naar top
Menu
Logo Print

Duitse industrie voor machinegereedschappen op koers voor recordjaar

Toch ook voor het eerst in meer dan een jaar daling van orders
magazine

De Duitse machinegereedschapsindustrie stevent af op een recordjaar op het vlak van productie en orders. In de eerste negen maanden van 2018 stegen de binnenlandse bestellingen met twintig procent, de buitenlandse met één procent. De orders kenden een stijging van zeven procent. De laatste maanden van dit jaar trekken de lijn echter niet door. “Voor het eerst in meer dan een jaar zien we een lichte daling van de orders”, vertelt Wilfried Schäfer, directeur van de Duitse vereniging van machinebouwers VDW. “De orders in het derde kwartaal van 2018 waren twee procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt enerzijds door de vertraagde wereldeconomie met een stagnerende groei op de markten buiten de eurozone en anderzijds door de sterke binnenlandse vraag in de tweede helft van 2017. Ook de stijgende olieprijzen, handelsconflicten en het toenemende protectionisme zijn de industrie niet ten goede.”
Het personeelsbestand blijft echter wel op recordniveau, met 73 700 werknemers in augustus dit jaar. Met 95 procent was er in oktober 2018 bijna volledige benutting van de capaciteit. De laatste keer dat zulke hoge niveaus werden geboekt was in juli 2012. "Knelpunten in medewerkers, capaciteit en materialen zijn nog steeds de meest genoemde uitdagingen voor bedrijven", aldus Schäfer.
In de eerste negen maanden van 2018 steeg de omzet met 13 procent, zo blijkt uit onderzoek van de VDW. "Die groei zal in de loop van het jaar niet kunnen worden volgehouden, omdat de productie eind 2017 omhoogschoot", aldus Schäfer. De sterke groei heeft de vereniging er echter toe aangezet haar productieprognose met nog eens een procentpunt te verhogen. De VDW verwacht nu dat de productie met 8 procent zal groeien tot meer dan 17 miljard euro in 2018.