naar top
Menu
Logo Print

Politieke onrust na importheffingen

Trump weigert gezamelijke verklaring van G7 te ondertekenen
magazine

Begin juni kwamen de leiders van de G7, de belangrijkste industriestaten, samen voor hun jaarlijkse top. De sfeer tussen de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada was koel, mede door de invoerheffingen van president Trump op staal en aluminium.

David Criekemans, professor internationale politiek aan de Universiteit van Antwerpen, liet in een interview met journalist Ruth Joos in De Wereld Vandaag op Radio 1 verstaan dat we op een kantelpunt zijn gekomen. “We hebben allemaal lang gedacht dat het principe van ‘America First’ meeviel, maar nu gaan we zien wat de unilaterale handelingen van de Verenigde Staten echt zullen betekenen op vlak van veiligheid en economie. Het is nog maar de vraag wat dit zal betekenen voor de nieuwe internationale orde.”

Volgens Criekemans gaat het hierbij niet alleen over het klimaatakkoord, maar ook de Irandeal van een maand geleden, waarbij de Verenigde Staten extra territoriale sancties zouden opleggen aan Europese bedrijven als ze handel zouden voeren met Iran. Daar is de laatste weken ook nog eens de invoerheffing op staal en aluminium bijgekomen. “Met andere woorden, de spanning op de top was te snijden”, klinkt het. “Als gevolg van die handelsbarrières is het belang van die dossiers ook gestegen. Enerzijds gaat het om het verdedigen van het multilateraal systeem, maar anderzijds wil men proberen te verhinderen dat het internationaal systeem er één wordt van protectionisme. De overige G6-landen proberen de wereld van vrijhandel voor een stuk te beschermen.”

Na afloop van de top kwam de G7 met een gezamenlijke verklaring, die president Trump uiteindelijk weigerde te ondertekenen. In de verklaring engageerden de landen zich om onder meer invoerrechten en overheidssubsidies te beperken en ‘te blijven strijden tegen het protectionisme’. Reden voor de weigering zou de ‘valse verklaring’ zijn van de Canadese premier Justin Trudeau, die tijdens een persconferentie na afloop van de top had gezegd dat de Canadese tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht zouden gaan vanaf 14 juli. Het is de eerste keer in de ruim veertigjarige geschiedenis van het forum van de belangrijkste industrielanden, dat een van de leden zijn steun voor een verklaring intrekt.

De Republikeinse senator John McCain heeft Trump ondertussen terechtgewezen. “Aan onze bondgenoten: de meerderheid van de Amerikanen blijft voorstander van vrijhandel, globalisering en blijft allianties steunen, gebaseerd op 70 jaar van gedeelde waarden. De Amerikanen steunen jullie, ook al doet onze president dat niet.”