naar top
Menu
Logo Print

ASML slachtoffer van spionage

Grootste geval van spionage bij Nederlands bedrijf
magazine

ASML, de Nederlandse fabrikant van machines om chips te produceren, heeft honderden miljoenen euro’s schade geleden door de diefstal van bedrijfsgeheimen. De krant Het Financieele Dagblad spreekt van de grootste spionage ooit bij een Nederlands bedrijf.
Spionnen hadden als ASML-medewerkers jarenlang toegang tot de interne netwerken in de vestiging in het Amerikaanse San Jose. Ze maakten daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buit. De diefstal gebeurde in opdracht van XTAL, een concurrent van ASML.
XTAL kon de gestolen kennis snel verwerken en kaapte een jaar later al grote klanten weg bij ASML, waaronder de elektronicagigant Samsung. ASML heeft geen harde bewijzen gevonden voor de betrokkenheid van de Chinese staat bij het Amerikaanse XTAL, dat in december het faillissement aanvroeg. Het FD heeft echter ontdekt dat XTALs Chinese moederbedrijf Dongfang Jingyuan banden heeft met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het ontvangt staatssteun voor een project om de Chinese positie op de chipmarkt te verstevigen op terreinen waar ASML wereldleider is. Een rechter in Californië veroordeelde concurrent XTAL eind 2018 tot het betalen van een schadevergoeding van 223 miljoen dollar aan ASML. ASML bevestigde te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers en benadrukt dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China.