naar top
Menu
Logo Print

KRIMPEN VAN KERNMARKT DOET PTS NAAR ANDERE SECTOREN KIJKEN

Fijnmechanica en speciale afwerkingen blijven wel het geliefkoosde nicheterrein

Of het nu als verdeler van ponsnibbels en matrijzen is, of als toeleverancier van stempelhuizen, de roots van PTS liggen duidelijk in de wereld van het hydraulisch persen In België horen hydraulische persen tot een niche, eentje die beetje per beetje opdroogt. Van oudsher is dat echter wel de vijver waaruit de firma Press Tools & Services (PTS) haar klanten vist. Voor het Waalse bedrijf dringt een bredere aanpak zich dus op en dat is precies waar Yves Bareel, eigenaar sinds eind 2015, mee bezig is. Daarbij denkt hij niet alleen aan een uitbreiding van de te bespelen sectoren, hij wil ook vanonder de schaduw van Luik vandaan, en zijn afzetmarkt verruimen naar Vlaamse maakbedrijven die behoefte hebben aan lange, complexe precisiestukken, de niche waarin PTS zich wil blijven profileren.
 

DRIE ACTIVITEITEN

PTS is een atypische toeleverancier omdat de firma, naast het produceren van precisie-onderdelen, ook optreedt als verdeler van personderdelen voor MDL in België, in het bijzonder ponsnippels, matrijzen, drukveren en geleidingselementen (zuilen en bussen). Daarbij komen nog de productie en de ontwikkeling van hydraulische persen op maat, zodat we de activiteiten van PTS in drie groepen kunnen onderverdelen.

Toelevering

Van origine hoort PTS thuis in de niche van hydraulische persen. De productie van voornamelijk matrijzen en stempelhuizen, daarmee is het begonnen. Vandaag wordt die activiteit onder druk van minder gunstige marktomstandigheden opengetrokken naar precisieonderdelen in het algemeen, en lange stukken in het bijzonder, die binnen een tolerantie van 0,01 mm moeten worden bewerkt.

“Ik heb niet de indruk dat de markt voor hydraulische persen in België groeit, wel integendeel", opent Yves Bareel zijn betoog. “Grote reeksen en massaproductie verdwijnen uit ons land, en metde komst van het (fiber)lasersnijden is er eente duchten concurrent bijgekomen. De tijd was daarom rijp om ons blikveld te verruimen naar andere sectoren, zonder het helemaal over een andere boeg te gooien. We blijven een nichebedrijf actief binnen de fijnmechaniek, op zoek naar speciale bewerkingen, en zullen nooit mikken op grote reeksen, maar we werken nu ook voor klanten uit de automobiel- en wapenindustrie, en voor de luchtvaart." 
Van de drie takken levert de toelevering voor PTS met voorsprong de grootste omzet op.
Yves Bareel (eigenaar PTS): "We blijven een nichebedrijf actief binnen de fijnmechaniek, op zoek naar speciale bewerkingen, en zullen nooit mikken op grote reeksen, maar we werken nu ook voor klanten uit de automobiel- en wapenindustrie, en voor de luchtvaart."

Productie hydraulische persen

De productie van precisieonderdelen, zeker voor de luchtvaart, vraagt vaak om gedetailleerde meetrapporten van een CMM Dat de band met persen niet volledig wordt doorgeknipt, blijkt uit het feit dat PTS jaarlijks nog altijd een stuk of drie hydraulische persen in samenspraak met de klant zelf ontwikkelten fabriceert. Het bedrijf heeft hiervoor de nodige engineering in huis, die trouwens ook in de toelevering af en toe wordt ingezet als er bijvoorbeeld aan het ontwerp van een matrijs moet worden gesleuteld.

Al is het wel zo dat men meestal gewoon uitgaat van de tekening van de klant. Wat de productie van de persen betreft, koopt men alleen de hydraulische groep en componenten zoals de veren aan. De rest, dat wil zeggen het frame of de kolommen, die wordt door PTS zelf gemaakt. De machines hebben een tonnage tussen de 200 en de 400 ton. Men is hierin enigszins beperkt door de capaciteit van de rolbruggen, respectievelijk 5 en 10 ton, maar voor België is dat doorgaans voldoende.

In dit onderdeel moet over een lengte van 1.625 mm een gat worden geboord met een diameter van 123,66 mm en een tolerantie van +0 en -0,25 mm met hoogglanseffect (d.m.v. het honen) Commercialisatie MDL-producten

Een derde en laatste bron van inkomsten komt dus uit de verkoop van MDL-producten, stempels, ponsen enzovoort. MDL Europe is een Franse firma gelegen in Alsace, dicht bij Mulhouse.

