naar top
Menu
Logo Print

Q-Fin installeert eerste drie Super Edge Rounder-machines

Radius 2-afronding nu ook mogelijk op plaat in één doorgang
magazine

In juni heeft Q-Fin zijn eerste drie SER600-machines bij klanten geïnstalleerd. Ze waren al verkocht nog voor ze gebouwd waren. Er is een grote behoefte aan de ontbraammachine, die in één doorgang een Radius 2 kan slijpen op metalen plaatdelen tot 600 mm breed.
“De markt zit hier echt op te wachten, en dan vooral de staalverwerkers met dikkere laser-, plasma- en autogeen gesneden producten die verzinkt en/of gepoedercoat dienen te worden”, aldus Q-Fin product manager Joost Kouwenbergh. “Zij worden steeds meer geconfronteerd met de R=2-afrondingsnorm, bijvoorbeeld bij constructies voor de overheid of in de petrochemische industrie. Met de SER600 spelen we daar op in door een Radius 2 op staal te behalen.”
“Een Radius 2 betekent een optimale kantendekking”, legt service engineer Erik Cox uit. “De afronding is zodanig dat een lak- of zinklaag op de hoeken net zo hecht is als elders op het product. Daardoor voorkom je oxidatie. Corrosie betekent altijd extra onderhoudskosten en het kan ook gevaar opleveren omdat het de stabiliteit van een product kan aantasten. Het unieke aan deze machine is de combinatie van 2 verschillende borsteltechnieken. Daardoor kan hij in één doorgang met meer dan 1 meter per minuut die R=2 halen. Dat scheelt veel in productiesnelheid, terwijl de kwaliteit constant is”, vervolgt hij.
Erik is verantwoordelijk voor de installatie van de SER600, veelal samen met een natwerkende afzuiger en bijbehorend pijpwerk. “Dat duurt ongeveer een dag, uitleg meegerekend. De installatie is vergelijkbaar met andere machines van Q-Fin, alleen heeft de SER600 vijf in plaats van drie bewerkingsstations. Daarmee is hij een stuk langer en vergt de uitleg meer tijd. De eenvoud en het gebruiksgemak blijven hetzelfde. Operators kunnen er na de training meteen mee werken en de machine ook zelf in- en omstellen. Ze hoeven dus niet te wachten op een werkplaatschef of voorman. Ze krijgen ook een handleiding mee en we kijken ook mee bij het afronden van de eerste producten.”
Bij Q-Fin staat de service hoog in het vaandel. De installatie omvat dan ook nazorg. “We komen altijd na een paar weken nog eens langs om vragen te beantwoorden, maar men kan ons ook altijd bellen met vragen.”