naar top
Menu
Logo Print

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018

Ook British Airways, Tata Steel, Het Kaaspakhuis, de Zandhazenbrug en het Gelderhuis vallen in de prijzen
magazine

De stichting Bouwen met staal heeft op de Nationale Staalbouwdag de winnaars bekend gemaakt van de tweejaarlijkse Nationale Staalprijs en Nationale Duurzaamheidsprijs Staal.
Vijf projecten kregen een Nationale Staalprijs toegekend van de jury, één per categorie.
In de categorie Utiliteitsbouw kwam de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways als winnaar uit de bus voor de i360, een 158 meter hoge stalen uitkijktoren aan de kust van de stad Brighton. Voor het onderdeel Industriebouw was het Nederlandse Tata Steel de beste inzending, met zijn CIV100-3, voor het maken van een derde continu-gietmachine. In de rubriek Woningbouw mocht Het Kaaspakhuis uit Gouda de prijs in ontvangst nemen dankzij de indrukwekkende stalen constructie in het midden van het huis. De winnaar van de vierde categorie, Infrastructuur, was de Zandhazenbrug in Muiderberg. Van de 27 inzendingen bleek de langste spoorbrug van Nederland met een hoofdoverspanning van maar liefst meer dan 250 meter de beste volgens de jury.
De laatste categorie van de Nationale Staalprijs, karakteristieke stalen bouwdelen, ging naar het dak van het Gelderhuis in Arnhem, dat een combinatie van renovatie en nieuwbouw is.
Naast de Staalprijzen werd ook de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal uitgereikt aan de Tijdelijke Rechtbank van Amsterdam. Volgens de jury voldoet het gebouw dankzij een ingenieuze remontabele staalconstructie aan de vraag naar een interimgerechtsgebouw dat met het hoogste comfort- en veiligheidseisen.
De stichting Bouwen met Staal organiseert de Nationale Staalprijs elke twee jaar, als waardering voor inspirerende toepassingen van staal in de bouw. Aan de Nationale Staalprijs 2018 hebben in totaal 120 projecten deelgenomen. Ze zijn in 2017 of 2016 opgeleverd of in gebruik genomen, in Nederland of in het buitenland. Bij buitenlandse projecten zijn minimaal twee Nederlandse projectpartners betrokken. Meer informatie over alle projecten vind je op www.nationalestaalprijs.nl.

Foto: Jannes Linders