naar top
Menu
Logo Print

AKL 2018 overzicht: Lasers veroveren grootschalige productie

Het Internationale Laser Technologie Congres lokte weer veel interesse
magazine

Van 2 tot 4 mei vond in Aken het Internationaal Laser Technologie Congres AKL plaats. Bezoekers konden zich daar informeren over de huidige technologieën, toepassingen en innovaties in de wereld van de lasertechnologie.
Het congres begon met twee presentaties over "Process Control" en "Laser Additive Manufacturing" van Thomas Grünberger (Plasmo Industrietechnik) en Michael Ungers (Sansonic MI).
Op 3 en 4 mei was er de Laser Technologie Conferentie, met als aandachtspunten lasermateriaalverwerking op macro- en microniveau en laserstraalbronnen. Daar kwamen ook vier sprekers aan het woord die elk vijf elementen presenteerden die belangrijk zijn voor de toekomst van de industriële lasertechnologie. Peter Leibinger (Trumpf) sprak over de druk van de harde concurrentie als stimulans voor innovatie. Mark Sobey van Coherent Inc. schetste een optimistisch beeld van de toekomstige lasermarkt door te verwijzen naar smartphones en smartcars. Verder voegde Evgene Scherbakov (IPG Laser) succesrecept van verticale integratie toe en tot slot presenteerde Qitao Lue de Chinese lasermarkt als zowel de grootste uitdaging als de grootste kans voor laserfabrikanten in de toekomst.
Op de laatste avond werd het Integrated Interdisciplinary Institute, oftwel I3, voorgesteld. Daar zullen onderzoekers van 17 instituten uit 6 faculteiten van de Universiteit van Aachen samen onderzoek doen naar het gebruik van de unieke fysische eigenschappen van fotonen voor de productie van de toekomst. Een van de laatste sessies van de conferenties was gewijd aan kwantumtechnologieën. Robert Rölver (Bosch) mocht uitleg geven over zijn ervaringen met die technologie voor de toekomst.