naar top
Menu
Logo Print

MEGA CNC TOOLS SHOWT ROLLFEED OP MACHINEERING

Wie geïnteresseerd is in efficiënte draaiprocessen voor complexe componenten, hoeft op Machineering niet ver te zoeken. Mega CNC Tools zal op zijn stand het rollFeed® Turning-proces van Vandurit presenteren. Dat nieuwe draaiproces zorgt maar liefst voor 95% kortere cyclustijden en een sterk gereduceerd gereedschapsgebruik. Allen naar stand A19 op de Brusselse beurs is de boodschap!

Dankzij het gereedschap kan de gebruiker tot drie zijdes in één beweging bewerken

Dankzij het gereedschap kan de gebruiker tot drie zijdes in één beweging bewerken

ROLLFEED®

Complexe componenten leiden vaak tot ingewikkelde draaiprocessen. Het Duitse bedrijf Vandurit besloot daarom om het volledige klassieke draaiproces opnieuw te bekijken en te veranderen om een holistisch draaiproces te ontwikkelen waarbij slechts één gereedschap snel, precies en economisch volledig binnen- of buitencontouren kan produceren.

Dat was het startpunt voor de ontwikkeling van de nieuwe draaitechnologie rollFEED®. RollFEED® heeft een derde as, die ook achteraf kan worden gemonteerd, die de rolbeweging van de contour van het wisselplaatje mogelijk maakt tijdens het draaien.

INSTELLING MACHINE WIJZIGEN

Met de rollFEED®-technologie is het draaien zeer effectief en eenvoudig toepasbaar op alle types van machines. Slechts enkele elementen veranderen de instelling op ingrijpende wijze. Bij draaibanken met twee assen zijn dat in principe de rollFEED®-eenheid en het rollFEED®-wisselplaatje.

Zo wordt het apparaat bijvoorbeeld als aangedreven gereedschap op een turret of revolver gebruikt en fungeert het als derde as waarmee het gereedschap tijdens de bewerking wordt gedraaid. De bestaande X- en Z-assen compenseren de middenoffset. Als de machine geen turret voor aangedreven gereedschappen heeft, wordt deze instelling eenvoudig aangevuld met een extra console met servomotor en integratie in de CNC-besturing.

rollFEEDVoor bewerkingscentra, multitaskingmachines of draai/freesmachines met een derde as is er geen eenheid nodig. Dan is enkel een gereedschapswissel nodig. Het tweede kernelement is altijd het rollFEED®-wisselplaatje: dit heeft een speciaal ontwikkelde geometrie, waardoor het over het werkstukoppervlak kan rollen tijdens de innovatieve 3-assige beweging.
Zo wordt de contour van het volledige wisselplaatje als snijkant op het werkstuk uitgerold. In dat geval verplaatst het bevestigings- of tangentensnijpunt zich over de volledige contour van de indexeerbare wisselplaat.

LEVENSDUUR EN GEREEDSCHAPSVERBRUIK

Het rollFEED®-procedé verloopt (in één beweging) over maximaal drie componentzijden. Bij het bereiken van een hoek gaat de bewerking gewoon door aan de naastgelegen kant van het werkstuk. Dat gaat tot 95% sneller dan bij een driedelig draaiproces met verschillende gereedschappen of gecombineerde draai-/slijpprocessen. Ten tweede wordt de volledige contour van het indexeerbare wisselplaatje gebruikt tijdens dit afrolprincipe. Dat verlengt de levensduur van de wisselplaten en verlaagt het gereedschapsverbruik tot 95%. Ten slotte 'rolt' het gereedschap precies tot in de hoeken. Indien gewenst, kunnen er draaivrije oppervlakken worden gegenereerd. Omdat de geïntegreerde bewerking altijd met slechts één wisselplaat wordt uitgevoerd, wordt ook het aantal gebruikte gereedschapsvarianten gereduceerd en zijn vele gereedschapswisselingen niet meer nodig, wat de kosten verder drukt. Het proces kan quasi overal worden toegepast, in alle industrieën. Ga voor meer informatie naar de stand A19 van Mega CNC Tools op Machineering.

MEGA CNC TOOLS

MEGA CNC TOOLS

MECHELENSTRAAT 3
5144 EA WAALWIJK
+31416760790
-