naar top
Menu
Logo Print

FACE wil Europese invoertarieven op ruw aluminium opheffen

Tarieven kostten downstream-aluminiumsector in EU tot 18 miljard euro
magazine

De Federatie van Aluminiumverbruikers in Europa (FACE) heeft een campagne gelanceerd om aan Europa te vragen de invoertarieven op primair en ruw aluminium op te heffen. Hoewel Europa een groeiende netto-importeur van ruw aluminium is, die meer dan 74% van zijn vraag via de invoer dekt, variëren de invoertarieven tussen 3 en 6%. Ter ondersteuning van deze campagne heeft FACE een studie gepubliceerd in opdracht van de LUISS-universiteit in Rome, waarin werd berekend dat de handhaving van de invoertarieven op ruw aluminium tussen 2000 en 2017 tot 18 miljard euro extra kosten voor de downstream-aluminiumsector van de EU heeft geleid.
De downstreamsector is goed voor 92% van de werkgelegenheid en 70% van de omzet van de aluminiumindustrie in de EU. Het invoertarief is vernietigend voor een industrie met lage marges, waar ruw aluminium meer dan 50% van de productiekosten uitmaakt.
Hoewel de 6 %-invoertariefstructuur voor ruw aluminium werd ingevoerd om de producenten in de EU te beschermen, blijkt uit de studie dat deze de structurele achteruitgang van de Europese smelterijen door sluitingen en desinvesteringen door grote productiegroepen niet heeft voorkomen. Sinds 2008 heeft Europa 30% van zijn productiecapaciteit voor primair aluminium verloren. Dat nu is teruggebracht tot 2 miljoen ton per jaar, en grote producenten hebben zich niet gehouden aan hun beloften om banen te behouden en te investeren in centra voor onderzoek en ontwikkeling.
"Niet alleen betalen de aluminiumconsumenten in de EU meer dan zou moeten, maar ze ‘subsidiëren’ ook ongewild producenten uit de EU. Deze situatie is onrechtvaardig, destructief en kan niet langer ongecontroleerd blijven", aldus Mario Conserva, secretaris-generaal van de FACE.
FACE roept de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie op om een besluit te nemen over de volledige schorsing (zeroing) van de invoertarieven op ruw aluminium.