naar top
Menu
Logo Print

Boze reacties bij wereldleiders na Amerikaanse importheffingen

Premier Michel: "Dit is een zwarte dag voor de vrije handel"
magazine

Sinds 1 juni heffen de Verenigde Staten importtarieven van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium. Dat betekent een einde aan een tijdelijke vrijstelling van twee maanden voor de Europese Unie, Mexico en Canada. In een telefoongesprek met Trump noemde president Emmanuel Macron het besluit “illegaal en een vergissing”. Macron vertelde het Amerikaanse staatshoofd ook dat de Europese Unie “hard en proportioneel” zal terugslaan, iets wat ook Duits bondskanselier Angela Merkel zei.
Premier Charles Michel reageerde vrijdag eveneens misnoegd op de Amerikaanse beslissing. “Dit is een zwarte dag voor de vrije handel”, zei hij. We staan in contact met de Europese Commissie om tegenmaatregelen te nemen. Het is onaanvaardbaar dat wij met de VS moeten onderhandelen met het mes op de keel. In onze geschiedenis was de VS een belangrijke partner op alle niveaus, maar de laatste maanden neemt de VS meer en meer unilaterale beslissingen met een potentieel zwaar negatief effect voor de Europese Unie en voor België.’'
Ook Canada en Mexico worden getroffen door het Amerikaanse besluit en reageren scherp. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Videgaray kondigde aan dat Mexico de invoerrechten zal verhogen voor onder meer Amerikaans staal, varkensvlees, druiven, bosbessen en kaas. Ook Canada komt met eigen importheffingen. Vanaf 1 juli heft het belastingen op Amerikaans staal, aluminium, whiskey en yoghurt. “Canada levert allang het aluminium en staal voor Amerikaanse vliegtuigen en tanks. Dat we door de VS plots worden gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid is onbegrijpelijk”, zei de Canadese premier Justin Trudeau.