De hoogste kost bij het maken van een werkstuk is de loonkost. Met een gemiddelde loonkost van € 55.000 per jaar, heeft iedereen er belang bij zijn tijd zo efficiënt mogelijk in te zetten. Zo is de meerprijs van een ProtoTRAK gegarandeerd binnen één jaar terugbetaald. De machines werken immers vier tot tien keer sneller dan een conventionele machine. De prijs van de uitrusting is slechts een fractie in vergelijking met de loonkost. Bovendien is de tijd van elke vakman schaars."


Veiligheid

Ook qua veiligheid beschikt ProtoTRAK over alle troeven. “Om manueel te draaien kan de grote kap open blijven, zodat het werkstuk steeds zichtbaar is. Wanneer ervoor gekozen wordt om CNC te bewerken, dan gaat de grote kap dicht en blijven alle spanen en, misschien nog belangrijker, de koeling in de machine. De freesmachines zijn voorzien van een omkasting waardoor ook hier alles op een veilige manier kan verlopen en waarbij de operator steeds het stuk kan blijven zien. Op die manier hebt u steeds een propere en veilige werkplaats."


KLANTEN

Crispyn Machines CNC Conventioneel
De ProtoTRAK machines kunnen zowel conventioneel worden bediend als CNC-gestuurd werken

De klanten van Crispyn Machines zijn heel uiteenlopend. “We leveren onze machines niet veel aan pure verspaningsbedrijven, maar vaak aan bedrijven die stukwerk en kleine series moeten bewerken. Vandaag is het als fabrikant bijzonder belangrijk om flexibel te zijn naar klanten toe. Ze kloppen aan voor slechts één stuk, waardoor vaak de planning helemaal overkop moet worden gehaald. Wel, daarvoor zijn deze machines perfect", zegt Jan Crispyn. Crispyn luistert steeds naar de klant en hoort wat de noden zijn. “Als de klant op zoek is naar een machine om series van meer dan 2.000 stuks te draaien, dan verwijzen we hen graag door naar een volledig automatische machine. De ProtoTRAK machines zijn echt weggelegd voor bedrijven die enkelstuks nodig hebben én flexibel op de markt moeten staan."


SERVICE

Crispyn geeft naast een uitstekende onderhoudsservice ook één dag gratis opleiding. Bedrijven die een aankoop van een ProtoTRAK overwegen kunnen eerst kennismaken met een demo in de showroom van Crispyn Machines. De mensen van Crispyn Machines komen ook eventueel de sturing demonstreren bij u op de werkvloer.

XYZ MACHINES
Crispyn Machines is exclusief verdeler in België in Nederland van het Britse XYZ Machines. XYZ ontwikkelt al dertig jaar machines voor het Britse eiland. Steeds meer wil het bedrijf de stap naar het Europese vasteland zetten. Het bedrijf leverde al 20.000 machines in het Verenigd Koninkrijk en heeft de capaciteit om meer dan honderd machines per maand te monteren en te leveren.
XYZ Machines neemt de volledige ontwikkeling en samenstelling van de ProtoTRAK machines voor zijn rekening en beschikt steeds over voldoende stockvoorraad waardoor machines onmiddellijk leverbaar zijn. Naast op het ontwikkelen van machines zet het bedrijf ook vol in op een doorgedreven service.

CRISPYN MECHANICS

CRISPYN MECHANICS

AMBACHTENLAAN 3
9990 MALDEGEM
+3250715272
+3250719673