naar top
Menu
Logo Print

China belast Europees staal

Invoerheffingen op staal uit Japan, Zuid-Korea, Indonesië en de EU
magazine

China heeft invoerheffingen gelegd op staalproducten uit de Europese Unie, Japan, Zuid-Korea en Indonesië. China verdenkt deze landen ervan staal te dumpen. Het Chinese ministerie van Handel besloot om heffingen op te leggen van 18 tot 103 procent. Zo geldt voor Europees staal een invoerbelasting van 43 procent en krijgen Koreaanse bedrijven 103 procent op hun bord. Vorig jaar begon de Chinese overheid een onderzoek nadat een Chinees staatsbedrijf, Shanxi Taigang Stainless Steel, een klacht had ingediend. Daaruit blijkt dat Chinese staalindustrie ‘aanzienlijke schade’ heeft opgelopen doordat andere landen hun staal dumpen, omdat de Chinese import van roestvast staal vorig jaar flink steeg, met maar liefst 54 procent, tot 1,85 miljoen toen.
China is ’s werelds grootste producent van rvs: het maakte in 2018 bijna 27 miljoen ton. De VS zorgde vorig jaar voor flinke verschuivingen op de internationale staalmarkt, toen het de eigen staalindustrie begon te beschermen met invoerheffingen. Hierdoor werd niet alleen China getroffen, maar ook traditionele bondgenoten zoals de Europese Unie.
De EU had vorig jaar al invoerheffingen op Chinees staal ingevoerd, omdat China in Europa staal voor gebouwen, huishoudelijke en medische apparatuur en voor de auto-industrie onder de marktprijs zou hebben verkocht.
De nieuwe maatregel van China richt zich op roestvrij stalen balken, platen en rollen. Die worden bijvoorbeeld verwerkt tot schepen, containers, spoorrails of in de petrochemische of olie-industrie. De landen van de G20 proberen de wereldwijde overproductie van staal aan te pakken met overleg, maar dat levert nog weinig op. Volgens de World Steel Association werd er vorig jaar 1,8 miljard ton ruw staal geproduceerd, 4,6 procent meer dan een jaar eerder. Ook de Oeso waarschuwde in maart voor een ‘ernstige en aanhoudende overcapaciteit’, die versterkt wordt door de lage groeiverwachtingen van de wereldeconomie, de vertragende vraag naar staal en de onveranderde productiecapaciteit.