naar top
Menu
Logo Print

Vlaamse bedrijven investeren te weinig in Industry 4.0

Toch zien bedrijven Industry 4.0 als een positieve evolutie
magazine

Uit een enquête van het Industrieforum van Voka–Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bij 45 industriële bedrijven blijkt dat er maar tussen de 0 en 4 % van het R&D-budget aan Industry 4.0 gerelateerde technologieën gespendeerd wordt. In landen zoals de Verenigde Staten en Duitsland ligt dat tussen de 10 en 19%. Internationaal onderzoek wijst uit dat bedrijven 18% van het R&D-budget moeten investeren om mee te zijn met Industry 4.0.
•Volgens 84% van de bevraagde bedrijven zal Industry 4.0 een positieve impact hebben op onder meer de productiviteit, kwaliteit, reactietijd en efficiëntie. Dat maakt Vlaanderen optimistischer dan de Verenigde Staten, Duitsland en Japan.
•37 van de 45 bedrijven uit de enquête vinden Industrie 4.0 een manier om voor een groot stuk de hoge loonkost te compenseren, omdat er sneller ingespeeld kan worden op situaties. Zo worden de kosten gereduceerd terwijl er een betere kwaliteit geleverd wordt.
•14 van de 45 bedrijven die Industry 4.0 implementeren, verwachten een groei in verkoopinkomsten. In tegenstelling tot de VS, Duitsland en Japan vreest de Vlaamse industrieel minder nieuwe concurrentie vanuit andere sectoren.
•Slechts iets meer dan de helft van de bedrijven vindt dat ze voldoende investeren in Industry 4.0.
•Een derde van de bevraagden vindt dat een hoger niveau aan investeringen nodig is en denkt dat subsidies en/of belastingvoordeel voor gerichte investeringen daarbij kunnen helpen.
De belangrijkste belemmering voor een doorgedreven digitalisering is het vinden van experten voor de analyse en interpretatie van big data en complexe datasets. Ook het coördineren en implementeren van acties binnen de verschillende eenheden van de organisatie is een struikelblok. Beveiliging is voor de bedrijven minder belangrijk. Zij zijn beter voorbereid op het opzetten van data-security en minder op vlak van data-architectuur en het implementeren van innovaties.