naar top
Menu
Logo Print

Experten bekronen winnaars Metal3D Challenge

Organisatoren Vives en Flam3D positief over grote belangstelling
magazine

Op 22 mei vond op de Advanced Engineering beurs in Gent de prijsuitreiking van de Metal3D Challenge plaats, georganiseerd door Hogeschool Vives en Flam3D. De deelnemers werden ingedeeld in 3 categorieën: studenten, makers en bedrijven. De inzendingen werden door een jury van experten beoordeeld op het vlak van creativiteit, haalbaarheid en het toepassen van de voordelen van 3D-printen.

In de categorie 'Studenten' mochten Tom Hubrecht en zijn team de prijs ontvangen met de 'Silversplint'. Dat is een medisch hulpstuk dat personen met het syndroom van Ehlers-Danlos meer stabiliteit in hun vingers moet geven. De 'splints' zorgen ervoor dat overstrekking of ontwrichting van de vingers wordt tegengehouden zonder de bewegingsvrijheid van de vingers te beperken.

Bij de makers kwam Brecht Halsberghe als winnaar uit de bus. Hij ontwierp adaptersystemen die het toelaten om op een aerodynamische fiets onderweg de zadelpositie te wijzigen van koersfiets naar triatlonfiets. Zo blijft de afstand ongewijzigd van de trappers tot de bovenkant van het zadel. Bovendien maakt het ontwerp het mogelijk om snel aero-bars (voor triatlon) op een racestuur te monteren.

De jury koos onder de bedrijven voor Vandewiele als winnaar. Zij creëerden een geoptimaliseerd onderdeel voor een weefmachine. Het originele onderdeel werd samengesteld met freesonderdelen en gelaserde plaatstukken. Marnix Carlier maakte daarvan een herontwerp om de afblaas- en zuigmond telkens in één onderdeel te printen. Daardoor werd het stuk compacter en goedkoper, realiseren ze een betere luchtflow en kunnen de onderdelen na het printen direct worden gemonteerd.

De winnaars kregen onder andere een print van hun winnende ontwerp. Bovendien worden duplicaten van de ontwerpen doorheen het jaar meegenomen naar verschillende Europese vakbeurzen zoals RapidPro en Formnext. Daar worden ze ter beschikking gesteld met de hulp van de sponsors.

Tim Claeys, opleidingshoofd van de opleiding ontwerp- en productietechnologie aan de Vives Kortrijk, is tevreden over de belangstelling: “Als Hogeschool is het één van onze doelstellingen om nieuwe technologieën uit te dragen. Met de Metal3D Challenge is dit alvast goed gelukt. De wedstrijd daagde de deelnemers uit om het beste van zichzelf te geven. Deelnemende studenten, makers en bedrijven hebben doorheen het wedstrijdverloop nieuwe ontwerpmogelijkheden kunnen ontdekken."
Kris Binon, directeur van Flam3D, was aangenaam verrast met de brede interesse in de wedstrijd. "Ontwerpen voor metaal 3D-print is geen ‘standaardcompetentie’. We wisten dat we een gok waagden door een wedstrijd te organiseren in dit high-end segment. Als medeorganisatoren zij we blij dat er veel respons was en dat we met deze wedstrijd het belang van de technologie echt in de kijker hebben kunnen plaatsen.”