 

SERVICE

PTS is sterk in geslepen platen, de productie van stempelhuizen en heel speciale bewerkingen in gehard materiaal (tussen 58 en 62 HrC). Als relatief klein bedrijf kan er daarbij steeds snel worden gereageerd, zodat in dringend gevallen een perstafel binnen de tien uur opnieuw geslepen kan worden. Service is erg belangrijk in de benadering van PTS. Het woord maakt niet voor niets deel uit van de bedrijfsnaam. “Onze werkplaats zal altijd open zijn voor herstellingen of fabricatie van dringende onderdelen", aldus Yves Bareel.
 

In dit onderdeel moet over een lengte van 1.625 mm een gat worden geboord met een diameter van 123,66 mm en een tolerantie van +0 en -0,25 mm met hoogglanseffect (d.m.v. het honen) CERTIFICERING

Met die flexibiliteit en bijzondere expertise als wapen wil de zaakvoerder groeien, enerzijds door ook Vlaamse bedrijven aan te spreken, anderzijds door actiever andere sectoren dan het persen te bespelen. Met name de luchtvaartsector komt dan in aanmerking. De toeleverancier heeft voor diepe boringen al klanten uit de sector kunnen strikken en wil daar verder op inzetten. Het binnenhalen van het ISO 9001-certificaat zet die ambitie duidelijk kracht bij.

Yves Bareel: “Iedereen weet dat de luchtvaart een zeer veeleisende sector is die van zijn toeleveranciers een kwalitatieve manier van werken eist en die daar ook streng op toeziet. Dat behelst onder meer het meeleveren van meetrapporten, de kalibratie van gereedschappen, maar ook een pak administratie met het oog op traceerbaarheid. Bij elk stuk hoort een gedetailleerde fiche. Tot slot geeft de ISO eveneens richtlijnen over de algemene organisatie van de werkvloer. Dit lijkt verregaand, maar mits wat extra inspanning is deze manier van werken voor elk type van bedrijf haalbaar."

 

PLANNEN VOOR DE TOEKOMST

PTS kan door deze freesmachine stukken bewerken tot een lengte van 8 meter Zoals iedere gedreven bedrijfsleider heeft ook Yves Bareel duidelijke plannen voor de toekomst. “We zullen het accent blijven leggen op het grotere segment, en met een capaciteit van 8 meter in de lengte zitten we in het frezen wat dat betreft zonder meer goed. Qua investeringen voor de nabije toekomst denk ik daarom veeleer in de richting van het slijpen. Misschien een langere machine tot 6 meter die ook tangentieel kan slijpen, of een kotterbank met die capaciteit."
Yves Bareel (eigenaar PTS): "Ik vind het jammer dat het in Wallonië zo stil blijft over 3D-printen. Er zou een soort platform moeten komen waarachter meerdere bedrijven zich kunnen scharen."
Een andere technologie die Yves Bareel nauwlettend in de gaten houdt, is het 3D-printen. Zeker in de matrijzenbouw zou de laagjestechniek tot belangrijke verbeteringen kunnen leiden dankzij de mogelijkheid tot interne koelkanalen. “Het is in ieder geval een technologie die mij boeit, en ik vind het jammer dat het daar in Wallonië zo stil over blijft. Er zou een soort platform moeten komen waarachter meerdere bedrijven zich kunnen scharen, want voor een kleine kmo is het bijna onmogelijk op je eentje in een dergelijke nieuwe technologie in te stappen. Zonder steun van externe kenniscentra zoals Sirris lukt dat niet." Los van die bedrijfspolitieke bezwaren, wijst Yves Bareel op nog enkele technische tekortkomingen die een concrete investering in de weg staan. “De haalbare afmetingen vormen nog een grote beperking, net als de nauwkeurigheid, toevallig twee punten die voor ons van groot belang zijn."
 

BEKNOPTE VOORSTELLING

 • Oprichting: 1996 (door André Buol)
 • Vestiging: Sprimont
 • Eigenaar/zaakvoerder: Yves Bareel
 • Activiteiten:
  1) Fabricatie en afwerking van alle complexe onderdelen van grote of gemiddelde afmetingen, in kleine reeksen, zoals geslepen platen, stempelhuizen, gelaste constructies.
  2) Ontwikkeling en montage van hydraulische persen op maat van klant.
  3) Verdeling van MDL-producten zoals geleidingselementen, drukveren, ponsnippels en matrijzen.
 • Personeel: 10
 • Omzet: 1 miljoen euro
 • Bebouwde oppervlakte: 1.500 m²

PTS

PTS

RUE DE LA LEGENDE 16
4141 LOUVEIGNE
+3243607303
-
www.p-t-s.be