naar top
Menu
Logo Print

Eerste test voor universele machine-interface met succes geslaagd

Vol gas naar een gemeenschappelijke taal voor werktuigmachines
magazine

Umati (universele machine-interface) heeft een nieuwe stap in de richting van een algemeen aanvaarde standaard gezet. VDW, de Duitse vereniging van machinebouwers en de OPC Foundation richten een zogenaamde Joint Working Group op.
"De groep zal in januari 2019 van start gaan", meldt Dr. Alexander Broos, projectmanager voor umati bij de VDW. "Geïnteresseerde leden van de OPC Foundation, de VDW of aangesloten verenigingen die willen meewerken aan de gezamenlijke ontwikkeling van umati naar een zogenaamde Companion Specification of the OPC Foundation zijn welkom om contact met ons op te nemen." Op deze manier wil de VDW ervoor zorgen dat de wereldwijde behoeften van klanten en machinefabrikanten in de standaard zijn opgenomen. Dit verhoogt de acceptatie van umati als wereldwijd geaccepteerde connectiviteitsstandaard.
Zoals gebruikelijk bij internationale standaarden, wordt een concept van umati aan het (professionele) publiek gepresenteerd voor inspectie, feedback en commentaar. Na een deadline worden de ontvangen opmerkingen zoveel mogelijk verwerkt, zodat een definitieve norm kan worden aangenomen. De eerste cruciale test van umati is met grote belangstelling geslaagd in een showcase tijdens de AMB beurs in Stuttgart. 15 machines van negen fabrikanten met vijf besturingsplatforms werden met talrijke communicatiepartners verbonden. De uitwisseling van gegevens was gebaseerd op een uittreksel van de eerste parameterset die tot dan toe gezamenlijk was gedefinieerd. De deelnemende bedrijven melden dat het opzetten van het communicatienetwerk 8 tot 16 uur in beslag nam. De volgende belangrijke mijlpaal voor umati is de presentatie van een uitgebreidere showcase op EMO Hannover 2019.
“Op 's werelds grootste vakbeurs voor metaalbewerking willen we een aanzienlijk groter aantal internationale partners presenteren die deelnemen aan umati", kondigt Broos aan. Daarvoor voert de VDW intensieve gesprekken met de belangrijkste marktpartners over de hele wereld.